Hlavní obsah

Jak oživit trávník po zimě

Právo, Sylva Svobodová

Tráva dostane přes zimu pořádně zabrat, po oblevě vypadá sešle a ke svěžímu zelenému pažitu má daleko. Když jí ale pomůžeme, za pár týdnů se můžeme těšit ze zeleného porostu.

Foto: Fiskars

Teleskopický vytrhávač plevele W82 (1630 Kč) k ničení bodláků i pampelišek bez použití chemie. Zahradní koš Solid (660 Kč) s objemem 172 l je ideální pro úklid plevelů. Lze složit do 10 cm vysokého balíku pro skladování.

Článek

Prořezání (vertikutace), sekání, provzdušnění, dosev travního semene, hnojení a závlaha postaví trávník na nohy!

Foto: Briggs&Stratton

Jarní údržbu trávníku zahájíme sběrem větviček, hrabáním starého listí a likvidací staré trávy.

Nejdříve ale počkáme, až bude pěkně suchý, jinak bychom ho mohli poškodit. Regeneraci zahájíme jednoduchou očistou – shrabeme větvičky a listí, zbavíme se staré trávy.

Jemný sestřih neuškodí

Není na co čekat, starý trávník s citem zastřihneme. „Pokud jsme ho nezkracovali na podzim, je dobré ho posekat zhruba na 3 cm. Na sekačce nastavíme požadovanou délku a jdeme na to,“ vysvětluje Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton.

Foto: Briggs&Stratton

Takto vypadá zdravý a nemocný trávník. Nic ale není ztraceno, správná péče ho posilní.

Do procesu oživení trávníku zapojíme celou rodinu, včetně malých dětí. Posekanou trávu je nutné pečlivě shrabat, jinak začne plesnivět. Čistý trávník mnohem lépe dýchá a naopak mechu to nesvědčí. Pokud ho už máme, ošetříme trávník chemickým přípravkem proto mechu nebo travním pískem.

Foto: Mountfield

Elektrická sekačka Blue Power 37E je vybavena technologií, jejíž hlavní výhodou je úspora energie při sekání, a to více než 50 %. Stroj má příkon 650 W, výkon činí 1400 W. Předností je tichý chod, snadné přepínání na mulčování. Cena 4590 Kč.

Okrasný trávník sečeme jednou až dvakrát týdně. Jakmile začnou vedra a my jdeme rovnou z kabátu do šatů, necháme trávník raději povyrůst a nesekáme na nízký koberec. Delší tráva si totiž lépe udrží vlhkost a nesesychá.

Foto: Gardena

Akumulátorové nůžky na trávu obsahují nabíječku baterií a chránič nožů pro bezpečné skladování. Nože lze vyměnit bez použití nářadí. Cena 1990 Kč.

Věnujeme se i pravidelnému provzdušnění, tzv. aerifikaci: postačí nám rycí vidle, válec s jehlicemi. V trávníku se vytvoří hustá síť děr, do vzniklých otvorů nasypeme lehký písek. Trávník přirozeně dýchá, do půdy jde vzduch.

Foto: Gardena

Lehký akumulátorový trimmer nám pomůže posekat přerostlé trsy trávy a těžce přístupná místa. Sekací hlava je otočná o 90°, průměr sekání 230 mm. Cena 3990 Kč.

Celkový dojem z trávníku ovlivní jeho okraje. Dbejme na detail, používejme v těchto místech akumulátorové nebo ruční nůžky, na těžko přístupná místa strunovou sekačku a pečlivě zastřihujme, tvarujme.

Regenerační kúra

Trávník, který má být v kondici, potřebuje vertikutátor. Jeho rotující nože se svisle zařezávají do půdy, tím odstraňují plsť a provzdušňují vrchní vegetační vrstvu. Ke kořenovému systému se rychle dostanou živiny, vzduch a vláha, bez níž by se trávník dusil a chřadl.

Foto: Gardena

Kypřič trávníku slouží k odstraňování mechu, travní plsti a plevele. Pracovní šířka kypřiče 32 cm, doporučená délka násady 180 cm, cena 1650 Kč.

Zásahem krásně podpoříme jeho růst, omlazení a zahuštění. Vertikutace je vhodná dvakrát do roka, právě teď na jaře a pak na podzim.

Jarní akci po zimě provádíme ve chvíli, kdy teplota půdy dosáhne alespoň 10 stupňů C. Ideální je březen a první polovina dubna. Později bychom mohli trávníku i uškodit. Abychom nepromeškali vhodnou chvíli, musíme mít na sezónu připravený vertikutátor.

Foto: Stihl

Provzdušňovač trávníku Viking LB 540 poháněný benzínovým motorem. Ocelové zuby zamezí růstu mechu a plevelů a zplstnatělému vzhledu trávníku. Cena 16 890 Kč.

„Jestliže máme elektrický vertikutátor, je údržba snadná. Stačí, když zkontrolujeme nože, pružinky, zda je stroj vyčištěný,“ vysvětluje Jan Melena z firmy Mountfield.

Foto: Filedmann

Elektrický vertikutátor FZV 2003-E s příkonem 1500 W má skvělý poměr cena – výkon. Pracovní záběr 32 cm, vhodný na plochy do 800 m2. Standardní výbavou jsou dva válce – vertikutační a provzdušňovací. Cena 2290 Kč.

U benzinových vertikutátorů je ale třeba zkontrolovat vzduchový filtr, oleje, chod motoru a nože. S nimi je lepší hned po sezóně zajít do servisního centra, kde se o ně profesionálně postarají a my jsme v klidu.

Po vertikutaci lze trávník pohnojit a dosít holá místa, která mohou tímto procesem vzniknout.

Hnojíme dusíkem

Trávník potřebuje získat dobrou imunitu vůči plevelu a mechu, prosadit se a vyrůst. Dusík a jiné živiny jsou pro něj blahodárné vitamíny. Ocení to hned zjara, po prvním posekání. Nehnojíme za sluníčka, tráva se může spálit!

Vybrat můžeme kapalné či granulované přípravky, pozor dáváme na rovnoměrnou aplikaci. Po chemickém zásahu porost zalijeme. Podruhé hnojíme dusíkem v květnu, pak v červnu a naposledy v srpnu. Na podzim se trávníku dodává draslík, který pomáhá přežít zimu.

Foto: Mountfield

Travní směs Green Park Fun je vhodná pro zakládání a renovaci zatěžovaných trávníků. Vydrží extrémní zátěž, je určená pro velikost plochy do 50 m2. Cena 110 Kč;

Když se na trávníku objeví holá místa, použijeme travní směs. Místo prohrábneme a smícháme s pískem, pak sejeme, uválíme travním válcem a zalijeme.

Osivo vybíráme u renomovaných výrobců, kteří nabízejí i speciálně vyšlechtěné odrůdy. Sejeme rukou nebo pomocí sypacího vozíku. Při prvním setí by měla být teplota půdy 8 °C.

Foto: Gardena

Univerzální sypací vozík naplníme semínky a pracuje za nás. Díky dostatečné šířce posypu a kapacitě zásobníku jde setí rychle. K dávkování slouží páčka umístěná na rukojeti vozíku. Vozík je vybaven i stop-systémem, takže brání předávkování. Cena 1220 Kč

Až se nový trávník dostane na délku 8 až 10 cm, poprvé ho posečeme sekačkou. Nejprve ho zkrátíme o třetinu délky, tedy na 5-7 cm. Důležitá je ostrost nožů, které pravidelně odstraňují špičky stébel trávníku, ale nevytrhávají ho.

Trávníku pravidelné sekání prospěje a za naši péči se odmění hustým zeleným kobercem. A my sundáme boty a užijeme si ten báječný pocit volnosti…

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Elektrická, či na benzín?

Elektrické sekačky jsou výhodnější na menší travnaté plochy. Předností je tichý chod, nízká hmotnost, snadná ovladatelnost, malé nároky na údržbu. Jsou rovněž za nižší cenu.

Benzínová sekačka je určena na údržbu středně velkých trávníků, poradí si i s členitějším terénem. Efektivně seká i vyšší a hustší trávník, oceníme ji, když se při práci nechceme omezovat elektrickým kabelem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám