Hlavní obsah

V načechraných vlnách stébel a klasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předlohou pro tvůrce klidné oázy nedaleko lázeňského města Harrogate v anglickém Yorkshiru byl příboj na severomořském pobřeží. Poslat oči po proudu do zdánlivé nekonečnosti a nechat se kolébat šuměním vln můžeme i ve své zahradě. Stačí se obklopit mořem okrasných trav.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zdánlivá nekonečnost, světlo, šumění vln. Koláž výjevů z mořského pobřeží propůjčuje zahradám ve vnitrozemí jedinečnou atmosféru.

Článek

Dekorativní trávy nás přimějí podívat se na zahradničení z trochu jiné perspektivy. I designérští profíci boří zažité pravidlo, že rostliny jedné z pěti nejpočetnějších čeledí na světě jsou pouhým doplňkem trvalek, a dokazují, že to může být úplně naopak. Záhony načechrané vláčnými trsy překvapují hojností detailů. Srší energií, ale umí také uklidnit. Stejně jako vodní hladina.

Hravá souhra

Vlasy země, jak se trávám trefně říká, přímo vybízejí ke hře se strukturami. Zajímavých efektů dosáhneme střídáním výšek, kombinací barev, kontrastem tvarů či hustoty. Neuvěřitelná je variabilita květenství a zimních plodenství. Jakkoli s trávami naložíme, výsledek bude vyzařovat pohodu a harmonii, protože pocházejí z rodiny, která i přes různorodost svých členů táhne za jeden provaz. Jediné, co musíme mít při výběru na paměti, jsou jejich přirozené stanovištní nároky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vlnovky a vertikály. Koho by nebavila geometrie v podání stálezeleného tisu a třtiny ostrokvěté (Calamagrostis x acutiflora)?

Pětice, která neomrzí

Třtina, ozdobnice, bezkolenec, kavyl, rákosík. Melodicky ševelící kvinteto, které tvůrci pro anglickou zahradu vybrali, se stejně dobře uplatní i na české scéně. Excelovat bude jak na slunci, tak v polostínu v běžné zahradní půdě s dobrým průsakem vody.

Třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora) Karl Foerster tvoří efektní trsy květních stébel mířících k nebi rovně jako podle pravítka. Raší už v březnu, v dubnu až květnu hýří zelení listů dlouhých asi 60 cm a během června kvete ve výšce až trojnásobné. Skvěle zvládá úlohu clony, třeba okolo lavičky, ale i jinde, kde zatoužíme po soukromí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nevšední živý plot. Vysoké trsy třtiny ostrokvěté Karl Foerster plní úlohu clony od brzkého léta do jara.

Ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) nabízí mnoho kultivarů lišících se jak výškou květních stébel, která se pohybuje od 100 cm do 240 cm, tak šířkou listů od útlých, obloukovitě skloněných po nudlovitě široké a vzpřímené, někdy výrazně pruhované. Zimní plodenství, nadýchaná a bledá jako pěna, dokonale umocňují dojem mořské scenérie.

Škornice vyšperkují místa pod stromy

Zahrada

Bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea) bere dech impozantním vzrůstem i zářivě žlutým podzimním zbarvením. Nejvyšší kultivar Windspiel potřebuje dostatek místa, aby rozvinul bezmála metr krát metr velké gejzíry mírně ohnutých páskatých listů. Od června z jejich středu tryskají vzhůru štíhlá stébla výrazně převyšující dospělého člověka.

Kavyl péřovitý (Nassella tenuissima) má kštici zahuštěnou teničkými vlásky, takže i při sebemenším zafouknutí dokonale simuluje vlnobití. Sázíme ho kolektivně, aby patřičně vynikl. Letní osinatá květenství, vlající 50 cm nad zemí, trávu přizdobují stylovým blond ombré. Pozor, je to velká citlivka na zimní vlhko! Bez drenáže se neobejde.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Synchronizovaná proměna. Listy buku a rákosíku (Hakonechloa macra), jenž stírá hranici mezi záhonem a patiem, zryšavěly pod taktovkou podzimu.

Rákosík japonský (Hakonechloa macra) Aureola je 30 cm vysoký štramák s ladně klenutými, svítivě panašovanými listy, kterým chlad propůjčuje hřejivě měděný odstín. Díky oddenkatému růstu dokáže zastínit půdu v šířce až 1 m. Znamenitě se podílí na zastření přechodů mezi záhony a dlážděnými plochami. Dobře se mu daří také pod stromy a keři.

Jeřáby jsou skvostem (nejen) podzimní zahrady

Zahrada

Netroškařit a dělit

Klasy a stébla promění venkovní prostor k nepoznání, pokud jich nebude jako šafránu. V zahradnictví proto od každého druhu pořídíme větší množství. Trávy rostou čilým tempem. Klidně sáhneme po menších sazenicích, které nás nepřivedou na mizinu a brzy vytvoří hustý porost. Ušetřit lze i na velkých rostlinách. Vybereme statný trs a před výsadbou ho rýčem, sekerkou či nožem rozkrájíme na několik dílů velkých asi jako pěst. Dělení trávám neublíží. Ba si ho zhruba každých pět až deset let v období jarního rašení žádají, aby od středu neplešatěly a zůstala jim jiskra z mládí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dynamická kulisa. Načechraná ozdobnice (Miscanthus) spolu s vlásky kavylu (Nassella tenuissima) akcentují zkostnatělost uschlých echinacejí rostoucích uprostřed.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhověká sápa s prvními květy otálí

S růstem se sápa loudá. Jakmile si však uvědomí, že místo, které jsme pro ni zvolili, je to pravé, probudí se v ní touha být středem pozornosti. A zahradník je...

Purpurové keře přitáhnou pozornost

Co se stane, když do zahrady vysadíme keř s tajemně purpurovými listy? Vznikne prostor, kde temperament a osobitost nepustí nudu ke slovu.

Čím nahradit zničený zimostráz

A dost! Pokud už se nemůžete dívat na škůdcem zbědovaný zimostráz, je na čase dát šanci někomu z jeho náhradníků. Nabídka celoročně zelených keřů, které...

Výběr článků

Načítám