Hlavní obsah

Ve Fortaleze se spí přes den

Právo, Leoš Kyša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním městem státu Ceará je dvouapůlmiliónová Fortaleza. Z kdysi chudého a odepisovaného přístavu se stalo moderní a rychle se rozvíjející letovisko. Výkladní skříní města je hlavní třída Beira Mar, táhnoucí se podél pobřeží. Stojí na ní jenom vysoké mrakodrapy hotelů, restaurace, obchody a směnárny. Pláže na Beira Mar jsou neustále plné a to jak turistů, tak domácích.

Článek

V Brazílii jsou totiž všechny pláže veřejné. Patří vojenskému námořnictvu a nikdo je nemůže zabrat pro soukromé účely. Přes den slouží pláže slunění a koupání, večer na nich za svitu pouličního osvětlení a hvězd hrají partičky kluků milovaný fotbal.

Po šesté hodině odpolední, když neuvěřitelně rychle zapadne slunce, se na Beira Mar objeví stánky pouličních prodejců. Seženete tu hlavně alkohol, doutníky, koření, suvenýry, háčkované oblečení. Rovnou na ulici si také můžete vybrat čerstvě chycenou rybu a za chvíli vám ji prodavačka i usmaží a naservíruje.

Kromě prodavačů se vyrojí i houfy pouličních umělců: zpěváků, tanečníků, žonglérů a komiků. Trh na Beira Mar končí kolem půlnoci a pak se přesouvá do staré čtvrti, kde se jí, popíjí a tancuje až do svítání, které pravidelně přichází v šest ráno, kdy je teprve ten správný čas jít spát.

Betonová katedrála

Stará čtvrť začíná na konci Beira Mar u Mohle Ponte dos Ingleses, dřevěného Mostu Angličanů. Na rozdíl od nového města a přístavu na opačné straně Fortalezy je stará čtvrť pro turisty poměrně bezpečná a to i v noci. Název Stará čtvrť je však kapku nepatřičný. Nestarší budovy jsou staré okolo dvou set let.

Architektonicky nejzajímavější je pak betonová katedrála nesoucí prostý název Katedrála. Jedná se skutečně o monumentální dílo. Odlita z betonu je kvůli odolnosti. Vinou slaného vzduchu zde budovy brzy podléhají zkáze, a proto patří mezi nejpraktičtější stavební materiály právě beton, ocel a sklo.

Metropole módy

Stará čtvrť má úplně jiné kouzlo než Beira Mar. Není totiž vůbec zaměřena na turisty a tak v ní můžete nasát nefalšovanou atmosféru jihoamerického velkoměsta. Mnohé suvenýry tu také pořídíte levněji.

Život tu začíná až po druhé hodině odpoledne. Na ulici se vyrojí skupinky spoře oděných, přesto však spořádaných dívek korzujících po čtvrti, otevřou se kavárny a jídelny. To je také ten pravý čas vyrazit do obchodů s oblečením. Fortaleza se totiž pyšní tím, že je módním centrem Brazílie.

Džungle v parku

Pokud vám nebudou stačit nákupy ve staré čtvrti, nechte se taxíkem nebo turistickým autobusem odvézt do moderního Shopping Centra Iguatemi, nacházejícího se u rozsáhlého městského parku Coco, v jehož středu se můžete cítit jako uprostřed nefalšované džungle.

Při nákupech si však musíte zvyknout na to, že místní prodavači nikam nespěchají, jsou elegantně pomalí, a než vás odbaví, klidně si mezitím popovídají s pěti lidmi. I při obyčejném nákupu v supermarketu tak můžete strávit půl hodiny u kasy, přesto že nestojíte v žádné frontě. Velmi rychle si však na pomalý životní rytmus Fortalezy zvyknete. Vždyť kam spěchat? Jste přece v Brazílii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám