Hlavní obsah

Skladování jádrového ovoce

Novinky, Jaroslav Kraus, časopis Chatař a Chalupář

Ovoce sklizené z vlastní zahrady těší každého zahrádkáře. Aby vydrželo co nejdéle, musíme ho ale správně uskladnit.

Článek

Ke skladování vybíráme jablka a hrušky bez kazu, aby nepodlehly kazivosti a my nemuseli ovoce tak často kontrolovat. Vhodné jsou především rezistentní odrůdy, které netrpí žádnými chorobami a které nemají mnoho postřiků. Češeme je v plné zralosti, dobře vybarvené. Jablko uložené po sklizni do ovocného sklepa se pozvolna ochlazuje, a tím pomalu dozrává do konzumní zralosti. To u některých odrůd trvá až osm měsíců.

Konzumní zralost je vždy ovlivněna kvalitou skladování. Nejlepší pro ovoce je chladný sklep se zajištěným větráním. Optimální jsou větrací okénka – jedno na severní a druhé na západní straně – aby sem nepronikalo slunce, ale větráním byla zajištěna optimální vlhkost vzduchu.

Ve sklepě, kde skladujeme ovoce, by neměla být kvůli možnému přenosu plísní skladována zelenina ani brambory. A samozřejmě ani žádné chemikálie a podobné látky. Ve větším sklepě to může vyřešit postavená příčka. Teplota by se tu měla v zimě udržovat na +1 ºC až +4 ºC. Vzdušná vlhkost by měla být okolo 80 %. Při nízké ovoce příliš rychle vadne, při vyšší, okolo 90 %, se zvyšuje nebezpečí šíření skládkových houbových chorob.

Pokud sklep nemá okénka, která by zaručovala přísun vlhka nebo naopak nadbytečné vlhko vyvětrala, můžeme vybudovat průduchy s regulovatelnými žaluziemi, na venkovní straně opatřené pletivem proti hmyzu a myším. Větrat musíme často, v létě a na podzim v noci, kdy je nejchladněji, v zimě tehdy, když nemrzne, na jaře brzy ráno.

Před uskladněním ovoce musíme sklep důkladně vyčistit a uklidit, zbavit nežádoucích pachů po plísních apod. Stěny a strop by měly být vybíleny páleným vápnem. Regály, dřevěné lísky i plastové přepravky, ve kterých bude ovoce, umyjeme roztokem modré skalice nebo sody, případně slabým roztokem hypermanganu. Nakonec sklep vysíříme sirným knotem, abychom se zbavili hmyzu a plísní.

Ovoce uložíme do dřevěných lísek nebo nízkých přepravek (ze zdravotně nezávadného plastu; papírové nepoužíváme, nasávají vlhkost) nejlépe v jedné, maximálně ve dvou vrstvách – ta vrchní bude řidší, abychom mohli pouhým okem zkontrolovat i ovoce ve spodní vrstvě. Jablka ukládáme stopkou dolů, hrušky můžeme položit nebo postavit stopkou nahoru. Při sklizni bychom neměli stopku lámat, musí se od větve snadno uvolnit. Odrůdy jablek s drsnější slupkou můžeme chránit před vysycháním slabou mikroténovou fólií, kterou položíme volně přes lísky s ovocem.

Ovoce kontrolujeme zpočátku jednou za 14 dnů, později dobu prodlužujeme. Ovoce napadené chorobami vždy odstraníme.

Reklama

Související články

Skladujeme ovoce

Jak nejlépe naložit se sklizenými plody, aby vydržely co nejdéle v dobré kvalitě?

Výběr článků

Načítám