Hlavní obsah

Móda a novinky na zimní sezónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snowboarding se rok od roku vyvíjí nejen po sportovní stránce, ale také co se vybavení týká. Velké firmy udávají módní trendy na každý rok a vymýšlejí stále "vychytanější" příslušenství. Pokud chcete držet krok, musíte se snažit. Připravili jsme pro vás přehled o tom, jaké novinky můžete na sjezdovkách letos vidět.

Článek

Pokud se podíváte do katalogů největších světových snb značek, zjistíte, že výběr třeba snowboardů je skutečně obrovský. Po technické stránce jsou dnešní prkna hodně kvalitní a v každém specializovaném obchodě vám poradí, jakého miláčka byste si měli koupit.

Design už je pak na vás. Z nové kolekce ale jasně plyne, že pokud chcete být "in", bude nejlepší, když si pořídíte snowboard s nejrozmanitějšími vzory, kruhy, obrázky, někdy až komiksového typu. V módě je jednoznačně velká barevnost a hravost. Jednobarevná prkna se už dávno nenosí. Pokud jste v tomto směru konzervativnější, vyberete si i z méně nápadných typů. Běžné snowboardy se pohybují od 10 do 20 tisíc korun, vázání seženete od 3 do 12 tisíc.

Jak se oháknout

Další věcí, bez které se na horách rozhodně neobejdete, je oblečení. Vybavení, které se dnes vyrábí, ochrání člověka před deštěm i větrem a zároveň je prodyšné (GORETEX), nebo dokonce odvádí navíc i vlhkost (QUIKDRY). Dělí se podle počasí, to znamená, že seženete oblečení do minusových i plusových teplot nebo do krutých vysokohorských podmínek. Současné kousky se vyrábějí s velkým počtem kapes.

Jezdit na prkně v kombinéze bylo v minulých letech téměř směšné. Kupodivu firma Burton pro letošní rok v jedné své kolekci opět tuto zašlou slávu oživuje. Je ale pravda, že se nosí především oddělené kalhoty a bunda. "Platí, že bez kapuce ani ránu! Všechny bundy ji mají, buď je nedílnou součástí bundy, anebo je externí a dá se k bundě připnout.

Některé bundy v sobě mají dokonce zabudovaný RECCO systém, který usnadní nalezení člověka pod lavinou," říká Kateřina Moravcová z firmy Quiksilver a Roxy.

Pruhy, čáry, kolečka a loga

V nových kolekcích se stále pro holky i pro kluky drží kožíšky na kapucích, army vzory, proužky a kostičky z minulého roku. Na pánském oblečení nejvíce frčí různé pruhy a čáry na jednobarevném podkladu a loga, která se dávají na různé způsoby na doplňcích, jako jsou rukavice, čepice.

Holky nadělají nejvíce parády v barevném oblečení s puntíky, čtverečky, vedle toho se objevují už i květované vzory. Nejoblíbenější holčičí barvy jsou stále světle modrá, růžová a bílá. "Ze zajímavých kousků pro pány bych od naší značky určitě zmínila kalhoty a bundu se souhvězdím na černém podkladu.

Pro holky jsou zajímavé bundy a mikiny s ujíždějícím zipem na stranu do vlnky," doporučuje Katka Moravcová. Bundy vás přijdou na 4 až 10 tisíc korun a kalhoty se pohybují v podobném rozmezí.

Oboustranné prádlo a mp3 přehrávače

Při komfortním a bezpečném ježdění je nutné mít také další vybavení. Jednou z nich je dobré termoprádlo (3-7 tisíc). Slouží k tomu, aby odsávalo pot a vám bylo stále teplo a příjemně. Vyrábějí se různé varianty, podle toho, jak chladno je venku. Některé firmy vyrábějí nyní i oboustranné prádlo - jedna strana slouží do minusových hodnot a druhá do plusových!

Kvalitní boty (4 až 10 tisíc), rukavice (kolem 2000 korun), čepice (do tisíce korun) a podkolenky (cca 800 korun) jsou samozřejmostí. Je dobré pamatovat také na vaši bezpečnost. V posledních letech se naštěstí čím dál více používá helma (2-5 tisíc korun), tzv. páteřák (cca 2000 korun) slouží jako ochranný krunýř na páteř.

Některé helmy se dělají i se zabudovaným zařízením na muziku. "Naše firma pro letošní sezónu pokračuje s vestavěnými mp3 přehrávači jak v bundách, helmách, tak i v batozích a zimních čepicích. Systém funguje na bázi telefonu i na bázi vysílačky a mp3 přehrávače v jednom", říká Jakub Čermák z Burton Snowboards.

Snowboarding není úplně nejlevnějším sportem. Pokud byste si chtěli pořídit zcela novou výbavičku a to z těch nejlevnějších kusů, připravte si nejméně 25 až 30 tisíc korun.

Značkové obchody:

Snowskate

Každý zná snowboard nebo skateboard. Na trhu se ale zrodila také kombinace těchto dvou náčiní - tak zvaný snowskate a snowdeck. Velikostně zůstaly věrné skateboardu, ale odpadla kolečka a spodek, aby se na nich dalo vyvádět na sněhu. Snowskate má pod prknem malou lyžičku, zatímco snowdeck je bez lyžičky, jde o malé prkno na sníh. Přesto si oba lidé často pletou.

Snowskate se začal vyrábět v Mecce adrenalinových trendů, tedy v USA. "Začátky snowskatu bych odhadl na konec 90. let 20. století. Nápad se zrodil v hlavách skateboardistů, kteří nemohli jezdit během zimních měsíců, protože ve městech bylo buď bláto, nebo sníh. Tak kombinací skateboardu a snowboardu do města vzniklo něco nového, co se hodilo na malé kopce a překážky. Na snowskate ovšem můžete vyrazit i na sjezdovku," říká skateboardový manažer Martin Karas. U nás je to záležitost posledních pěti let.

Mezi nadšenci najdete především mladé lidi, převážně snowboardisty a skateboardisty. "Na našich horách zatím specializované půjčovny na snowskate neexistují, ale v některých resortech, které podporují snowboarding, si je půjčit už můžete," přeje si Martin Karas.

Pokud si budete chtít na snowskatu nebo na snowdecku zařádit, bude lepší, když si vybavení koupíte sami. Seženete je ve skateshopech nebo ve snowboardshopech. Základní snowskate stojí kolem 2500 korun a naučíte se na něm úplné začátky. Snowskate, který vydrží náročnější ježdění, vyjde na pět tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám