Hlavní obsah

Součástí pražského veletrhu pro zahrádkáře bude výstava snímků zajímavých českých stromů

Novinky, nes

Součástí výstavy For Garden, která začíná ve čtvrtek 23. března, bude i výstava velkoformátových fotografií nejpozoruhodnějších stromů České republiky. Návštěvníci výstaviště PVA Expo Praha v Letňanech tak mají v jedné z jeho hal možnost prohlédnout si snímky stromů, které byly přihlášeny do soutěže Strom roku 2016. Včetně jejího vítěze.

Foto: Tomáš Kubelka

Vítězný strom soutěže Strom roku 2016 - Lípa na Lipce

Článek

Vítězem se stala lípa z Lipky u Horního Bradla, která v tomto týdnu v soutěži o nejkrásnější Evropský strom roku 2017 získala hezké třetí místo. [celá zpráva]

Zájemci ji najdou na Chrudimsku, v Pardubickém kraji, u cesty směřující od panského sídla na Lipce k místu bývalého hřbitova, které je dnes upravené jako hrobka původních majitelů panství Kustošů. Jak se praví v informačním materiálu soutěže Strom roku 2016, „první panské sídlo zde postavili již ve 13. století, a tak lípa stará 800 let vítala na svět mnoho narozených na Lipce a pak je zase vyprovázela při jejich poslední cestě”.

Jednou ze zajímavostí stromu je, že za celá staletí do něj nikdy neuhodil blesk. Traduje se, že pod stromem, jehož plné botanické označení zní lípa malolistá, tábořil Jan Žižka a krátkou dobu v jeho blízkosti pobýval také Jan Amos Komenský.

Do říše roztomilého místního folklóru pak už patří legenda hlásající, "že láska partnerů, kteří se pod lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí".

O dalších neméně zajímavých a hezkých stromech se dozvědí návštěvníci na letňanské výstavě, kde zároveň s veletrhem For Garden probíhají i veletrhy zaměřené na bydlení a interiérový design - For Habitat, For Furniture, Design Shaker a Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám