Hlavní obsah

Vybíráte zahradní nábytek? Teď je ten pravý čas

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbeným zahradním nábytkem je v posledních letech díky své kvalitě a atraktivitě především ten z tropických dřevin, ze švédské borovice i z moderních materiálů, jako je umělý ratan, hliník či tahokov.

Foto: Moutfield, .

Nábytková sestava ze švédské borovice. Vybírat můžete stoly, lehátka, taburety, polohovací křesla i pohodlné lavice.

Článek

Protože nábytek na zahradu pravděpodobně nepatří mezi zboží, které byste chtěli kupovat každý rok, vybírejte u prověřených prodejců, kde nehrozí problémy s kvalitou a kde si můžete konkrétní výrobek důkladně vyzkoušet. Rozumným vodítkem při výběru je i záruční lhůta.

A jaký nábytek je dlouhodobě nejvyhledávanější? Spojením moderního designu, vysoké trvanlivosti a pohodlí láká zahradní nábytek z odolného teaku s atraktivním medovým nádechem. Vyniká vysokou odolností proti vlhkosti, hnilobě, plísním a škůdcům i velmi nízkými nároky na údržbu . Vysoký obsah teakového oleje a kaučuku brání korozi železných spojů. Snadno snáší střídání suchého a vlhkého prostředí, proto může zdobit zahradu po celý rok.

Švédská borovice i nezaměnitelné meranti

Pozadu nezůstává ani zahradní nábytek ze švédské borovice – dřeviny z lesů za severním polárním kruhem. Je tvrdší a trvanlivější než středoevropský druh, proto velmi dobře odolává tuzemskému klimatu. Vybírat můžete mezi stoly, lehátky, taburety, polohovacími křesly i pohodlnými lavicemi.

Vedle nábytku ze švédské borovice jsou v zahradách k vidění nábytkové sestavy z meranti. Tvrdé dřevo zajímavého červenohnědého zbarvení dlouhé životnosti je díky své barvě snadno rozpoznatelné od ostatních druhů dřevin. Odolává vodě, dřevokaznému hmyzu i sluníčku. Vyznačuje se kvalitní ergonomickou konstrukcí.

Moderní materiály na zahradu, terasu i do interiéru

Pozornost majitelů zahrad a teras si v posledních letech získaly moderní materiály jako dural, tahokov a umělý ratan. Zahradní nábytek z duralu – slitiny hliníku a mědi – je oproti čistému hliníku nepatrně těžší, ale až pětkrát pevnější i tvrdší. Přírodními vlivy je téměř nezničitelný. Barevné odstíny dřevěných područek, kterými jsou křesla, židle a lehátka často vybavena, nábytek elegantních linií přirozeně projasňují. Navíc si díky nim pak můžete vytvořit pěknou sestavu například v kombinaci s teakovým stolem.

Foto: Archiv, .

Dřevěné područky hliníkových křesel elegantní nábytek přirozeně projasňují. Díky nim si pak můžete vytvořit pěknou sestavu například v kombinaci s teakovým stolem.

Moderní ratan na zahradu i do interiéru

Místo na tuzemských zahradách si snadno vydobyl ratanový nábytek v mnoha vkusných barvách. Nejčastější jsou přitom tmavé odstíny – hnědá a černá, ale najdete i světle hnědou či stříbrnou. Zahradní nábytek z umělého ratanu můžete umístit ven i do vnitřních prostor domu. Díky svým vlastnostem totiž snáší jakékoli rozmary počasí a díky designu se kromě zahrady perfektně hodí i do haly či zimní zahrady.

Zahradní nábytek má přinášet především pohodlí. Při nákupu si jej proto nebojte vyzkoušet – posaďte se do něj a do lehátka se položte. Zeptejte se i na způsob údržby. Právě nyní si navíc můžete nábytek na zahradu pořídit ve speciálních akcích prodejců až za polovic. S velkou slevou pořídíte také zahradní grily na plyn či na dřevěné uhlí.

Reklama

Související články

Kdy pro bazén? Teď je správný čas

Do příchodu léta ještě nějaký měsíc zbývá, ale lidé se už shánějí po bazénech. Bude pokračovat jejich boom? A proč je bazén výhodné koupit právě teď?

Jak nastartovat trávník po zimním spánku

Pravidelné sekání, zavlažování, kvalitní osivo a hnojivo. Kroky pro dosažení krásného a zdravého trávníku jsou obecně známé. To, co bychom ale určitě v rámci...

Výběr článků

Načítám