Hlavní obsah

Zahrada téměř na počkání

Novinky, Alena Vondráková, časopis Pěkné bydlení

Domy rostou rychleji než zahrady, a proto se investorům již v minulosti doporučovalo, aby zahradu, nebo alespoň její část, založili dříve, než položí základní kámen. V současnosti, kdy je výstavba objektů často otázkou pouhých měsíců či dnů, však ani to nepomůže. Dům zeleň předběhne v každém případě. Možným řešením je výsadba vzrostlé zeleně.

Článek

Stejně jako při jiných činnostech má i založení zahrady vysazením vzrostlých stromů a keřů ve srovnání s klasickým založením zahrady svá pro a proti. Rozhodnete-li se, že si svoji zahradu založíte z malých sazenic, počítejte s tím, že bude trvat téměř celé desetiletí, než se promění v zahradu, jakou jste si představovali.

Zároveň je však příjemné a zajímavé sledovat, jak zahrada roste a těšit se z jejích každoročních přírůstků. Je tu ovšem potřeba odborný zásah po celé období růstu dřeviny, aby se správně zapěstovala, zahustila a tím měla do budoucna požadovaný vzhled. Zahrada založená klasickým způsobem vás přijde i levněji. Ovšem v porovnání s časem věnovaným ke správnému zapěstění a údržbě dřevin není částka investovaná do vzrostlých dřevin oproti částce a času údržby menších dřevin zase tak astronomicky odlišná.

Co se vyplatí

V zahradách se vysazují především vzrostlé jehličnany, jako jsou jedle, borovice a smrky a další jehličiny různých barev, tvarů ( kultivary), z listnatých stromů pak například široká škála javorů, buků, jilmů, sakur nebo habrů ale i ovocné stromy. Za rozumnou investici se považuje výsadba živého plotu z tújí nebo habrů či tisů o výšce 150 až 200 cm. Nejenže vám na zahradě okamžitě zajistí cenné soukromí, ale vypadá i hezky a většinou vás přijde na čtvrtinu, maximálně třetinu toho, co by stál plot z kamene, dřeva a podobně. Otázkou je, zda se vyplatí investovat i do určitých kultivarů vzrostlých solitérních keřů, které rostou jako z vody - během jednoho roku povyrostou o 50 až 70 centimetrů.

Své zahradě můžete pořídit nepřeberné množství druhů vzrostlých dřevin. Nejčastěji se sázejí stromy o výšce dva až tři metry, ale není problém vysadit dlouhána, který již dorostl do patnácti metrů. Co se týče dalších výhod výsadby vzrostlých stromů, tou největší je přirozeně okamžitý vzhledový efekt, pro ovocné stromy kromě dřívější sklizně plodů hovoří i to, že větší stromky lépe odolávají nemocem a škodlivému hmyzu.

Další výhodou výsadby vzrostlých rostlin je i to, že usnadňují přípravu projektu, neboť je možné u nich snadněji odhadnout, do jaké výšky dorostou i jak se budou podílet na celkovém vzhledu. Vzrostlá zeleň slouží i jako účinná větrná bariéra a také jako částečná ochrana proti hluku a prašnosti.

Co je třeba pohlídat

Nevýhodou založení zahrady ze vzrostlých keřů a stromů jsou především jejich již zmíněné vyšší pořizovací náklady, na nichž se podílí řada faktorů. V prvé řadě je to nákladná distribuce. Pouze 30 až 40 % výsadby pochází z domácí produkce. Většina stromů se dováží ze zahraničí, například z Německa, kde mají s tímto sortimentem mnohaleté zkušenosti. Původu je třeba věnovat pozornost. Mnohem větší šanci na zakořenění, ale i další růst, mají rostliny pocházející ze země s podobnými klimatickými podmínkami jako jsou u nás, to znamená například ze zmíněného Německa. Naopak stromy a keře původem z určitých oblastí Holandska či jižních zemí u nás často pouze živoří, pokud přímo neuhynou.

Dále je třeba věnovat pozornost, jak říkají zahradníci, „zapěstovanosti“ rostliny. O té nevypovídá pouze její výška. Sazenice by měla být i dostatečně silná – široká a hustá, čehož se docílí jejím pravidelným zastřihováním, hnojením a chemickou ochranou.

Kdy a jak

Stromy a keře distribuované v zemních balech se sázejí pouze na jaře – od března do května, nebo na podzim – od září do listopadu. Rostliny ve speciálních kontejnerech lze vysazovat v podstatě po celé vegetační období. Chcete-li, aby se vám zeleň v zahradě ujala, její výsadbu je rozumnější svěřit specialistům. Ti mají sice k dispozici speciální techniku, ale většinou upřednostňují na privátních zahradách ruční vysazení sazenice. Důvodem je to, že lidé se chovají k sazenici s větším citem než stroj a nezdevastují při tom okolí.

Častým problémem je také přístupnost na pozemek Pro představu – například třímetrový strom se sází do jámy přibližně o rozměrech 60 x 60 x 60 cm (dle velikosti zemního balu) a jeho vyhloubení je pro tři lidi otázkou několika minut, při standardní kvalitě půdy.

Po vysazení je rostlinám třeba zajistit vydatnou zálivku a hlídat jejich zdravotní stav. Zvláště letos, kdy byl květen obdobím vytrvalých dešťů, čerstvě vysazené rostliny uhnívaly a ohrožovaly je mšice, houbové choroby a další škůdci. Zde je třeba včas povolat na pomoc odborníka.

Výsadbou vzrostlé zeleně v podobě stromů nekončíme. Následuje výsadba keřů a pro zjemnění celkového „image“ zahrady různých okrasných travin. V mulčovací kůře se ponechávají místa na trvalky nebo letničky, díky nimž vaše zahrada příští rok rozkvete.

Reklama

Související články

Se zahradou poradí architekt

Toužíte po krásné, zajímavě koncipované zahradě, ale nevíte jak postupovat, aby výsledek stál za to?

Deset tipů, jak zklidnit chaotickou zahradu

To, jak se zahrada postupem času plní, narůstá a dospívá, je velice vzrušující a uspokojující. Ale pozor! Mezi bujnou krásou a chaotickou změtí existuje pouze...

Výběr článků

Načítám