Hlavní obsah

Večerní zahrada nabízí lákavou atmosféru

Novinky, L. Valničková, časopis Flora na zahradě

Večerní toaleta si žádá šperk, večerní zahrada zase aspoň jednu lampičku. A vůbec nevadí, že vám na celý pozemek dopadá světlo z pouliční lampy. Stylové zahradní osvětlení efektně doladí například posezení na terase a znásobí příjemnou atmosféru. Podívejte se s námi, jaká svítidla současný trh nabízí.

Článek

Elektrická

Jsou nejběžnějším typem svítidel používaných v zahradě. Většinou jde o osvětlení s nízkým napětím, které se uplatní při osvětlení jezírka, fontánky či potůčku. Svítidla jsou napájena proudem s napětím 12 či 24 V, proto elektrické kabely nemusíte zakopávat hluboko do půdy. Pokud potřebujete napětí 220 V, jejich instalaci raději přenechte odborníkům. Podle využití těchto svítidel a podle toho, jaké světlo vydávají, rozlišujeme více typů.

Ilustrační foto

Takzvané spoty a bodové reflektory vydávají ostře vymezené světlo zaměřené na jednotlivé prvky v zahradě. Díky nim vyniknou plastiky, jezírka či dominanty v záhoně. S jejich pomocí vytvoříte originální večerní kouzlo zahrady.

Na terasu nebo balkon si můžete postavit i svíticí květináč.

O bezpečný přístup k domu či o romantickou procházku po zahradě v nočních hodinách se postarají zářiče, které vrhají ostré bodové světlo. Osvítí schodiště, přístupové cesty nebo místa v okolí posezení. Součástí svítidel bývá často i senzor pohybu, který přivítá pozvané a současně odradí nezvané hosty.

Solární

Obrovský výběr je ve skupině solárních svítidel. Vaši peněženku určitě potěší. Jejich provoz je totiž beznákladový – na svícení využívají solární energii. Kromě toho si jejich jemné tlumené světlo můžete snadno přemístit, kam se vám zlíbí.

Solární lampy kromě svítícího elementu pozůstávají ze solárního článku a zapichovacího podstavce, takže je můžete umístit kdekoliv v trávníku či záhonu a za čas je zase přenést na jiné místo. Nepotřebujete ani spínač, protože lampy mají zabudovaný světelný senzor, díky kterému se po setmění samy rozsvítí. Svítidla ve tvaru koule či dekorativních sloupků rozptylují měkké světlo, proto neoslňují.

Osvětlují i problematická zákoutí, místa s posezením a vodní plochy. Umísťují se i podél přístupových cestiček, chodníků nebo schůdků. V jejich prospěch hovoří také fakt, že na zimu je můžete schovat, čímž prodloužíte jejich životnost.

Ilustrační foto

Svíčky a pochodně

Stále populární pochodně jsou vyrobené z bambusu a vytvářejí neodolatelnou atmosféru. Osvětlení zároveň odpuzuje dotěrný hmyz specifickou vůní. K svítidlům tohoto typu patří i různé svíčky, jejichž vosk obsahuje silice repelentně působící na komáry a jiný hmyz. Kromě toho světlo ohně dodá vaší zahradě nádech romantiky.

Ilustrační foto

Osvětlená zahrada

Chcete-li dekoračně nasvítit konkrétní strom, světla umístěte přímo pod něj na zem tak, aby směřovaly nahoru.

Jako ochranu proti nezvaným hostům si místo celonočního svícení nainstalujte senzor pohybu, který rozsvítí světla v tom nejneočekávanějším okamžiku.

Bazény a jezírka nasviťte reflektory umístěnými těsně pod hladinou v horizontálním směru.

Tekoucí vodu ve fontánkách, vodopádech či potůčcích zase nasviťte reflektory nainstalovanými těsně pod vodní hladinou, ale umístěnými vertikálně.

Při výběru pamatujte na to, že:

- cena není jediné kritérium,

- svítidlo do zahrady by mělo být z materiálu odolného vůči vnějším vlivům,

- svítidlo by mělo být vodotěsné a přitom snadno rozebíratelné

- nejlepší tvar je koule nebo jednoduchý hranol či válec,

- nejvhodnější barvy jsou odstíny bílé, šedé či černé.

Reklama

Související články

Kuchyně na zahradě

Léto je tady a s ním i chvíle relaxace na zahradě. Příjemné posezení s rodinou či přáteli si v posledních letech ovšem stále častěji zpestřujeme přípravou...

Trend doby: Obývák na zahradě

Komerční článek - Pozvat v parném létě návštěvu do domu mezi čtyři stěny obývacího pokoje je už skoro neslušné. Spousta lidí totiž začala své obýváky stěhovat...

Hřiště na zahradě – sen každého mrňouse

Zdupané záhonky, pošpiněná omítka od nezralého ovoce jako výsledek dobře mířených hodů vašich ratolestí nebo jiné demoliční akce by se jistě nekonaly, kdybyste...

Výběr článků

Načítám