Hlavní obsah

Vánoční dekorace inspirovaná přírodou

Novinky, Naďa Ghani, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky se blíží a spolu s nimi i naše snaha vyzdobit si domov. Pokud rádi tvoříte a dělá vám radost vlastnoručně vyrobená vánoční dekorace, nechte se inspirovat, jak na to...

Článek

Obecným trendem v podzimním a zim­­ním období je návrat k pří­ro­dě. V době Vánoc by tento trend měl být ještě podtržen nějakou luxusní třešničkou v podobě nápadité dekorace. „Vždyť kaž­dý se chce o Vánocích cítit co nejlépe a mít okolo sebe co nejkrásnější věci,“ potvrzuje Marcela Vránová z pražského květinářství Meta­mor­phosis.

Hodně se v předvánočním čase mluví o síle světla a jasném světle, což můžete považovat také za neměnný trend v oblasti floristiky. „Lidé hledají útěchu ve spoustě malých světýlek a v pocitu tepla a po­hodlí,“ dodává usměvavá aranžérka. Mate­riály pro letošní zimu jsou jemné a elegantní, ale rozhodně k nim patří i neobvyklé a hravé zpracování. „Sytě nachová patří k ad­ventu a červená či bílá patří k Vánocům. Stejně je ale každoročně vánoční výzdoba o pre­zen­taci no­vých druhů květin a jejich barvách, z čehož se odvíjí aktuální trendy,“ uzavírá paní Marcela.

Trendem letošních Vánoc je návrat k přírodě.

Věnec dozelena

Klasický věnec z chvojí jedle je vytvořen na zeleném podkladě, na kterém jsou umístěny čtyři zelené svíčky, pod nimiž je bodec, který je ve věnci bezpečně podrží. Dále jsou použity čtyři mašle či šišky a kousky Hortensia glowing alps. Květy hortenzie se obvykle používají živé, ale můžete si být jisti, že i když na věnci uschnou, vypadají stále efektně. Dále jsou použity malé šišky s názvem Comoscum a několik kusů vánočních ozdob v barvě zelené a hnědé. Tento věnec krásně spojuje přírodní zelenou barvu s ostatní dekorací a jemně zlatými doplňky.

Ilustrační foto

Věnec z mechu

Na tomto červeném věnci jsou namotány kousky prutů Cornus alba sibirica a kousky větviček Ilex verticillata, to vše je staženo červeným drátkem. Výroba tohoto věnce je rychlá, jednoduchá a efektní.

Ilustrační foto

Dlouho vydrží...

Základem je věnec složený ze živých květů posazených do oasisového podkladu. Tato hmota do sebe během několika minut nasaje vodu, proto v ní živé květiny vydrží několik dní krásně čerstvé. Dále jsou na dekoraci použity květiny Veronica caya, Hortensia bílá schneeball, Fresia ambassador a Ammi visnaga. Aranžmá doplňuje lišejník, jedlové chvojí, svíčky s bodci a malé vánoční ozdoby. Stačí pouze přilévat vodu a těšíte se z krásných živých květů po celý advent.

Ilustrační foto

Červená klasika

Základem této dekorace je velká váza se sedmi kusy květiny Amarylis liberty. K tomu přidáte pět větviček Ilex verticillata a dvacet větviček Cornus alba sibirica. Celé aranžmá doladíte ostatními vánočními přízdobami, jako jsou zlaté provázky a ozdoby, které budí díky zlaté barvě dojem luxusu. Na amarylisech je navíc fascinující, že dokážou i naprosto tuctovou věc proměnit v malý skvost.

Ilustrační foto

Malé, ale milé

Připravit si malé aranžmá do vázy může v podstatě každý. K realizaci stačí tři květy Amarylis Mont Blanc, doplňkem je pak mech, dřevo, vánoční ozdoby a šišky. Použité čerstvé květiny jsou příjemným oživením celé dekorace.

Ilustrační foto

Jak na to...!
K výrobě adventních věnců budete potřebovat následující – aranžovací hmotu, dekorační nádobu, větvičky různých jehličnanů, čerstvé květiny, sušené plody a zahradnické nůžky.

Reklama

Výběr článků

Načítám