Hlavní obsah

Zahrada, která bude děti bavit

Právo, Adéla Taitlová

V zahradě plné houpaček a prolézaček, ve které nechybí pískoviště ani plácek pro fotbal či badminton, se děti pořádně vyřádí a získají potřebnou obratnost. Rostliny v nich zase probudí zájem o přírodu. Jaké jsou výhody pěkně osázeného dětského hřiště?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hmyzí domeček pro včely samotářky mohou děti vyplnit dutými částmi bambusových tyček.

Článek

Rozmanitá a bezpečná zeleň hřiště zútulňuje, zmírňuje poryvy větru, tiší doléhající ruch z ulice a snáze herní plochu včleňuje do zbytku zahrady.

Stromy poskytují stín, ochranu před lehkou dešťovou přeháňkou i místo k zavěšení houpačky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Herní plácek musí být především bezpečný. Přísný zákaz vstupu sem mají hlavně toxické rostliny.

Keře s vysokými trávami jsou zase ideální k rozdělení prostoru na různé hrací koutky. Dobře se mezi nimi hraje na schovávanou, a navíc nabízejí materiál pro tvorbu píšťalek či věnečků.

Ze splétaných vrbových prutů vznikají senzační úkryty, týpí a tunely. Květiny jsou zase výbornou učební pomůckou pro rozlišování barev, textur a vůní.

Jedovatým vstup zakázán

Úplný zákaz vstupu do zahrady, zvlášť hrají-li si v ní velmi malé děti, které rostliny nejen okukují, ale i ochutnávají, má skočec obecný (Ricinus communis), ocún jesenní (Colchicum autumnale), oměj (Aconitum), konvalinka (Convallaria majalis), štědřenec (Laburnum), tis (Taxus) či lýkovec (Daphne).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěstební stolek dokáže děti zabavit na celé hodiny. Mohou tu vysévat, vysazovat sazeničky nebo třeba míchat salát k obědu.

Vyvarovat byste se měli druhů pichlavých, jako jsou např. dřišťály (Berberis), hlohyně (Pyracantha), jalovec obecný (Juniperus communis), růže, bělotrn (Echinops), a také těch, které dráždí pokožku a vyvolávají alergie. Patří sem pelyněk (Artemisia), pryšec (Euphorbia), routa (Ruta graveolens) či třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Věnujte dětem jeden záhon, o který mohou pečovat od výsevu do sklizně. Až dají na stůl vlastní zeleninu, budou se dmout pýchou.

Atraktivní a odolné

Pěkně tvarované listy javoru, velké barevné květy denivek, rychlý růst slunečnice či vůně meduňky a dalších jedlých bylinek bývají u dětí, které o věci obvykle rychle ztrácejí zájem, velmi oblíbené.

Odolnost rostlin je důležitá nejen proto, aby vůbec měly šanci k přežití, ale aby vypadaly k světu i po občasném sešlápnutí a balónových náletech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Slunečnici si zamiluje každý. Má zářivou barvu, roste téměř před očima dává chutná semena.

Při výběru zvažte i náročnost na údržbu. Proč by se o svůj kousek zeleného světa nemohly děti postarat samy? Taková šanta, čistec, kakosty nebo třeba řebříček s kontryhelem nevyžadují až na jednorázové sestřižení a občasné zalití žádnou péči.

Mamííí, tatííí, motýl!

S rostlinami je spojena spousta dalších zajímavých věcí. Stačí dát dětem do ruky dalekohled nebo lupu a otevře se jim úplně jiný svět, který je zabaví na víc než pár minut.

Pozorovat mohou ptáčky při krmení mláďat, lesklé krovky střevlíků, žáby při namlouvání i barevné housenky a dlouhonohé pavouky. Z první ruky se dozvědí, kde spinkají berušky, co chutná motýlům, i to, jak rychle umí dravé larvy pestřenek a slunéček zatočit se škodlivými mšicemi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lupa odhaluje detaily, které zůstávají běžnému pohledu utajené. Nejen hmyz, ale také kůra stromů či pylové tyčinky lákají k prozkoumání.

Hezké odpoledne můžete se svými ratolestmi strávit při výrobě ptačí budky nebo hotýlku pro včelky samotářky. Děti zdokonalí svoji manuální zručnost a získají další objekt k bádání.

S chutí do toho

V dětském koutku by neměly chybět rostliny k mlsání. Nemusíte zakládat hned celé jahodiště, pár truhlíků přinese taky slušnou úrodu. Nenáročné jsou keře borůvek, malin a beztrnných ostružin.

Po stěně dětského domečku se může šplhat réva vinná s lichořeřišnicí, jejíž listy a květy chuťově zpestří misku se salátem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fascinující svět se malým pozorovatelům otevře díky dalekohledu. Není to dobrý nápad na dárek k narozeninám?

Malí zahradníci s přehledem zvládnou vypěstovat cukrový hrášek nebo třeba koktejlová rajčátka.

Kromě toho, že si na vlastních výpěstcích víc pochutnají, zjistí, že o rostliny, aby prospívaly a přinášely plody, je zapotřebí s láskou pečovat.

Návrh na úpravu dětského hřiště
Po stěně dětského domečku (1) se šplhá lichořeřišnice (Tropaeolum majus) (2). V truhlíku pod okénkem plodí skoro celé léto jahody (3). Zeleninové záhonky (4) ohraničené vrbovými plůtky překypují úrodou hrášku, pažitky a koktejlových rajčátek podsázených bazalkou. Za domkem rostou veselé slunečnice (5). Pod sladkoplodým muchovníkem (Amelanchier) (20) vrhajícím jemný stín v pravém zadním rohu hřiště roste odolná tráva dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides) s echinaceou (6), která láká motýly. V sousedním záhonu (7) u pískoviště (8) se navíc objevují žlutokvěté denivky (Hemerocallis). Při vstupu na herní plac kvetou pásy šalvějí a hebkolistých čistců vlnatých (Stachys byzantina) (9). Stojí zde květináč s violkami (10). Pěšinu vedoucí k domečku, která je stejně jako plocha celého hřiště vystlaná dřevěnou štěpkou (11), lemují kontryhele měkké (Alchemilla mollis), hvozdíky, bílé krásenky (Cosmos bipinnatus) a hledíky (Antirrhinum) kvetoucí ve žluté a růžové barvě (12). Posezení pod slunečníkem (13) zpříjemňuje vůně levandulí. Pohledovou clonu (14) po levé straně hřiště tvoří až 2 m vysoké ozdobnice čínské (Miscanthus sinensis) Zebrinus doplněné echinaceou. Dlouhý tunel spletený z čerstvých vrbových prutů (16) děti milují. Mezi ním a skluzavkou kvetou žluté svíce divizen s vlnatými listy (15). Ze statné třešně visí jednoduchá dřevěná houpačka (17), která nabízí tolik zábavy jako živé stěny (18) vytvarované ze dvou barevných variet buku. Ty jsou vysázené tak, aby mezi nimi mohly děti procházet a hrát si na schovávanou. Trávník (19) je zde pravidelně sečen na ježka a vyniká vysokou odolností vůči zátěži.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kámen by v zahradě neměl chybět

Kámen je přirozenou součástí lesa, horské cesty či studánky a v okrasné zahradě by neměl chybět. Je to originální solitér, který nabízí i skvělé užitné...

Výběr článků

Načítám