Hlavní obsah

Začněte uskladňovat, zima přichází

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní nábytek ze dřeva si po sezoně zaslouží vaši pozornost v podobě správné údržby. V první řadě prodloužíte jeho životnost, ale i pěkný vzhled, kterým váš bude těšit další léta.

Foto: Mountfield

Ilustrační foto

Článek

Většina zahradního nábytku ať už z tropických dřevin jako je meranti a teak, nebo ze švédské borovice, je charakteristická velkou odolností proti běžným klimatickým vlivům a dlouhou životností. Protože však každé dřevo přirozeně pracuje, působí na něj sluneční záření i vlhkost, je třeba jej chránit vhodnými prostředky, jako je olej na ošetření dřeva. Působením vody se jeho vrstva však pomalu ztrácí, proto by jím měl být nábytek ošetřovaný alespoň 2x do roka.

Během sezony mohly běžným užíváním na povrchu stolů, lavic a křesel vzniknout drobné odřeniny. Ty je možné ošetřit impregnačním olejem. Před jeho nanesením je však potřeba povrch nábytku vyhladit a odstranit nerovnosti a skvrny, které během jeho používání mohly vzniknout. Zvládne to obyčejný jemný brusný papír, kterým povrch nábytku dokonale zarovnáte. Před samotným nanesením slabé vrstvy oleje je jen potřeba zbavit nábytek prachu pomocí jemného kartáče.

Foto: Archiv KWA

Údržbové oleje pomáhají udržet původní pěknou barvu nábytku a chrání jej před vysycháním i praskáním.

Na různé druhy dřeva jsou určeny speciální údržbové oleje pro dlouhodobou ochranu a atraktivní vzhled zahradního nábytku. Pomáhají udržet původní pěknou barvu nábytku a chrání jej před vysycháním i praskáním.

Během zimy chraňte svůj nábytek před deštěm a mrazem. Nejlepší je nechat jej přezimovat v garáži, ve sklepě nebo v přístřešku se zabezpečeným prouděním vzduchu. Nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory. Před uskladněním nezapomeňte utáhnout šrouby.

Moderní materiály jako je umělý ratan nebo hliník jsou téměř bezúdržbové, přesto by nábytek z umělého ratanu neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod 0 °C. V období mrazů by totiž mohlo dojít k jeho popraskání. Čas od času, v závislosti na čistotě prostředí, ve kterém je nábytek umístěn, jej pouze omyjte vlažnou mýdlovou vodou.

Foto: archiv firem

Praktický je speciální kryt, který nábytek ochrání deštěm i sněhem.

Stejně snadná je i údržba zahradního nábytku z hliníku. Nevadí mu déšť, sníh ani sluníčko. Stačí ho jen otřít vlhkým hadříkem.

Vhodným příslušenstvím k zahradnímu dřevěnému nábytku je speciální kryt, který nábytek ochrání například před vlhkem.

Před tím, než se rozhodnete pro nákupu konkrétní zahradní sestavy, zjistěte, jakým způsobem a jak často je třeba daný materiál ošetřovat. Vždy se v prodejně poraďte, jaké přípravky jsou pro jeho ochranu ty nejvhodnější a jak často mu poskytovat vhodnou držbu. Dobrý prodejní specialista by vám měl být schopen zodpovědět všechny otázky.

Reklama

Související články

Zubatá kráska je pomocník k nezaplacení

I když venku stále vládne léto, brzy jej přemůže podzim. Po roce se opět vrátíme k večerům u čaje a jako každý rok budeme chladem donuceni začít topit. Mnoho...

Kultivátor, nejen podzimní všeuměl

Uhodnete, který zástupce zahradní techniky by si zasloužil přízvisko všeuměl? Kdo tipuje kultivátor, trefil se. Právě tento stroj je skutečným multifunkčním...

Zkušení vertikutují

Každý rok se o trávník staráte, a přesto není tak hustý a ostře zelený jako ten sousedův? Pak možná chybujete v jednom – nevertikutujete.

Výběr článků

Načítám