Hlavní obsah

Velká změna malé rodinné zahrady

Novinky, I. Chloubová, P. Chlouba, časopis Fl´

Před lety zahradu obývaly pouze dvě řady tújí, trávník a tři nevelké ovocné stromy. Uprostřed stálo malinké dětské pískoviště se skluzavkou. Pak nastaly změny.

Článek

V tomto stavu se zrodila myšlenka zahradu upravit a vysázet v ní také okrasné keře, stromky a květiny. Dětské mini hřiště ještě bylo funkční, také velká plocha trávníku byla žádoucí kvůli dětským hrám. V první etapě tak vznikla zahrada, která respektovala všechny rodinné potřeby obyvatel domu. Všechny výsadby byly proto orientované jenom do okrajových částí zahrady, v podstatě podél plotu. Takto vytvořená zahrada dlouho utěšeně rostla a přinášela to, co její majitelé očekávali.

Ale časem se hodně věcí změnilo. Najednou skluzavka i pískoviště osiřely, nahradily je jiné zájmy. V zahradnictvích se objevovaly nové, velmi přitažlivé odrůdy rostlin, které by se na zahradu klidně a snadno vešly, jenom se do současného uspořádání zahrady jaksi nehodily. A tak v roce 2010 došlo k velkému rozhodnutí, které nakonec vedlo k dramatické změně vzhledu zahrady.

Zahrada se představuje

Jenom pro úplnost a lepší představu dodáváme pár důležitých informací. Zahrada se nachází v mírném svahu v klidné zóně rodinných domů, ve výšce téměř přesně 500 metrů nad mořem. Je orientovaná k jihu, takže v horkých letních dnech sem sluníčko neúprosně svítí po celý den. Rozloha zahrady těsně převyšuje hranici 200 m2. Zahrada má skoro přesný čtvercový půdorys.

Velký třesk

Základem celé rekonstrukce zahrady bylo výrazné omezení trávníku. Kvůli téměř pravidelnému čtvercovému půdorysu se jako zajímavá ukázala možnost vytvořit na zahradě centrální zatravněnou kruhovou plochu – zbylý nový prostor pak mohl být využít ke zcela novým výsadbám. Nespornou výhodou tohoto řešení bylo, že rekonstrukce mohla být velmi šetrná ke stávajícím rostlinám z první etapy realizace. Proto byly vybrány ty nejhodnotnější kusy, které byly dále zakomponovány do nového vzhledu zahrady.

Přesnější by možná bylo říct, že jenom několik málo rostlin z původní zahrady muselo ustoupit novým plánům. Většina původních rostlin zůstala na místě a snadno se stala součástí nové zahrady. To je nesmírně cenné, protože díky těmto starým kusům zahrada i po ukončení rekonstrukce vypadala velmi přirozeně.

Kromě nových rostlin na zahradě také přibyly nové vydlážděné plochy, které slouží jako pohodlný přístup na terasu nebo ke kompostu, případně jako zpevněný podklad pro novou lavičku. Protože velkou část nových rostlin tvořily dobře rostoucí trvalky, dynamika vývoje zahrady krátce po ukončení výsadby nabrala na obrátkách. Bylo to jako velký třesk, za krátký čas malá rodinná zahrada prošla opravdu velkou změnou.

Reklama

Související články

Bazén změní vzhled celé zahrady

Mnoho majitelů zahrad a rodin s dětmi sní o příjemném relaxu a radovánkách ve vlastním bazénu. Pokud si hodláme svůj sen splnit, výběru budoucí oázy ke koupání...

Na cestě zahradou

Možná vám cesta po vaší zahradě přijde jako samozřejmost, kterou se nezabýváte. Ale možná přemýšlíte, jak stávající pěšinku či deštěm zničený chodník upravit...

Výběr článků

Načítám