Hlavní obsah

Živý plot je ozdobou zahrad

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře je čas na výsadbu živého plotu, protože do léta musí stihnout zakořenit. Pořiďte si buď sazenice, nebo rostliny v kontejneru. Ty mají tu výhodu, že je lze zasadit kdykoliv během roku, kromě doby vegetačního klidu.

Foto: Mountfield

AKU plotové nůžky Greenworks G40 HT61 40 jsou výkonné, lehké a kompaktní. 61 cm dlouhé protiběžné střižné lišty s kvalitními noži zajistí čistý řez. Rukojeť otočná o 180°. Nůžky pohání Li-Ion baterie kompatibilní s dalšími 14 stroji řady Greenworks 40 V.

Článek

Živý plot opticky rozděluje zóny v zahradě, odděluje nás od souseda, lemuje cesty, poskytuje soukromí.

Je přirozený, svěží a krásný. Ale počítejme s tím, že vyžaduje naši pravidelnou péči.

Správná příprava

Živý plot lze sázet z listnatých či jehličnatých stromů. Rostliny vybírejte podle stanoviště a náročnosti na údržbu (myslete na podzimní hrabání listů, které je nepříjemné v blízkosti bazénu, menších vodních ploch).

„Jako živé ploty sázíme stromy buď prostokořenné, nebo kontejnerované,“ říká Pavel Rathouský ze Střední odborné školy Jarov. Než začneme s vlastním vysazováním, je nutné dobře připravit půdu. To znamená: vyčistit ji, shrabat a zbavit kamenů, starých kořenů.

Tam, kde je jílovitá, nekvalitní půda, vyplatí se navozit novou ornici a vytvořit lepší základ pro rostliny.

Nevšední temný sedoulek zpestří zahradu i balkon

Zahrada

„Pokud lidé začnou na jaře ošetřovat pozemek se starým drnem, je lépe ho nechat zazelenat a odplevelit chemicky. Po proschnutí drny rozbít rotavátorem a vyhrabat volné zbytky uschlého drnu. Vždy je nutné sázet rostliny na čistý, bezplevelný pozemek,“ vysvětluje Eduard Chvosta ze SOŠJ.

Kombinujte, tvarujte

Živé ploty jsou nedílnou součástí zahrad: lze je zajímavě tvarovat, odclonit s nimi pozemek od veřejné komunikace, vytvořit klidné zákoutí. Můžou být ryze okrasné či záměrně nepropustné (zachytávat prach a částečně i hluk z ulice).

„Je dobré pamatovat na to, že některé druhy jehličnanů trpí rzí jalovcovou a rzí vejmutovkou. Rzi se projevují i na hrušních, proto je vhodné tyto druhy vysazovat v dostatečné vzdálenosti. Patří k nim například oblíbená túje,“ říká Eduard Chvosta.

Rostliny vybírejte nejen podle jejich nároků na dané stanoviště, ale také svých požadavků. Můžete je mít stálezelené či opadavé, volně rostoucí či uměle tvarované, zdobené z pestrých květů.

Mezi nejoblíbenější druhy patří cypřišky, což jsou stálezelené jehličnaté stromy či keře dorůstající 2 až 10 m do výšky. Před dům směrem do ulice, kde je sucho a nekvalitní půda, se hodí dřišťál, opadavý listnatý keř. Je velmi odolný, na podzim se mu listy zabarvují dočervena. Často se sází i habr, který se skvěle tvaruje a má další výhodu: je neprůhledný i v zimě. Jeho listy jsou na podzim medově hnědé a opadají, až když na jaře vyraší nové zelené.

Se zahradní technikou zvládnete hravě příchod jara

Zahrada

Kdo chce živý plot s květy, vybírá nenáročný tavolník, keř s bílými, růžovými a červenými kvítky. Nebo jasmín, zlatici, tamaryšek.

Pozor dávejte na živé ploty v blízkosti silnice, která se v zimě solí. Tam nepatří jehličnany, volte raději listnáče, třeba ptačí zob.

Pečovat je základ

Krásný živý plot je výsledkem péče, neboť většina dřevin vyžaduje celoroční údržbu. Samozřejmostí je řez, který se provádí několikrát do roka. Začíná se s ním v předjaří.

Nezapomeňte ani na hnojení, které začíná obvykle v dubnu, končí na podzim přidáním stopových prvků: jehličnany se přihnojují hořkou solí, a to zálivkou na podzim.

„Důležité jsou i postřiky na mšici korovnici smrkovou, svilušku na habrech, proti rzi na zeravech. Nejvíce se provádějí v červnu, a to třikrát po jednom týdnu,“ říká Chvosta.

Anketa

Máte na zahradě živý plot?
Ano, máme.
82,6 %
Ne, nemáme.
9 %
Ne, plánujeme jej vysadit.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1382 čtenářů.

Odborníci doporučují

Dobře si prohlédněte sazenice, jen ty zdravé se uchytí. Protože se listnaté rostliny sázejí v době, kdy nemají listy, zkontrolujte hlavně kořenový systém. Při sázení prostokořenných stromů se kořeny sestřihnou. Mělo by být viditelné zdravé bílé dřevo, ne zčernalé. U kontejnerovaných rostlin sledujte zdravou korunku bez suchých větviček, stejně jako bal. Zda není napaden larvami škůdců, kteří mohou po výsadbě okusovat kořeny.

Reklama

Související články

Biotop umocní kouzlo přírody v zahradě

Biotop, který dokonale splyne se zahradou, je lákavou představou pro nejednoho majitele rodinného domku či chalupy. Pokud byste se rozhodli tuto představu...

Výběr článků

Načítám