Hlavní obsah

Úklid sněhu v pohodlí sedačky: připojte jen radlici a rozmetadlo

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si poradit se sněhovou nadílkou? Bílou peřinu z chodníků, cest, ale třeba i nájezdů do garáže dostaneme lopatou, hrablem, pohodlně pak se sněhovou frézou. Nejkomfortnější úklid zimní nadílky však nabízí jedině zahradní traktor. Který jiný stroj vám umožní práci v pohodlí sedačky?

Foto: Mountfield

Dopřejte si komfort. Radlici lze pomocí dvou pák ovládat přímo z místa obsluhy.

Článek

Odhrnování sněhu s multifunkčním traktorem se stane zábavou. Stačí připojit vhodné příslušenství, posadit se za volant, sešlápnout pedál a o všechno ostatní se postarají dostatečně silné a spolehlivé motory.

Zatímco v průběhu roku platí zahradní traktory především za nepřekonatelné stroje při sekání trávy, při převozu dřeva, písku, mulčovací kůry, a při péči o trávník, v zimě si po připojení radlice a rozmetadla hravě poradí i s vysokými vrstvami sněhu.

Aby perfektně sloužily svému účelu, musí čelní radlice i rozmetadlo posypových materiálů splňovat vysoké nároky na funkční konstrukční řešení a na odolnost v extrémních podmínkách za působení mnoha vnějších vlivů, jakými jsou mráz nebo vlhkost.

Foto: GGP

Díky výkonným motorům si zahradní traktory poradí i s velkými vrstvami sněhu.

Nejpropracovanější čelní radlice lze pohodlně ovládat přímo z místa obsluhy, a to pomocí dvou pák. První slouží ke zvedání radlice. Druhá pak k nastavení pracovního úhlu až do 5 možných poloh. Vše tedy řídíte, aniž byste museli opustit sedačku traktoru. Co se týká samotné konstrukce radlice, je nezbytné, aby splňovala dvě důležité podmínky: jelikož by ji mohly poškodit případné nárazy na překážky, měla by být odpružená. A středová část radlice je nejvíce namáhaná, tudíž musí být zesílená.

Radlice k zahradnímu traktoru může mít šířku až 1,18 m. „Při jejím pořízení je dobré myslet na výkon vašeho traktoru a podle toho také volit šířku. S tím vám ochotně poradí proškolení prodejní technici,“ podotýká specialista na traktory Tomáš Boukal. Kromě sněhu s čelní radlicí odhrnete například i písek, piliny, mulčovací kůru a další sypké materiály.

Foto: archiv firem

Rozmetadlo posypových materiálů s krycí plachtou.

Rozmetadlo s kapacitou až 80 kg

Když jsou chodník nebo cesta prohrnuty, zbývá ještě posypat kluzká místa. Ideálním pomocníkem je rozmetadlo s vlastní nápravou. Zatímco na jaře a v létě jej plníme osivy a hnojivy, v zimě nám pomůže s rozházením posypových materiálů, jakými jsou písek a sůl. U nejlepších rozmetadel si můžete nastavit rychlost a směr rozhozu, ale také záběr rozmetání – ten může činit až 3,5 m.

Kapacita násypky se u jednotlivých modelů liší. Je dobré zvážit, jak velkou plochu chcete pravidelně ošetřovat a jak objemnou násypku tedy potřebujete. Kapacita totiž může dosahovat až 80 kg a v tom případě je nejméně pravděpodobné, že budete muset během rozmetání posypový materiál doplňovat, a tím se zdržovat.

Spolehlivým rozmetadlům by neměl vadit mráz, vlhkost, ani účinky agresivní soli. Rozmetací ústrojí by tedy mělo být vyrobeno z kvalitní oceli, která všem těmto vlivům odolává. Nedílnou součástí výbavy by pak měla být krycí plachta k ochraně nákladu před větrem a deštěm.

Reklama

Související články

Štípačky dřeva: Stroje pro ulehčení práce

Pro majitele krbů či krbových kamen je dnes štípačka dřeva v podstatě nutností. Jen málokdo si v dnešní době může dovolit trávit dlouhé hodiny a často i dny ve...

Úklid sněhu rychle, snadno a s vychytávkami

Protože na úklid sněhu dnes už většina majitelů rodinných domů používá sněhovou frézu, specialisté na jejich výrobu se zaměřili na vychytávky pro ještě...

Chcete bazén? Čekání na léto se nevyplatí

Komerční článek - Toužíte po vlastním bazénu a říkáte si, že letos jej už konečně rodině pořídíte? Tak už byste neměli váhat. V zimě jsou totiž bazény...

Výběr článků

Načítám