Hlavní obsah

Trvalkou letošní sezóny je šanta

Právo, Jiří Antal

Z modře kvetoucích zahradních trvalek je asi nejoblíbenější levandule, často se pěstují také různé šalvěje. Ovšem šanty mají zrovna tak modré květy, rovněž milují slunce, obsahují aromatické látky a jsou se zmíněnými rostlinami příbuzné.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nepeta racemosa - šanta hroznovitá

Článek

Všechny tyto rostliny patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Pro letošní rok byla šanta vybrána Českým spolkem perenářů (tak se odborně nazývají pěstitelé, specializující se na trvalky) trvalkou sezóny.

Rod šanta (Nepeta) je velmi bohatý. Je do něho řazeno na dvě stě padesát druhů. Jde převážně o trvalky, výjimečně o letničky, velmi často však o rostliny aromatické. Pocházejí z oblastí kolem Středozemního moře a z jihozápadní Asie.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nepeta nervosa tato trsnatá trvalka dosahuje výšky 35 cm

U nás je původní jediný druh, a to šanta panonská neboli lesostepní (Nepeta pannonica, syn. N. nuda). S některými šantami se však můžeme setkat na rumištích a dalších okrajových místech, kam zplaňují. O původu názvu rostliny existují dvě teorie. Jedna praví, že šanty byly popsány poprvé u toskánského města Nepi. Druhá tvrdí, že název pochází od štíra - nepa. Měla totiž chránit před účinky jeho jedu.

Klidně je potrapte suchem

Všechny šanty vyžadují slunné místo a propustnou půdu. Půda nemusí být nijak bohatá na živiny, a když ji zapomeneme zalít, šanta se zlobit nebude. Ze své domoviny je na sucho a chudou půdu zvyklá.

Mnohé šanty mají listy sivozeleného odstínu pokryté chloupky. Určitě by se jim však nelíbila půda těžká a vlhká. Jestliže je půda příliš bohatá na živiny a pravidelně zaléváme, šanty sice dobře rostou, ale trsy se pak rozvalují a jsou méně kompaktní.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nepeta prattii - detail květu

Pokud trs šanty po odkvětu seříznete, vyrazí opět nové výhony a v pozdním létě nebo na podzim opět vykvetou. Šanty lze množit dělením trsů v létě po seříznutí nebo řízkováním brzy na jaře.

Vhodné kombinace

Vzhledem k odolnosti a nenáročnosti se nabízejí široké možnosti využití. K tomu se přidává i dlouhé období kvetení. Šanty můžeme kombinovat s ostatními hluchavkovitými (šalvějí a levandulí), s nimiž mají podobné nároky, ale hodí se i do sousedství růží, pivoněk, kopretin, třapatek a dalších trvalek. Také vyniknou ve společnosti nižších druhů okrasných trav.

Neodolatelná kočičí droga

Asi nejznámější je šanta kočičí (Nepeta cataria). Ovšem ta se tak často nepěstuje. Přesto se stala symbolem tohoto rodu. Název jí dala vlastnost stejná pro celý rod - vůně těchto květin totiž láká kočky. Šanty jsou pro kočky něco jako afrodisiakum a droga v jednom.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nepeta cataria

Až najdete polámaný a rozválený trs šanty na své zahrádce, vězte, že za tím byl nějaký kocour. Kočky dokážou tyto rostliny okusovat a válet se v nich celé hodiny. Chcete-li, aby nějaká hračka pro vašeho chlupatého kočičího miláčka byla atraktivní, navoňte ji šantou. Také od polštářku naplněného sušenou šantou se vaše kočka dlouho nehne a bude na něm spát.

Léčivka

Šanta kočičí patří rovněž mezi léčivé byliny. Obsahuje nepetalakton, dále pak kafr, thymol a další látky. Dříve se doporučovala šanta proti horečce, jako uklidňující prostředek a na trávení. Dnes ji častěji nahrazujeme meduňkou a šanta se v léčitelství již téměř nepoužívá.

Pestrý sortiment

K atraktivním šantám patří např. šanta hroznovitá (N. racemosa). Původní je na horských loukách Kavkazu a Malé Asie. Pěstuje se v mnoha kultivarech. Vytváří trsy s vystoupavými lodyhami. Trsy jsou vysoké podle kultivaru 30-70 cm. Kvete od konce května hrozny modrých květů. Po seříznutí ochotně remontuje (tzn. znovu vykvete) a pak kvete až do pozdního podzimu. Podobá se trochu levanduli. Ozdobí zahradu i na místech, kde by se levanduli již nedařilo.

Foto: Jiří Antal, Právo

Nepeta racemosa Little Titch

K drobným druhům patří středomořská Nepeta nepetella. Je vysoká jen asi 20-30 cm. Květy má bílé s růžovou kresbou. Na zahradách se pěstuje také šanta N. nervosa s výraznými květy v klasovitých květenstvích modrých, bílých nebo růžových květů - podle kultivaru.

Šanta modrá (N. x faassenii) je trsnatá trvalka se stříbřitě šedozelenými listy a levandulově modrými květy asi 1,2 cm dlouhými. Vznikla zkřížením N. nepetella a N. racemosa.

Šanta N. prattii tvoří trsy asi 40 cm vysoké, listy jsou šedozelené, květenství řidší, květy modré.

Reklama

Související články

Čas pro jiřinky

Koncem dubna nastává nejlepší období pro výsadbu jiřinek. Teď si tedy musíme promyslet, kam je zasadíme a s jakými dalšími rostlinami je zkombinujeme.

Slunečnice – léto na zahradě

Nenajdete letničku, která by byla vděčnější. Kromě klasických zlatých „sluncí“ vyzkoušejte také nové odrůdy – vypadají velmi zajímavě i na moderně založené...

Veselé zvonky sluší každé zahradě

Nezvoní, a přece se na zahrádce neztratí! Zvonky patří k těm květinám, které má člověk nejraději. Tváří se vesele a do záhonu vnášejí poetickou náladu. Navíc...

Výběr článků

Načítám