Hlavní obsah

Stromem roku 2017 se stal 230 let starý ořešák z Kvasic

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem 16. ročníku veřejné ankety Strom roku 2017, jejímž organizátorem je Nadace Partnerství, se stal 230 let starý ořešák z Kvasic ve Zlínském kraji. Druhé místo obsadila lípa U Obrázku z Tvrdonic, třetí v pořadí skončil strážný dub na Kabátě z Ústí nad Labem. Výsledky ankety vyhlásili organizátoři ve čtvrtek 5. října večer v Brně.

Foto: Marek Olbrzymek

Vítězný ořešák z Kvasic na Zlínsku

Článek

Vítězný ořešák černý stojí v zámeckém parku v Kvasicích. V obci kdysi působily významné šlechtické rody, jejichž příslušníci se starali o rozkvět lesů, zahrad a parků. Pravděpodobně na přelomu 17. a 18. století zde vznikla barokní zahrada, na jejímž místě založil hrabě J. N. Lamberg v roce 1790 krajinářský park se zmiňovaným ořešákem. Jeho stáří lze díky tomu odhadovat na cca 230 let. Rozměry stromu jsou opravdu úctyhodné: obvod kmene 672 cm, výška 25 m a šíře koruny 32 m. Není proto příliš divu, že kvasický ořešák vzbuzuje odedávna úctu místních i přespolních.

Pod stromem stávala dřevěná kaplička se soškou Panny Marie, vybavená klekátkem, kterou nechala vybudovat hraběnka Leopolda Thunová na památku svého otce, který tragicky zahynul v řece Moravě. Ořešák se tak stal i cílem častých duchovních návštěv lidí z Kvasic a okolí.

Kritický rok

Kritickým se pro strom stal rok 1997, kdy se celý zámecký park během povodní ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se strom znovu vzkřísil a je stále neodmyslitelnou ozdobou parku. Obec Kvasice dokonce uvažuje o vybudování repliky kapličky v blízkosti ořešáku.

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety proběhlo v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm v brněnské hvězdárně a planetáriu ve čtvrtek 5. října. Kvasický ořešák bude v únoru jako vítěz národní ankety zastupovat Českou republiku v mezinárodním klání nazvaném Evropský strom roku 2018.

Výsledky ankety Strom roku 2017

1. Kvasický ořešák (Zlínský kraj) – 10 104 hlasů

2. Tvrdonská lípa u Obrázku (Jihomoravský kraj) – 8542 hlasů

3. Strážný dub na Kabátě (Ústecký kraj) – 7694 hlasů

4. Vilémovický tis (kraj Vysočina) – 4793 hlasů

5. Lípa v Kuklíku (kraj Vysočina) – 3505 hlasů

6. Dub v Růžové ulici (Plzeňský kraj) – 2403 hlasů

7. Vrbička (Karlovarský kraj) – 1725 hlasů

8. Drážní buk (Královéhradecký kraj) – 992 hlasů

9. Sedloňovská lípa (Královéhradecký kraj) – 467 hlasů

10. Památná lípa v Kojetíně (Moravskoslezský kraj) – 179 hlasů

11. Broumovský jasan (Plzeňský kraj) – 103 hlasů

12. Bukowiecki starzik (Moravskoslezský kraj) – 26 hlasů

Anketa Strom roku je charitativním projektem, proto bylo hlasování v ní zpoplatněno. „Jednotlivé finálové stromy bylo možné podpořit zasláním dárcovských SMS nebo koupí hlasovacích archů. Letošní výtěžek je vyšší než 128 tisíc korun a rozdělí se mezi dvanáct finalistů podle toho, kolik se pro každý strom podařilo nasbírat. Navrhovatelé pak finance použijí k péči o stromy, úpravě jejich okolí nebo výsadbě nových stromů,“ vysvětluje v závěru koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám