Hlavní obsah

Venkovní kuchyně je řešením pro časté návštěvy početné rodiny

Novinky, nes

Čtenářka Novinek Martina má početnou rodinu. Když se všichni sejdou v jejich domku na Vyškovsku, čeká ji pokaždé takové práce v kuchyni, že se sotva podívá z okna, natož aby se dostala ven. K domku patřil odjakživa dřevník, který až donedávna neměl žádné využití. Pak ale Martina dostala nápad - udělá z něj venkovní kuchyni.

Foto: Archiv čtenářky (8x)

Začal říjen, kuchyň je hotová.

Článek

„Pokud přijdete na návštěvu k Angličance, uctí vás čajem a sušenkami. To je práce na cca 5 minut. Pokud se vydáte k Francouzce, zvedne telefon a objedná si donášku domů z místních lahůdek. To jsou dvě minuty, pokud jmenuje hodně položek. Ale co Češka? Ta vidí slunce pouze v případě, že sklízí ze stolu a nosí další nášup,” poznamenává s lehkou ironií Martina v úvodu svého dopisu.

Foto: Archiv čtenářky

Dvorek před realizací

Společně s partnerem mají dohromady pět synů, kteří je pravidelně navštěvují, společně i s jejich partnerkami. Když se jich sejde víc najednou, je to nějakého otáčení a Martina pak nemá čas na nic jiného než na kuchyň. Přitom toužila být vždycky venku společně se zbytkem rodiny.

Foto: Archiv čtenářky

Instalace pracovní desky

Když dokončili úpravy domku, dali do pořádku dvorek, přišla řada na proměnu dřevníku, který byl do té doby jen celý zaprášený a nevyužívaný.

„Když jsme začali přemýšlet, co s ním, padla jasná volba - bude v něm letní kuchyň. Tím spíš, že hned vedle už stál venkovní krb,” píše Martina a uznává, že mužskou část rodiny bylo třeba nejprve mírně přesvědčovat.

Foto: Archiv čtenářky

V kuchyni majitelé použili koupelnové skříňky jako základ pro linku.

Foto: Archiv čtenářky

Horní skříňky vznikly z dřevěných bedýnek.

Vše se ovšem podařilo, a k prvnímu říjnu si naše čtenářka mohla spokojeně oddechnout. Letní kuchyň je hotová.

Letos ji patrně už nevyužije, ale příští rok se z ní bude moci konečně náležitě radovat, až budou moci trávit všichni společně čas venku.

Foto: Archiv čtenářky

V bezprostřední blízkosti kuchyně je zahradní krb.

Foto: Archiv čtenářky

Z bývalého dřevníku vznikla letní kuchyně.

„Výsledek vám posílám a doufám, že bude třeba inspirací i pro jiné čtenáře, kteří stejně jako my disponují volnou hotovostí maximálně ve výši jednoho týdenního nákupu,” uzavírá svůj dopis Martina s upřesněním: „Jsme v podstatě staromilci. Vše, co se dá použít a zrenovovat, je pro nás výzvou. Realizace proto vyšla jen na částku okolo 7000 korun. Navíc jsme mohli uklidit zbytky dlažby ze dvora a vznikl tak i prostor na záhon.”

Foto: Archiv čtenářky

V interiéru venkovní kuchyně je i příjemné posezení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám