Hlavní obsah

Zásady správné vertikutace

Novinky, nes

Na jaře je potřeba věnovat trávníku obzvláštní péči, má-li se z něj do léta stát pěkný, hustý zelený koberec. Práci na něm po jeho očištění je třeba začít správně provedenou vertikutací.

Foto: Mountfield (2x)

Jaro je ideálním časem pro vertikutaci trávníku. Víte, jak na to?

Článek

Stále je dost lidí, kteří nad smyslem vertikutace pochybují. Zbytečně. Vertikutace je blahodárná revitalizační procedura, která zajistí lepší přístup živin, vláhy, slunce a vzduchu ke kořenům travních rostlinek. Zároveň zbaví trávník všeho, co do něj nepatří.

Nejdůležitějším účinkem vertikutace je ovšem povzbuzení travního porostu k odnožování travních kořenů. Právě díky tomu je pak v létě celý trávník zdravý a vitální, sytě zelený a hlavně - hustý. Vertikutace je pro dokonalý trávník stejně nezbytná jako pravidelné sečení, hnojení a závlaha.

Princip fungování vertikutátoru

Vertikutátor připomíná na první pohled trochu sekačku. Jeho nože ovšem směřují kolmo k zemi a také ji prořezávají. Konkrétně - nařezávají travní drny. Tím se obnaží kořínky travních rostlin, k nimž se pak lépe může dostat vláha, živiny a vzduch. Kořeny pak rychle odnožují a trávník zhoustne.

Foto: Mountfield

Princip fungování vertikutace. Při vertikutaci dojde k nařezání travních drnů, tím se vytvoří vhodné podmínky pro rozkořenění travního porostu, ve vzniklých prostorech vyroste nová tráva. Výsledkem je hustší trávník.

Kromě toho nože svým pohybem uvolňují z trávníku starou travní plsť, mech a další nečistoty. To vše pak vertikutační pružinky vyčešou do sběrného koše.

Foto: Bosch

Při vertikutaci se trávník zbaví i staré plsti a mechů. Ty se zachycují v koši stroje.

Jak s ním správně pracovat

Vertikutaci provádíme dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Tedy před sezónou, stejně tak po ní. Plochu určenou k vertikutaci je třeba nejdříve posekat na co nejnižší výšku a nechat ji zhruba dva dny proschnout.

Ovšem pozor, trávník nesmí být ani příliš vlhký, ani zcela vysušený. To bychom mu v obou případech uškodili. Naprosto nevhodné je chtít vertikutovat tam, kde je ještě promrzlá půda. (V takovém případě se poškodí i vlastní stroj.) Zároveň nevertikutujeme za přímého slunce, aby se trávník příliš nevysušil.

Foto: Al-Ko

Vertikutovat nestačí jen v jednom směru, ideální je pak ošetřit trávník ještě jednou, na kříž.

Hloubku vertikutace nastavíme velice opatrně, pouze na 2-4 mm. Cílem je travní drny pouze naříznout, nikoli rozrýt celý trávník. S vertikutátorem pak ošetříme celou plochu dvakrát, do kříže.

Foto: MTD Products Czech

Pracovní částí vertikutátoru je válec osazený noži a pružinkami. Nože prořezávají travní drny, pružinky sbírají zbytky travní plsti, mech a další věci, které do trávníku nepatří.

Výběr vertikutátoru

Z hlediska snadného pohybu po trávníku s větší plochou je praktické volit benzínové modely vertikutátoru, osazené silnými čtyřtaktními motory a širším pracovním záběrem. Samozřejmostí by měla být volba modelu se šasi z kvalitní oceli, které zaručí jeho odolnost a trvanlivost.

Foto: Viking

Předností benzínových strojů je neomezený pohyb po pozemku.

Pro menší trávníky si lze dobře vystačit s elektrickými stroji, jejichž předností je kromě nižších pořizovacích nákladů často také tišší chod, což ocení zejména majitelé okolních parcel.

Foto: Gardena

Výhodou jsou u vertikutátoru velká kola. Díky nim se se strojem pohodlněji manipuluje.

V každém případě platí pro vertikutátory stejně jako pro příbuzné sekačky, že lépe se pracuje se strojem osazeným velkými koly. Ta se lépe vypořádají s jakýmkoli terénem.

Následná péče
Ideální je zkombinovat jarní vertikutaci trávníku s jeho dosetím. Výrobci nabízejí speciální travní směsi určené právě k tomuto účelu. Obvykle to mívají už v názvu. Ve směsi bývá kromě semene také hnojivo a přírodní zeolit, který udrží vodu a živiny, aby se nikam neodplavovaly.
Vertikutátor lze během sezóny použít na trávník s válcem bez nožů, pouze s pružinkami, které jej pomohou vyčistit. S noži vertikutujeme zase až na podzim, v září až říjnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Aby byl trávník v dobré kondici

Běhat po hustém, zeleném a nakrátko střiženém trávníku bosou nohou je radost. Po zimě ovšem potřebuje vzpruhu, a tak mu pomůžeme. Péče se vyplatí, zelený...

Jak oživit trávník po zimě

Tráva dostane přes zimu pořádně zabrat, po oblevě vypadá sešle a ke svěžímu zelenému pažitu má daleko. Když jí ale pomůžeme, za pár týdnů se můžeme těšit ze...

Výběr článků

Načítám