Hlavní obsah

Vánoční aranže z květů a bobulí

Když zdobíte interiér v duchu Vánoc, nezapomeňte na živé rostliny! Náladové scénky se zářivými květy, plody, čerstvě nařezanými větvičkami sevřou domov v útulné náruči, jak to má o svátcích na konci roku být. Nebojte se zapojit fantazii!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Řezané větvičky cesmíny (Ilex aquifolium) v tradičních vánočních barvách jsou esencí slavnostních aranží.

Článek

Slavnostní náladu přivolá i obyčejný brambořík, když ho naaranžujete s láskou a okořeníte špetkou vtipu.

Než vás schvátí nákupní horečka, probádejte zahradu. Často je to právě v záhonech a křoví, kde najdete ty nejhezčí úlovky pro vánoční krášlení.

Štědrá nadílka ze stromu

Cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) plodí jako na zavolanou. Lesklými peckovičkami, rudými jako nos soba Rudolfa, obohacuje jídelníček kosů i holubů hřivnáčů a aranžím dává tu správnou slavnostní jiskru. Čerstvě nařezané větvičky se snadno zapichují do pěnové hmoty. Dlouho vydrží také ve váze s vodou.

Rozsviťte adventní dům a zahradu

Vánoce

Nemáte-li zrovna žádnou po ruce, využijte kreativně sklenice od džemu. Postavte je do taštičky z juty, do Santovy čepice nebo je obalte dárkovým papírem podle svého vkusu. Kvůli bohatšímu efektu cesmíně sekundují větvičky blýskalky (Photinia x fraseri) Red Robin a několik snítek aromatického smilu.

Něha růžového porcelánu

Libavka hrotitá (Gaultheria ucronata) neboli pernetye projasňuje nejtemnější období roku bobulemi v barvě bílé, fuchsiově červené nebo něžně růžové podle proslulého chodovského porcelánu.

Příbuzná brusinky se obejde bez příkras, pokud je však keřík chudě rozvětvený nebo moc malý, doplňte ho šlahouny barvínku většího (Vinca major), nejlépe v jeho líbezné strakaté formě Variegata.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pernetye neboli-li libavka hrotitá (Gaultheria mucronata) zaujme množstvím bobulí i strakatou šálou z barvínku (Vinca major) Variegata.

Zelený květník posazený do věnce z břečťanu neodvádí od plodů pozornost a nechává je v centru obdivu.

Po svátcích vyneste libavku ven, zalévejte ji, chraňte před mrazem a na jaře vysaďte do vřesoviště či k pěnišníkům.

S nádechem starých časů

Není střídmost severského designu nic pro vás? Zavzpomínejte tedy, jak si domov zdobila babička, nebo se inspirujte obrazy starých mistrů.

Olejomalby najdou uplatnění také při tvorbě kouzelných zátiší. V bazaru je lze pořídit za pár korun, ale jako kulisa pro staromilsky vyhlížející jonátku neboli africkou fialku (Streptocarpus ionanthus) jsou neocenitelné.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pohoda k rozjímání čiší ze zátiší s jonátkou (Streptocarpus ionanthus) lehce okořeněnou stříbřitým smilem.

Nenáročné kvetoucí zlatoočce to velmi sluší v patinované nádobě na vyšší noze. Doprovází ji tam host ze zahrádky smil, ale spolehlivě za něj zaskočí i voňavá levandule. Stačí uštípnout pár výhonků a zasunout je mezi jonátčiny mazlivě hebké listy.

Na sněhovém obláčku

V míse servíruje sváteční náladu křehce krásný brambořík s libavkou hrotitou (Gaultheria mucronata), která je tak bohatě operlená plody, že se skleněné kouličky mezi nimi ztrácejí.

Smil italský (Helichrysum italicum) zaujal pozici po pravé straně. Brr, vypadá jako ojíněný. Nejspíš tuhle exotickou bylinku znáte pod jménem kari koření či magi.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Čekání na Ježíška si příjemně zkrátíte při aranžování mísy s bramboříkem, pernetyí a smilem (Helichrysum italicum) vonícím po koření magi.

Výtečná je k masu i do omáček. Mrazům neholduje, proto ji po Vánocích nechte pod střechou a do zahrady přesaďte, až se oteplí. Sněhové závěje při okrajích mísy tvoří duté vlákno. Ale i obvazová vata šikovně zamaskuje plastové obaly a vyzdvihne barevnost rostlin.

Trochu jiný přípitek

Vzduchem voní perníčky a místo alkoholu se podává slaďoučký likér v podobě křiklavě růžového bramboříku (Cyclamen). Kdo by mu odolal, když se každý prosinec dychtivě snaží zapůsobit květy ve tvaru větrných turbín?

Vánoční čas klidu svádí k rozjímání i k četbě. A právě na stohu knih se hlíznatá květina vyjímá, jako by to byl vzácný výstavní exponát.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Křehce krásný brambořík (Cyclamen) nestojí majlant, a přesto dokáže zapůsobit jako vzácný výstavní exponát.

Jednoduché aranžmá ve sklence od koňaku doplňují jiskřičky světelného řetězu a modřínové šišky. Když za něj postavíte zrcadlo, znásobíte jeho půvab dvěma.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Aby brambořík kvetl co nejdéle, držte ho od topení a nedopusťte, aby vyschl nebo trpěl v mokru!

Reklama

Související články

Čím nahradit zničený zimostráz

A dost! Pokud už se nemůžete dívat na škůdcem zbědovaný zimostráz, je na čase dát šanci někomu z jeho náhradníků. Nabídka celoročně zelených keřů, které...

Jeřáby jsou skvostem (nejen) podzimní zahrady

Noblesu a tajuplnost jeřábů z říše opeřenců vystřídala radostně pestrá úroda jeřábů bezkřídlých a kořeny v půdě pevně ukotvených. Obyčejné stromy s neobyčejnou...

Škornice vyšperkují místa pod stromy

Sychravý listopad vysvlékl stromy z listů a květinám uloupil barvy. Aby nás zahrada nestrašila prázdnotou, je úkolem pro škornice (Epimedium).

Výběr článků

Načítám