Hlavní obsah

Zahrada oblečená do letních barev

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejkrásnějších období roku vyzývá k tomu, abychom měli zahrádku vymalovanou do tradičních letních barev. Záhony můžou jiskřit jako roj světlušek o svatojánské noci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

K létu patří mj. i záhony s vlčími boby, máky a chejrem.

Článek

Všimli jste si, kolik rostlin má sytě červené, žluté a oranžové plody? To proto, aby je ptáci při cestě za potravou neminuli. Ani váš záhon nepřejde nikdo bez povšimnutí, když se v něm rozsvítí květy a listy v plamenných barvách.

Ať už sáhnete po jedné z nich, anebo zkombinujete všechny dohromady, výsledek bude vždy energický, veselý a stejně žhavý jako sluníčko na letním nebi.

Venkovská smetánka

Skutečné kouzlo vesnických zahrádek spočívá ve skladbě rostlin, které prověřil čas a cit našich prarodičů. Možná i vám připomene záhon s vlčími boby (Lupinus), máky a chejrem (Erysimum cheiri) kousek dětství.

Citronově žluté hlavičky patří kosatcům a zprava denivkám (Hemerocallis). Vzadu se krčí červené, k mrazu choulostivé nerenky (Arctotis).

Navzdory druhové pestrosti působí celek až překvapivě harmonicky.

V první linii

Bambus v záhonové borduře? Klidně, jen vyberte ten správný, který se nešíří agresivně podzemními výběžky, jinak záhon zdivočí k nepoznání. Taky by se měl držet spíš při zemi.

Ideálním kandidátem je polštářovitě rostoucí bambus se zlatožlutými, zeleně proužkatými širokými listy (Pleioblastus viridistriatus), ze kterých až přecházejí oči. Zvlášť na sluníčku, kde je mu dobře a kde ho může doprovázet půvabný oranžovokvětý devaterník (Helianthemum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ideálním druhem bambusu na doplnění záhonku je polštářovitě rostoucí druh se zlatožlutými, zeleně proužkatými širokými listy Pleioblastus viridistriatus.

Žhavější než slunce

Teprve s rozkvetlými gazániemi (Gazania) začíná opravdové léto! Jejich velké úbory se za jasného počasí doširoka otevírají a hledí vzhůru k nebi. V noci, ve stínu a při zatažené obloze nebo dešti zůstávají zavřené.

Jako spousta dalších jednoletek kvetou neúnavně až do prvních mrazíků. Jestli je na záhonu zkombinujete s aksamitníky, sluncovkami (Eschscholzia) či drobnějšími trávami nebo jim ustelete v truhlíku s petúniemi, je už na vás.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Gazánie

Barvy a vůně

Také si léto neumíte představit bez kosatců? Najít mezi nimi můžete i skvosty, jako je tento bezmála metrový kultivar Kent Pride s květy v mahagonově červené a vanilkově žluté barvě.

V trsech před ním září oranžová květenství trýzele (Erysimum), sladce vonící dvouletky s chutí se všude rozsévat. Vůně dodává slunomilnému páru, jemuž sekundují orlíčky (Aquilegia) se žlutým rákosíkem (Hakonechloa macra), novou dimenzi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bezmála metrový kultivar kosatce Kent Pride

S keřem po boku

Zvykli jste si sázet do záhonů jenom trvalky? Neochuzujte se o vzrušení, které přinášejí neotřelé kombinace, a přidejte ke květinám kvetoucí keře. Sami posuďte, jak žlutým kosatcům prospěla přítomnost mochny křovité (Potentilla fruticosa).

Při troše štěstí v zahradnictví narazíte na senzační odrůdu Red Ace s meruňkově červenými květy, ale ani v klasické žluté barvě tenhle nízký nenáročný keřík nezklame a do záhonu snadno zapadne.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásu žlutých kostaců podtrhuje mochna křovitá v odrůdě Red Ace.

Dvojí radost

Orlíčky jsou nejen výjimečně krásné trvalky, ale díky druhové a odrůdové rozmanitosti také probouzejí sběratelskou vášeň. Květy jako od šperkaře, s typickými ostruhami, často zdobí dvě barvy.

Povedenou kombinaci žluté a červené můžete obdivovat jak na velkokvětém hybridu ze skupiny McKana vhodném do záhonu, tak i na původním, subtilnějším druhu (Aquilegia canadensis), který dodá lesk skalce či lesnímu zátiší.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Velkokvětý hybrid orlíčku ze skupiny McKana

Co dokážou barvy
Žlutá s červenou (a modrou) patří k primárním barvám, ze kterých se míchají všechny ostatní.
Oranžová navozuje příjemnou atmosféru ke konverzaci a povzbuzuje chuť k jídlu.
Červená dokáže zahradu opticky zkrátit nebo zúžit.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám