Hlavní obsah
Čelní stěna kůlny byla původně otevřená. Majitelé ji nechali zasklít, aby kuchyň mohli využívat po celý rok. Foto: Archiv čtenářky (6x)

Starou kůlnu, v níž chovali králíky, proměnili majitelé ve venkovní kuchyň

Rodina naší čtenářky Marie bydlí v rodinném domě s velkou zahradou. Na ní stávala i stará kůlna. Ta sloužila k různým účelům, tím posledním bylo přístřeší pro chov králíků. V loňském roce se ovšem majitelé rozhodli, že kůlnu upraví a promění v něco užitečnějšího. Tak vznikla praktická venkovní kuchyň, z níž se všichni mohou těšit po celý rok.

Čelní stěna kůlny byla původně otevřená. Majitelé ji nechali zasklít, aby kuchyň mohli využívat po celý rok. Foto: Archiv čtenářky (6x)
Starou kůlnu, v níž chovali králíky, proměnili majitelé ve venkovní kuchyň

Rodina paní Marie žije v malé vesničce kousek od rakouských hranic. Všichni tráví rádi čas na velké zahradě, ale dosud měly takové společné chvíle jistou chybu - pro veškeré občerstvení se muselo do domu. Jeho příprava také byla možná jen v domě, což čtenářku oddělovalo od společnosti.

Když se v rodině začalo přemýšlet, co se starou kůlnou, navrhla, že by se hodila venkovní kuchyň, a to s možností celoročního provozu. Nápad se ujal.

Posezení je před kuchyní i v kuchyni.Všude po celý rok dopadá příjemné sluníčko.

Foto: Archiv čtenářky

„Měla jsem podmínku, že zde chci vodu a odpad, a tak jsme museli vše od domu přes zahradu vykopat," upřesňuje Marie. Není proto divu, že práce na nové kuchyni zabraly takřka rok. Ne vždy byl zrovna čas a také bylo třeba přizpůsobit postup prací aktuálním finančním možnostem rodiny.

Interiér je zařízen v útulném rustikálním stylu.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyň je situovaná na jihovýchod a na jih. Díky tomu je její plocha prakticky po celý rok příjemně prosluněná.

Čtenářka si prosadila přivedení vody a odpadu do nově upravených prostor.

Foto: Archiv čtenářky

Zařízení interiéru odpovídá stylu, který se rodině čtenářky líbí. „Vše jsme pojali ve starém stylu. Plno věcí jsme našli na půdě. Něco jsme renovovali, například umyvadlo a kamínka, ale mnohé předměty mohly zůstat tak, jak byly,” píše čtenářka.

Obklady za kamínky a za komínem jsou nejenom praktické a zvyšují bezpečnost, ale zároveň vypadají skvěle.

Foto: Archiv čtenářky

Původní kůlna měla čelní část trvale otevřenou. Majitelé ji nově zasklili, aby mohli prostor využívat po celý rok a nebyla v něm zima. Díky této úpravě je v nové venkovní kuchyni nejenom příjemně teplo i v chladných měsících, ale také dostatek světla. A navíc - z okna je nádherný výhled na Novohradské hory.

Většinu vybavení stačilo prostě snést z půdy.

Foto: Archiv čtenářky

„První posezení jsme si mohli dopřát v únoru. Venku mrzlo, my jsme zatopili a na kamínkách se vařil bylinkový čaj,” popisuje na závěr slavnostní a zároveň romantickou atmosféru zahájení provozu své venkovní kuchyně paní Marie.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků