Hlavní obsah

Slunečnice – léto na zahradě

Novinky, Flóra na zahradě

Nenajdete letničku, která by byla vděčnější. Kromě klasických zlatých „sluncí“ vyzkoušejte také nové odrůdy – vypadají velmi zajímavě i na moderně založené zahradě.

Foto: SEMO

Slunečnice ‘Terracota’ má zářivě oranžovo hnědé květy.

Článek

Rovnou ven

Slunečnice předpěstování nepotřebují, je pro ně dokonce škodlivé. Když totiž budete postupovat klasickým způsobem – tedy výsev do truhlíku, přepíchat do kelímků a po „zmrzlých“ ven – dočkáte se zklamání v podobě mnoha uhynulých semenáčků. Je to z důvodu, že slunečnice doslova nesnášejí přesazování a manipulaci s kořeny. Předpěstování je možné pouze v případě, budete-li vysévat semínka po jednom do sadbovačů nebo do malých květníčků, a ven budete vysazovat sazenice s nepoškozeným kořenovým balem.

Na většině našeho území je ale předpěstování zbytečné, poměrně robustní rostlinky se tak objeví na rozdíl od jiných letniček doslova za pár dní po výsevu a dále se velmi rychle vyvíjejí, není tedy třeba se přímého výsevu bát. Vysévejte je rovnou na záhon; je ale nutné pohlídat si mezi jednotlivými rostlinkami podle odrůdy doporučený odstup. Mezi odrůdami najdete obrovské rozdíly – můžete si vysít malinkou košatou ´Pacino Mix´ vysokou kolem 40 centimetrů nebo třímetrového obra ´Obrovská´ s květy velkými doslova jako talíře.

Foto: SEMO

‘Chianti’ je nejtmavší odrůda na trhu. Rostlina se větví, dorůstá do 120 cm.

Kde se budou dařit

Slunečnice jsou poměrně tolerantní, potřebují spíš střední nebo lehčí půdu. Protože rychle rostou a potřebují hodně živin, na záhon přidejte před výsadbou pořádnou dávku kompostu (10litrový kbelík na metr plochy). Potřebují také dost vody, ale v trvale zamokřené půdě se dařit nebudou.

Nevysévejte je ani do půdy jílovité, tady by měly problém získat z ní dost vody a živin. Nesmíte zapomenout na dostatečnou oporu vysokých odrůd. Slunečnice se totiž velmi snadno vyvracejí, zvláště na místě, kde jsou časté poryvy větru. Naši předci je vysazovali rovnou k plotu nebo ke zdi – zase jedna osvědčená „babská rada“.

Foto: SEMO

Odrůda ‘Aura’ má nezvyklé světle žluté poloplné efektní květy. Dorůstá do výšky 100 až 120 cm.

Jak je chránit

Pokud slunečnicím vybereme dobré místo, budou zdravé a pokvetou až do mrazů. Na vlhkých zastíněných místech je mohou napadat plísně a padlí, citlivý je krček rostliny. Pokud jej plíseň napadne, může se v těchto místech stonek snadno zlomit. Slunečnice tedy pěstujte zásadně bez podsadby, která by toto riziko zvyšovala. Mladé rostlinky ohrožují také mšice – raději zasáhněte, než se rozmnoží do neúměrného počtu. Z chemických prostředků lze použít Decis nebo Mospilan, z ekologických přípravků třeba Neusosan.

Reklama

Související články

Co dělat, když rostliny marodí

Těšíte se na novou pěstební sezónu, chystáte semenáčky, a přesto se něco špatného děje a nerostou tak, jak byste si přáli? A co jarní poslové - narcisy,...

Vybíráme zahradnické nůžky

Komerční článek - Vybrat dobré zahradnické nůžky je důležité, protože je to často využívaný nástroj, který může sloužit léta. Vyhněte se při stříhání větví...

Odzimujte gril. Sezona začíná

Na zahradu pomalu přesouváme zahradní nábytek, díky teplu vyndáváme ze skříně trička s krátkými rukávy, kratší kalhoty i sukně. O slovo se s příchodem jara...

Výběr článků

Načítám