Hlavní obsah

Jeďte na výlet za Kim Čong-Ilem do Koreje

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se jarem začne pomalu utichat sezóna u exotických moří. Do dálek se budou vydávat převážně ti, co mají namířeno třeba na horské expedice. Většina z nás se s přibývajícím teplem začíná rozhlížet spíše po Evropě. Mezi rarity letošní sezóny patří návštěva Kim Čong-ilovy Severní Koreje.

Článek

Není to ještě na koupání, takže v nadcházejících měsících je příznivé období pro poznávací zájezdy, eurovíkendy, cykloturistiku a další aktivní zábavu.

Chorvatské Toskánsko

Chorvatský poloostrov Istrie, jemuž se pro kopcovitou krajinu s vinohrady a starobylá městečka také říká chorvatské Toskánsko nebo "Provence Jadranu", je protkán cyklistickými trasami a v každém informačním středisku jsou k mání prospekty s jejich popisem.

Čas kolem Velikonoc, které se na Istrii slaví podobně jako u nás - malováním kraslic, splétáním ozdob z olivových větviček - je považován za začátek cyklistické sezóny. Kromě putování od osady k osadě či po historických památkách je to příležitost pro milovníky dobrého červeného vína. Pranostika říká, že právě o Velikonocích se červené víno mění v lidském těle v čerstvou krev a obnovuje v člověku zdraví a sílu.

Navíc se o Velikonocích (8. dubna) koná v istrijském městečku Gračišče tradiční vinařská přehlídka, na níž se obvykle prezentuje kolem stovky uznávaných, ale i skoro neznámých vín.

Na přelomu května a června se zase dalmatský Split stane metropolí labužníků. Proběhne tam festival 1000+1 delicija, přehlídka delikates z celého Chorvatska.

Evropské víkendy

Londýn - Britská metropole nabízí o Velikonocích (5. až 9. dubna) Gosport & Fareham Easter Festival. Slavnost je prodchnuta keltským duchem a představí se více než tři sta hudebníků z celého světa. Hvězdami letošního festivalu budou Seth Lakeman, Kate Rusby a duo Show of Hands. (Více na www.visitlondon.com)

Brusel - Jako každý rok, budou i letos na přelomu dubna a května otevřeny veřejnosti na tři týdny královské zahrady a skleníky v Lakenu, které jsou po zbytek roku nepřístupné. (Více informací na www.monarchie.be)

Bruggy - Ve spolupráci s muzeem Choco-Story, místními pekaři a výrobci čokolády pořádá toto belgické město ve dnech 6. až 10. dubna druhý ročník jedinečného čokoládového festivalu. (Více informací na www.choco-late.be)

Sicílie se vrací

Koncem jara spouští několik českých cestovek "sicilský program". Využívají letů nízkonákladové společnosti Sky Europe do Catanie, aby se po loňských zkušenostech pokusily výrazněji prosadit tuto destinaci na českém trhu.

Sicílie jako turistická oblast nabízí nejen přírodní krásy (moře, hory, pouště), ale také nesmírné množství antických památek. Vyhledávanou atrakcí je i výstup na nejvyšší činnou evropskou sopku Etnu.

Na kole k ledovcům

Když v horách skončí lyžaři, po krátké přestávce nastupují cyklisté. Mezi nejkrásnější terény patří italské Dolomity, kam i na jaře a v létě přijíždí stále více našich turistů. Jsou tam trasy extrémně náročné, vedoucí až k ledovců, ale i takové, které v pohodě absolvují i sváteční cyklisté. V některých oblastech se můžete nechat vyvézt lanovkou do výše dvou kilometrů a putovat po vysokohorských pastvinách od jedné farmy nebo chaty ke druhé. (Více např. na www.ck-trip.cz)

Autobusem na Island

Tajemstvím a legendami opředený ostrov Island je navštěvován většinou letecky. Pozoruhodnou cestu nabízí nyní jedna z českých cestovek. Je to šestnáctidenní autobusový zájezd, při němž na okruh Norskem navazuje plavba trajektem přes Faerské ostrovy na Island. Při šestidenním putování pak budou mít účastníci zájezdu příležitost navštívit nejzajímavější místa ostrova. (Více na www.kotour.cz)

První máj u Kima

Mezi nejbizarnější nabídky pro letošní jaro patří příležitost zúčastnit se prvomájových oslav v hlavním městě Kim Čong-ilovy Severní Koreje, Pchjongjangu. Dlouho izolovaná země se nyní poznenáhlu a velmi opatrně otevírá zahraničním turistům.

Kombinovaný zájezd (letecky do Pekingu a odtud vlakem do Pchjongjangu) má na programu návštěvu demilitarizované zóny mezi Severní a Jižní Koreou, prohlídku pozoruhodností hlavního města, návštěvu tzv. zvláštní ekonomické zóny a horského rekreačního letoviska v pohoří Mjohjangsan. (Více na internetové adrese www.esotravel.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám