Hlavní obsah

Jak se chodí po seversku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě už jste někdy na vycházce do přírody minuli turistu, který se do svižného kroku odpichoval dvěma hůlkami. Možná vám to připadalo poněkud zvláštní, ovšem tehdy jste byli svědky nového trendu v turistice, kterému se říká severská chůze.

Článek

Tento mladý druh sportu, v zahraničí známý jako nordic walking, získal název podle místa svého zrodu - severského Finska. Vznikl tam v osmdesátých letech a obliba procházek s hůlkami se brzy rozšířila za hranice, na chuť mu přicházejí i Češi.

"Je to běžná chůze se speciálními hůlkami, které připomínají ty lyžařské. O co je jednodušší název a metoda, o to je tato forma pohybu účinnější. Můžete ji provozovat po celý rok, v kterémkoliv věku a prakticky kdekoliv - na rovině i v horách," říká Miroslav Karda z České asociace nordic walking.

S hůlkami spalujete o pětinu víc kalorií

A k čemu je dobrá severská chůze? Pokud s hůlkami zacházíte správně, znásobíte bez větší námahy efekt klasické chůze. Při pořádném souběžném pohybu rukou a nohou zapojujete 600 svalů, tedy 90 procent všech, které máte v těle. Tepová frekvence se přitom drží v úrovni, v níž se člověk cítí v pohodě, zároveň spotřeba energie stoupá proti běžné chůzi o 40 procent. A kdo počítá kalorie, toho jistě potěší, že jich spálí až 400 za hodinu.

"Chůze s hůlkami významně zvyšuje pohyblivost páteře, uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů a šetří klouby a kolena," vypočítává další přednosti severské chůze Karda. Tedy více se pohybujete, zato šetříte tělo, hlavně klouby. Vítanou může být severská chůze pro starší i pro lidi s nadváhou. Část hmotnosti se při chůzi přenáší na hůlky a kolena a kyčle jsou díky tomu odlehčeny.

Správné hůlky

Vydat se s hůlkami do terénu a najít si optimální tempo není žádná věda. Odbornou konzultaci lze vyhledat v některém z tuzemských akreditovaných center, v nichž vám instruktoři vysvětlí zásady správného zacházení s holemi a poradí s výstrojí. Můžete si tam rovnou zakoupit i speciální hůlky.

Ceny hůlek se značně různí a obecně platí to, co v jiných sportovních odvětvích: vynaložená částka je úměrná kvalitě. Hůlky by měly být vyrobené z lehkých, ale odolných materiálů, jako je karbon či hliníkové slitiny. Nezbytná jsou také vhodná poutka na ruce, podstatná je i délka, doporučuje se 0,68násobek tělesné výšky.

Nejlevnější hůlky se dají pořídit již za čtyři pět stovek. Pokud se ovšem chcete severské chůzi věnovat soustavněji, pár stovek si připlaťte, hůlky vyšší kvality vyjdou na 1000 nebo až 1500 korun. Právě tato cenová hladina je také mezi chodci nejvyhledávanější. Špičkové hole se pak prodávají až za ceny kolem tří tisíc korun.

Samozřejmě nezapomeňte ani na správnou obuv. Doporučovány jsou boty nízké, nikoliv kotníkové. Pokročilí chodci si vesměs pořizují speciální boty se zešikmenou patou, pokud jste ale začátečníci, můžete si klidně vzít běžnou sportovní obuv.

CENTRA SEVERSKÉ CHŮZE V ČR
* R-centrum Nemocnice Na Homolce, Praha
* Hotel Lánovský Dvůr, Lánov u Vrchlabí
* Hotel Yetty, Vejprty
* Infocentrum Boží Dar
* Hudy sport Havlíčkova, Praha
* Lázně Jeseník
* Sportovní klub Olympia, Neratovice
* Hotel Nástup, Loučná pod Klínovcem
* Rodeo Spinning, Domažlice
* Nordic Walking Centrum Barborka, Boží Dar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám