Hlavní obsah

Zimní péče o zahradní stromy

Novinky, nes

První sněhová nadílka je poslední pobídkou pro všechny majitele zahrad, aby dřevinám na nich poskytli nezbytnou zimní ochranu. Jen tak se budou moci z jejich krásy či úrody radovat i v dalších obdobích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Větší kupky sněhu z větví sklepeme, aby se nepolámaly.

Článek

„Pokud jsme se o dřeviny (zvláště ty malé) pečlivě přes sezónu starali, jsou z větší části připraveny na zimu,“ říká Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma v Botanické zahradě hlavního města Prahy.

„Je ale třeba zabezpečit stromy proti okusu zvěří. A to buď oplocením kmínků, repelenty proti srnčí a zajícům, anebo obojím. Každopádně projdeme i oplocení zahrady a případné poškození opravíme. V posledních letech se přemnožila černá zvěř (zvláště Středočeský kraj), která dokáže napáchat na zahradě velké škody,“ dodává.

Abychom zabránili vzniku tzv. mrazových desek na ovocných stromech a obecně stromech s hladkou kůrou, opatříme jejich kmeny bílým nátěrem či prodyšnou bílou ochranou. Mrazové desky jsou plošným poškozením korových pletiv a jako takové představují vstupní bránu pro infekce, obzvláště dřevokaznými houbami.

V průběhu celé zimy pak nezapomínáme sklepávat těžký sníh z větví, aby se nepolámaly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Křehké keře chráníme prodyšným jednoduchým zastřešením proti rozlámání těžkým sněhem,“ doplňuje Tomáš Vencálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Okrasná jabloň ozdobí zahradu i v zimě

Zrovna když si začínáme myslet, že je po všem, vytáhnou trumf okrasné jabloně. Sice už bez listí, zato zhusta ověnčené plody. Do rozkošných jablíček velikosti...

Zahrádkářské kvízy pro potěšení

Víte, co je delphinidin nebo čím motýli ochutnávají květiny? Najděte si chvilku a prověřte své znalosti o rostlinách v zahradě a užitečných tvorech, kteří do...

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na...

Výběr článků

Načítám