Hlavní obsah

Zahradní nábytek aneb přichází Doba hliníková

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek letní sezony, prázdniny a dovolené, jinými slovy období, kdy mnoho z nás stojí před rozhodnutím, jak zvelebit svou zahradu, abychom se v ní cítili co nejlépe a pohodlně. Jednou z takovýchto zásadních investic je pořízení zahradního nábytku. Výběr je široký a řídit bychom se měli nejen estetickým hlediskem, ale hlavně způsobem užití.

Článek

Mezi nejoblíbenější se již dlouhodobě řadí nábytkové sestavy ze dřeva. Známe je všichni z různých prodejních katalogů, kde se jejich uživatelé, pohodlně usazení, usmívají či diskutují v širokém kruhu rodinném nebo se svými přáteli. Ruku na srdce – kdo z nás by se nechtěl vžít do těchto katalogových postav a užívat si stejného pohodlí.

Protože však nákup kvalitního dřevěného nábytku není zcela zanedbatelnou investicí, je namístě nepodcenit výběr a rozmyslet si, k jakému účelu ho budeme používat. Například pro menší počet lidí je asi zbytečné pořizovat velký rozkládací stůl, pro velkou rodinu bude zase naopak nutností. Podobně bychom se měli zamyslet, zda vybrat jednotlivá křesla nebo lavici, zda využijeme či nevyužijeme polohování křesel apod. Záleží na našich prioritách a vkusu.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr zahradního nábytku je typ dřeva. Na venkovní využití se nejlépe hodí švédská borovice nebo exotické dřeviny, jako jsou například teak, nebo meranti. Takový nábytek má dlouho životnost a je odolný vůči vodě, větru i dřevokaznému hmyzu.

Přesto však nesmíme zapomínat na jednu důležitou věc, a to na péči. Je třeba počítat s tím, že v průměru jednou za sezonu bychom se měli o povrchovou úpravu nábytku postarat. V případě exotických dřev jde hlavně o napouštění speciálními oleji, v případě severských druhů jde především o lakování. Časem může také nábytek vykazovat nepatrná opotřebení ve formě drobných prasklin a dírek, které snadno odstraníme lehkým přebroušením houbou nebo jemným brusným papírem.

Zatímco doba plastová více méně patří minulosti a bílá či barevná umělohmotná křesla už na tuzemských zahradách najdeme jen zřídka, přichází nová éra svěžích linií a moderních materiálů. K téměř bezúdržbovému nábytku, který vyniká svou výdrží, patří zahradní nábytek z lehkých kovů, především z hliníku, a také sestavy z umělého ratanu.

„Jde o velmi progresivní segment zahradního nábytku. Popularitu umělého ratanu a hliníku zaznamenáváme především v západní Evropě a postupně přichází i do České republiky. Ukazuje se, že příjemně nízká hmotnost, silný akcent na moderní design a jedinečná odolnost dokážou vážně konkurovat tradičnímu zahradnímu nábytku ze dřeva,“ shrnuje nové trendy specialista na zahradní nábytek Michal Pobežal.

Inu, přichází doba hliníková a doba umělého ratanu.

Reklama

Související články

Se zahradním nábytkem nemá jarní pohoda chybu

Komerční článek - Vůně a chuť grilovaného masa, k tomu sklenka dobrého vína nebo piva, vše navíc v pohodlí pěkného zahradního nábytku – to jsou příjemné chvíle...

Přírodní posezení

Lidé obdaření tvůrčím duchem a fantazií jsou už tací. Ne vždy se posadí k ohništi na obyčejnou židli. Naopak, hledají a nalézají krásu v jednoduchosti...

Výběr článků

Načítám