Hlavní obsah

Umělý ratan pro zahradu, pergolu i interiér

Novinky, Dana Novotná

Chcete si koupit nábytek, který se hodí jak na zahradu, tak do interiéru? Hledáte takový, který nebledne, nepraská a nevyžaduje téměř žádnou údržbu? Trendy nábytek z umělého ratanu splňuje všechny tyto požadavky a ještě o mnoho víc.

Foto: Mountfield

Vedle vzdušnosti a svěžího stylu je nábytek z umělého ratanu oblíbený pro minimální potřebu údržby a možnost umístění do interiéru i exteriéru.

Článek

Po opatrném nahlédnutí umělého ratanu přes hranice Česka vtrhl na jeho území rychlostí Usaina Bolta, kde si jako superrychlý sportovec získal široký fanklub. I příznivci nábytku se setkávají na tematických chatech, shromažďují informace, vyměňují si dojmy ...

Od doby plastové k době ratanové

Nábytek z umělého ratanu započal po porevolučním plastovém a „novém“ období dřevěného zahradního nábytku epochu, jež prvně otevřela možnost umístit stejný nábytek do interiéru i exteriéru. Vedle vzdušnosti a lehkého svěžího stylu je i proto živým tématem mnoha osobních a on-line diskusí.

Foto: Glaucus

Umělý ratan je recyklovatelný, pevný, neloupe se, nepraská, je stálobarevný a odolný proti slunečnímu záření.

Umělý ratan je typ materiálu vyrobený obvykle z polyetylenu – pružného a lehkého plastu, který se obtáčí a vyplétá kolem pevného hliníkového rámu. Skupina specialistů a designérů navrhla tento nový materiál tak, aby se co nejvíce podobal přírodnímu ratanu – tropické liáně rostoucí v deštných pralesích jihovýchodní Asie. Největší výhodou, která přírodní materiály předčí, je schopnost umělého ratanu nevsakovat vodu. Pokud zmokne, stačí jej přetřít suchým hadrem nebo ubrouskem. Bude-li pršet a padat sníh, je dobré přikrýt jej plachtou. Umělý ratan je plně recyklovatelný, pevný, netoxický, neloupe se, nepraská, je stálobarevný a odolný proti ultrafialovému záření.

Nezařizujeme dětský pokoj

Kvůli snaze výrobce šetřit na materiálu, odpovídají někdy rozměry nábytku z umělého ratanu dětským židličkám a křesílkům. Do takového nábytku se s trochou nadsázky nasoukáte možná tak bokem. Vybrané křeslo či židli je proto dobré vyzkoušet si osobně přímo v prodejně.

Nábytek z umělého ratanu se vyrábí v mnoha provedeních. Mezi nejlevnější patří ten, který má dřevěnou konstrukci. Ta však ve vlhkém prostředí bohužel časem plesniví. O něco kvalitnější je konstrukce z oceli s různou povrchovou úpravou, zde je ale třeba poukázat na nevýhodu velké váhy nábytku a náročnou údržbu. Mezi nejkvalitnější nábytek z umělého ratanu patří ten s konstrukcí z hliníku. Je lehký a neplesniví.

Foto: archiv

Křeslo či židli je dobré vyzkoušet si osobně přímo v prodejně.

Designové provedení stolů a křesel z umělého ratanu jej umožňuje situovat do zahrady, předzahrádek restaurací a kaváren i do hal, zimních zahrad, kanceláří, recepcí a dalších komerčních prostor. Všude hrozí jediné nebezpečí – hosté se mohou cítit tak dobře, že nebudou chtít odejít.

Fyzicky se posadit, zavřít oči a vnímat jen vlastní dech…

Předáváme si i informace o nábytku z tropických dřevin, dlouhodobě vyhledávané severské borovici nebo o hliníku. Surfujeme po internetu, hledáme fotografie křesel, lavic, židlí a stolů, vyhledáváme konstruktivní kritiku i pozitivní zkušenosti jiných uživatelů. Právě teď, během prázdnin a dovolených, je však ten pravý čas vypravit se mimo virtuální realitu do skutečného světa zahradního nábytku, v prodejně se pohodlně posadit do židle či křesla, na nábytek si sáhnout a zblízka si jej prohlédnout. Třeba právě on pak brzy doplní prostor vaší zahrady či interiéru.

Přejeme Vám mnoho příjemných chvil strávených v pohodlí nábytku z umělého ratanu.

Reklama

Související články

Slunečnice – léto na zahradě

Nenajdete letničku, která by byla vděčnější. Kromě klasických zlatých „sluncí“ vyzkoušejte také nové odrůdy – vypadají velmi zajímavě i na moderně založené...

Čím zpestříme letničky v truhlících

Aby byly balkóny, terasy a okna veselejší, můžeme doplnit jednodruhové výsadby truhlíků, mís, koryt a dalších nádob výsadbami smíšenými. Hlavní roli sehrají...

Okrasné keře musí mít šmrnc

Živý plot chrání soukromí našich zahrad před zvědavými zraky sousedů. Aby však měl i jinou funkci, a to dekorativní, musíme o něj pečovat a pravidelně ho...

Výběr článků

Načítám