Hlavní obsah

Zima velí jít do sauny

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saunování je podle mnohých jediný rozumný způsob, jak přečkat nevlídné zimní měsíce. A lékaři dodávají, že pravidelný pobyt v sauně má velmi pozitivní vliv nejen na lidské tělo, ale i mysl.

Foto: Shutterstock, Novinky

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Dnes už není nutné cestovat někam do veřejných zařízení a saunovat se s cizími lidmi. „Nejnovějším trendem jsou domácí sauny, které se dají umístit v bytě, v rodinném domě i na chalupě. Blahodárné účinky finského saunování si tak může každý užívat v soukromí se svými blízkými a kdykoliv se mu zachce,“ říká odborník na wellness z Mountfieldu Václav Opava.

Foto: Mountfield, .

Saunu lze umístit i do rohu místnosti. Z obou stran prosklená okna dveří působí vzdušně a elegantně.

Jak finská sauna funguje?

Ve finské sauně se střídá pobyt v až na 100 °C vyhřáté a párou prosycené kabině s ochlazením a odpočinkem. Funguje totiž na principu nepřímého působení tepla, které sálá ze saunových kamen do vzduchu a ten ohřívá pokožku a tělo. „Speciální saunová elektrická kamna jsou vybavena lávovými kameny, jejichž povrch můžete kropit vodou, do níž lze pro ještě větší prožitek vmíchat některou z vonných saunových esencí. Zážitek z pobytu v aromatizované páře je pak ještě intenzivnější,“ vysvětluje Opava s tím, že kamna mohou mít výkon 9 kW nebo 3,6 kW, přičemž k zapojení druhých stačí jen běžná 230 V zástrčka.

Foto: Shutterstock, Novinky

Kam ji umístit?

Při plánování, kam saunu umístit, je proto potřeba počítat s trochu větším prostorem a s možností rychlého zchlazení. Někde nablízku by tedy měla být sprcha nebo rovnou bazén.

Moderní domácí finské sauny jsou vyráběny z vysoce kvalitního dřeva severského smrku. Tento materiál je totiž velmi trvanlivý a odolný vůči vlhkosti. Nešetřilo se ani v interiéru. Například lavice jsou z hebkého bezsukového dřeva osiky, které vyniká nízkou tepelnou vodivostí. Díky tomu ani při vyšších teplotách lavice nepálí a na pokožku působí příjemným teplem.

Foto: Archiv, .

Díky malému půdorysu se sauna snadno vejde třeba i do menšího bytu.

Elegance v každém detailu

Při výběru konkrétního modelu sauny je vhodné si všímat nejen její kapacity, tedy pro kolik saunujících se osob je určena. „Pozornost bychom měli věnovat i kvalitě řemeslného zpracování a faktu, zda skleněné části jsou vyrobeny z tvrzeného skla,“ uzavírá Václav Opava.

Foto: Archiv, .

Model s oblým bokem vyplněným tvrzeným a pobronzovaným sklem vzbuzuje dojem nejvyššího luxusu.

Čím prospívá saunování?

  • zlepšuje imunitu organismu
  • snižuje krevní tlak
  • detoxikuje tělo
  • zlepšuje funkci srdce, plic a ledvin
  • pomáhá od bolestí kloubů svalů a při revmatismu
  • účinkuje na lupénku a různé alergie
  • zlepšuje spánek a odbourává stres
  • čistí pokožku a udržuje ji hebkou a pružnou
  • vyhlazuje vrásky

Reklama

Související články

Už přišel čas. Pošlete bazén na kutě

Stejně jako záhony, musíme na zimní spánek připravit i venkovní bazény. Není to nic obtížného, jen je potřeba dodržet některé zásady.

Výběr článků

Načítám