Hlavní obsah

Lázně Darkov prosluly unikátní léčbou

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karvinské Lázně Darkov se stávají stále známějším lázeňským městem, které už si veřejnost nespojuje jen s těžbou uhlí. Lázně jsou totiž proslulé unikátním léčením a rehabilitací i po těch nejvážnějších úrazech. Vznik historické léčebny se datuje už do roku 1867. Tato část lázní je vhodná pro léčbu mobilních klientů a pro relaxaci a odpočinek.

Článek

Zotavovala se zde také modelka Petra Němcová ze svého vážného zranění z dovolené v Thajsku, kde zázrakem přežila vlny tsunami. Rehabilitační pobyt si vychutnali také hokejista David Moravec, nejlepší český házenkář David Juříček, operní pěvkyně Marie Steinerová a další známé osobnosti.

Historická léčebna

"Je zasazena v nádherném klidném prostředí, v lázeňském parku sousedícím s rozlehlým městským parkem. Do centra je to přitom jen kilometr. Ubytování je poskytováno v nově rekonstruovaných vilách, z nichž některé byly vyhlášeny za národní kulturní památku," přiblížil prostředí Petr Mateřánka z obchodního oddělení Lázní Darkov.

Darkovští společně s jedním karlovarským subjektem získali minulý rok prestižní titul "Lázeňská společnost roku 2006" při lázeňském týdnu v Karlových Varech. "Uspěli jsme jako celek. Odborníci hodnotili pět skupin kritérií od objemu a kvality procedur s využitím naší jodobromové vody, přes investice do novinek, propagaci tuzemského lázeňství v cizině až po doplňkové služby, například stravování, a jejich úroveň. Ocenění je pro nás důkazem toho, že změny, které jsme nastartovali, jsou správné a pomůžou nám v posilování image," uvedl Petr Mateřánka.

Lázně Darkov učinily významný krok také směrem k domácímu komerčnímu trhu. Otevřely se široké veřejnosti. Za tímto účelem bylo v loňském roce v Rehabilitačním sanatoriu vybudováno nové Centrum regenerace, jehož slavnostního otevření se ujal prezident České republiky Václav Klaus.

"Toto centralizované pracoviště s veškerým zázemím a lázeňským komfortem nabízí mnoho zajímavých procedur. Od široké škály masáží, přes veškeré druhy koupelí, které v našich lázních podáváme, včetně přírodního léčivého zdroje - jodobromové solanky. Vyhledávané jsou také rašelinové obklady, novinkou a současně módním hitem je oxygenoterapie, pro dámy oblíbené lymfodrenáže, solárium.

Denně zde přivítáme několik desítek návštěvníků. Tímto ale záměry Lázní Darkov nekončí. Hodláme své služby směrem k veřejnosti dále rozšířit. Nyní se intenzivně pracuje na vybudování v uvozovkách malého Centra regenerace v léčebně Darkov.

Letošní novinka

Naproti tomu se současně v Rehabilitačním sanatoriu připravuje vybudování Světa vitality, který by měl v sobě zastřešit právě rekonstruovaný bazénový areál, společně s whirlpooly, saunový a masážní svět a horkou novinku v podobě kryokomory," říká Petr Mateřánka.

Novinkou letošního roku je rozšíření služeb pro handicapované občany. V současné době prochází jedna z budov rehabilitačního sanatoria rozsáhlou rekonstrukcí ubytovacích kapacit, proto po nějakou dobu není k dispozici bazén.

Vedle vybudování většího počtu pokojů vyšší kategorie, jsou speciálně renovovány i pokoje pro naše tělesně handicapované klienty. Byla také zmodernizována linka chůze, otevřeno nové centrum elektroléčby s širokou paletou elektroléčebných přístrojů, a zbrusu novým je i moderní pracoviště ergoterapie.

Arabové jezdí už patnáct let

Klienti o karvinské lázně podle personálu žádají opakovaně. "Například o naší elektroléčbě říkají, že je po odborné stránce nejlepší v republice. Proto se k nám rádi vracejí," uvedla Jana Lazengová z centra elektroléčby.

Loni do karvinských lázní zamířilo přibližně 13 tisíc klientů. Přibližně 600 jich bylo ze zahraničí, především z arabského světa, konkrétně ze Saúdské Arábie, Jordánska a Bahrajnu, ale také z Ruska.

"Arabové k nám jezdí už více než patnáct let. Je to dáno metodikou léčby ve spojení s naší kvalitní jodobromovou vodou, kterou v takovém složení, kromě nás a jedněch konkurenčních lázní, už jinde na světě nenajdete. A také si pochvalují individuální kineziterapii. Arabové u nás absolvují intenzívní léčbu, za den mají i čtrnáct procedur. Celý den se opravdu poctivě léčí, výsledky jsou potom vidět. I díky tomu jsou spokojeni a dobré reference šíří i po návratu domů," řekl Petr Mateřánka s tím, že někteří zůstávají i rok a půl.

V lázních však převažovali a převažují domácí klienti. Za posledních několik let lázně pomohly tisícům lidí z České republiky. Funguje vzájemná spolupráce s dalšími špičkovými zdravotnickými pracovišti, s angiology, neurology, chirurgy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám