Hlavní obsah

Zahradní traktory trumfují schopnostmi i luxusní výbavou

Novinky, Dana Novotná

Říká se, že svět je nejkrásnější z koňského sedla. Ale ani ze sedla zahradního traktoru to není k zahození. Zvlášť když jde o moderní stroj s komfortní výbavou a řadou technických prvků, jež zrychlí a usnadní i tu nejtěžší práci.

Foto: archiv firem

Moderní traktory jsou snadno ovladatelné a komfortní i pro ženy.

Článek

Zahradní traktory už dnes patří ke standardnímu vybavení tuzemských garáží či domků na nářadí. Důvody jsou nasnadě. Traktor totiž není jen suverénní sekací stroj, ale využijete ho i celoročně na různé práce kolem domu. Jeho všestrannost je skutečně mimořádná.

A je zde ještě jeden důvod: cena. Možná vás to překvapí a možná se v tomto případě obecně zavedené mínění neslučuje se skutečností, ale kvalitní traktor lze dnes pořídit už přibližně ve stejné cenové hladině, v které se pohybují výkonné rotační sekačky.

Riderování na rideru

Základní kategorií traktorů jsou tzv. ridery. S trochou nadsázky lze říci, že jde o velké sekačky s objemným košem a sedadlem. Práce s nimi je ale výrazně pohodlnější (sedí se na nich) a rychlejší. Díky umístění motoru pod sedadlem má obsluha skvělý výhled na sečenou plochu, a proto se manévry mezi stromy, keři či jinými překážkami obejdou bez jakýchkoli problémů. Jízda rideru se ovládá pomocí manuální převodovky (zpravidla pětistupňová), anebo hydrostatické převodovky. To je obdoba automatu, jaký známe z automobilů, a do složitějšího terénu s množstvím překážek ho lze jenom doporučit.

Foto: Castel Garden

„Rider se od traktoru liší na první pohled umístěním motoru“

Komfort + výkon = zahradní traktor

Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory (až 24 koní), objemnější sběrný koš (až 360 l) a větší záběr sekačky (až 122 cm). Ta je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení. Volte traktor, který má „plovoucí“ sekačku a s antiskalpovacími kolečky, tzn. že bude kopírovat povrch terénu a nepoškodí (nesedře) trávník.

Při výběru konkrétního stroje si ale dejte také pozor na tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší a především přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával. „Doporučuji se přímo u prodejce na odhozový tunel zeptat a nechat si ho ukázat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ říká odborník na sekací techniku Tomáš Boukal.

Foto: Mountfield

„Přímý a široký odhozový tunel zajistí dokonalý sběr posečené trávy“

Dalším předpokladem jsou motory. Jednoválcové či dvouválcové motory od špičkových výrobců nepřináší pouze dostatečný výkon, ale vynikají také spolehlivostí a dlouhou životností. Stejně jako v případě riderů i traktory mohou být vybaveny převodovkou manuální nebo hydrostatickou, ovládanou pedály.

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá zapnutí sekačky tlačítkem, zvuková signalizace při naplnění koše, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety (dokonce i LED) a mnoho dalších prvků, jež bychom hledali spíše v seznamu příplatkové výbavy současných automobilů.

Foto: Mountfield

„Multifunkční ovládací panel traktoru“

Jak už bylo řečeno v úvodu, velkým trumfem traktorů je jejich univerzalita, která dovoluje celoroční využití. Stačí jen připojit vhodné příslušenství. Vozík poslouží k převozu materiálu, trávu prodýchá provzdušňovač a čistič trávníku pomocí ohebných metliček porost doslova vymete. Nezbytností pro všechny, kdo o svůj trávník pečují, je travní válec a postřikovač. V zimních měsících se zase traktor promění v odklízeče sněhu. V tom mu pomůže sněhová radlice a rozmetadlo.

Reklama

Související články

I zahrada potřebuje pitný režim

Stejně jako lidé, i zahrady potřebují pravidelně a vydatně pít. O to, aby měly dostatek vláhy i v teplých slunečních dnech, se postará samozavlažovací systém,...

K domu patří zápraží

Zápraží měla u venkovských chalup a statků svůj praktický význam. Dnes je využíváme ještě mnohem různoroději.

Moderní stroje šetří čas a sílu

Svět se mění. Formuje ho především rychlý pokrok téměř ve všech oblastech lidského snažení, globalizační tendence nebo příklon k materiálním hodnotám. Patrné...

Výběr článků

Načítám