Hlavní obsah

Lyžování v Bulharsku je kvalitní a není drahé

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bulharsku celou třetinu území zaujímají hory, na mnoha místech přesahující nadmořskou výšku 2000 m a nezřídka se blížící až ke třem tisícům. Snesou tedy srovnání i s Alpami. Ne vždy ale máme dostatek čerstvých informací, především o horečné investiční aktivitě v oblasti vybavení a infrastruktury jak letních, tak zimních turistických zařízení.

Článek

Známá zimní střediska, jako Vitoša, Borovec, Bansko, Pamporovo se dnes chlubí jak komfortním vybavením lyžařských terénů, tak kompletní škálou ubytovacích, stravovacích, zábavních a relaxačních zařízení.

Jak se v samotném Bulharsku dnes traduje, lyžařským resortem číslo 1 je Bansko. Zdejší areály pro zimní sporty jsou nejvíce ceněné a nejmodernější. Licenci pro rozvoj střediska drží společnost Julen, která během několika posledních let zabezpečila přítok mnoha milionů eur do rychlého rozvoje.

Investice sem neplynou náhodou - resort drží místní rekordy jak co do přírodního půvabu, skvělosti sněhových podmínek, tak co do trvání lyžařské sezóny - zpravidla od 15. prosince do 15. května, přičemž ve druhé polovině tohoto pětiměsíčního období tu průměrná výška sněhové pokrývky dosahuje více než dvou metrů.

Nejzdařilejší investicí byla nesporně výstavba kabinové lanovky typu Gondola od areálu ubytovacího k lyžařskému.

Technika a příroda

Sjezdové trati jsou koncentrovány do dvou hlavních středisek - Šalin Valog (1100-1600 m n. m.) a Šiligarnika (1700-2500 m n. m.). Ty leží přibližně 10 km nad městem, na severních svazích pohoří Pirin a jsou velmi snadno dosažitelné zmíněnou lanovkou během asi 25 minut. (Kde jsou ty staré časy, kdy se tato vzdálenost komplikovaně překonávala autobusy.)

Areál nabízí celkem 56 km značených lyžařských tratí, všech obvyklých stupňů náročnosti na lyžařskou zdatnost. Sjezdovky jsou jako kdekoli ve vyspělých světových střediscích denně upravovány a jejich kvalita je bez chyby. Samozřejmě nechybí lyžařský servis, půjčovna a současně úschovna veškerého zimního sportovního vybavení.

O špičkovém zabezpečení tohoto zimního střediska svědčí i strohá technická data: spolehlivá kvalita sjezdových tratí je zajišťována s pomocí dvanácti roleb Kassbohrer. Dostatek sněhu jistí možnost v případě potřeby nasadit některá z celkem třiceti sněhových děl.

Proporce náročnosti tratí jsou také optimální: přibližně jedna třetina je vhodná také pro zátečníky, 45 % pro pokročilé a zbývajících asi 25 % uspokojí ty nejnáročnější. Dosah sněhových kanonů a umělé osvětlení kryjí asi 80 % sjezdovek.

Žádné fronty u vleků

Na rozdíl od našich poměrů v Bansku nehrozí fronty u vleků a lanovek. Areál je přiměřeně osazen: Gondola po osmi osobách zajišťuje přísun do areálu, pět čtyřsedačkových lanovek Doppelmayer, jedna třísedačková Poma, šest vleků a deset dětských vleků zajišťuje dopravu zimních sportovců po celkové délce 26 km. Vstup na zmíněná zařízení kontroluje nejmodernější systém SkiData s využitím čipových karet.

U výchozí stanice Gondoly a na některých dalších místech nechybí také spolehlivý informační systém, kde se na rozměrných monitorech návštěvníci dovědí vše potřebné o počasí, teplotních, větrných i všech ostatních aktuálních podmínkách na přilehlých svazích.

Jaké je tedy zdejší lyžování? Celkové převýšení mezi krajními (nejnižší a nejvyšší stanicí lanovek) činí 1570 m. Jezdí se však ponejvíce od 1635 m výše, kde to je nejhezčí. Kdo chce, může sjet nejdelší možnou trať v délce 16 km (!) Jen sama "výletní" jízda po "modré" může činit při převýšení 645 m až 11 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám