Hlavní obsah

Sedm rad, jak správně zacházet s vyžínači a křovinořezy

Novinky, nes

Menší a méně přístupné, nebo rovnou divoce zarostlé plochy na zahradě potřebují jednou za čas také zkultivovat. K tomu ideálně slouží vyžínače a křovinořezy. Aby práce byla co nejpohodlnější, je dobré znát pravidla správného zacházení. Znáte je i vy?

Foto: Mountfield (2x)

S křovinořezy a vyžínači si usnadníme spoustu práce už tím, že se naučíme s nimi správně zacházet.

Článek

1. Nepřetěžujte je

Velkou chybou bývá přetěžování možností elektrických a akumulátorových travních vyžínačů. Tito pomocníci pracují hlavou, která je osazena pouze strunou. Ta snadno poseká pravidelně udržovaný pažit, například v bezprostředním okolí domu, plotu, chodníku, či na jiných místech obtížně přístupných pro sekačku.

Rozhodně ovšem není vyžínač míněn pro sekání přerostlého nebo dokonce dlouhodobě neudržovaného porostu. Velké množství zpracovávané hmoty totiž brzdí hlavici, čímž může dojít až k poškození nástroje.

Foto: Stihl

Vyžínače je vhodné používat jen na práci, pro kterou jsou určeny. Zbytečným přetěžováním se ničí.

Pro údržbu větších zahrad a pozemků se proto hodí lépe vyžínače s benzínovým motorem.

„Křovinořezy s benzínovým motorem vám udělají větší službu, protože jsou výkonnější. Aku křovinořezy mají menší výkon i menší výdrž. Praktická je také dělitelná hřídel, což umožňuje křovinořez 'rozpůlit' na dvě části a usnadnit si tak transport přístroje, pokud jej budete potřebovat někam přemístit, popř. uložit na zimu. Tuto vlastnost lze využít třeba pro dokoupení příslušenství, například pily,” doporučuje produktový specialista Kasa.cz Zdeněk Pintera.

Foto: Riwall

Praktickým detailem některých nástrojů je možnost rozpojení zhruba v polovině délky a s tím související snadná přeprava, eventuálně uskladnění mimo sezónu.

2. Na výbavě záleží

Už při nákupu vyžínačů a křovinořezů je praktické věnovat pozornost bohatosti jejich příslušenství, a to ať již rovnou dodávaného v balení, nebo alespoň dodatečně dokoupitelného.

Druhá varianta není nezbytně horší, protože ne každý majitel zahrady využije automaticky například všechny typy kotoučů, tak proč by za ně měl zbytečně platit v základním balení. Lepší modely mívají ve vybavení jako doplněk trojzubec, strunovou hlavu, popruh a nádobu na míchání paliva.

Foto: Riwall

Dobrým vodítkem pro výběr křovinořezu je i množství pracovních nástavců, případně eventuální možnost jejich dokoupení.

3. Nehoupejte otáčkami

„Obvyklou chybou při práci s benzínovým vyžínačem je kolísání mezi vysokými a nízkými otáčkami. Obsluha stroje buď z důvodu extrémního hluku (většina uživatelů chybně nepoužívá ochranu sluchu), nebo ve snaze o úsporu paliva neustále pohybuje akcelerátorem tam a zpátky (tzv. si hraje s plynem). Při tomto způsobu práce je spotřeba paliva vyšší až o 15 %! Kromě toho kolísavé otáčky způsobují nedostatečné vyplachování motoru čerstvou studenou směsí, což má za následek přehřívání vnitřku motoru a nedokonalé spalování,” vysvětluje Pavel Haluza ze společnosti Stihl.

Ideálního výkonu a zároveň nejpříznivější spotřeby dosáhnete tehdy, když budete motor stabilně udržovat v oblasti horní hranice otáček.

4.  Kdo maže, ten seká

U křovinořezů je velice důležitá pravidelná údržba. „Většinu nabízených křovinořezů představují dvoutaktní stroje. U nich je důležité především kontrolovat množství plastického maziva v úhlovém převodu a cca každých 30 hodin je doplnit.

Dále kontrolujeme a čistíme vzduchový filtr. Při sekání vysoké trávy vždy čistíme žebrování motoru, aby se kvůli znečistění nepřehříval,” doporučuje Kateřina Böhmová ze společnosti Mountfield.

Foto: Mountfield

Základem správné péče o nástroj je jeho pravidelné čištění. zejména žebroví, kudy přichází k motoru vzduch musí být neustále čisté a ne ucpané.

5. Nezapomínejte na spodní kryt

„Při sekání strunou je třeba mít nasazený spodní kryt s odřezávacím nožíkem (určuje správnou délku struny). Naopak při sekání s nožem je potřeba spodní kryt s nožíkem demontovat,” doplňuje Böhmová.

6. Nezbytné ochranné pomůcky

Základním pravidlem pro práci s jakýmkoli zahradním pomocníkem je používání vhodných ochranných pomůcek a vybavení. V případě vyžínačů a křovinořezů je to zejména nosný popruh, na němž je stroj po celou dobu práce zavěšen a ulevuje tak vašim rukám a zádům.

U lehčích modelů si vystačíte s popruhem přes rameno. Těžší modely je ovšem mnohem pohodlnější používat zavěšené na dvouramenných popruzích, které jejich váhu rozloží.

Popruh by měl mít ergonomický tvar, před prací je třeba jej dobře seřídit. Ideální pracovní výška nástroje je 10 - 20 cm nad zemí.

Foto: Stihl

Automatickou součástí pro práci s vyžínači a křovinořezy by měl být ochranný štít se sluchátky a ideálně k nim ještě brýle chránící zrak před kyselými šťávami stříkajícími ze sekané zeleně.

Nezbytné pro práci s vyžínači a křovinořezy jsou chrániče sluchu. V ideálním případě jsou propojeny i s obličejovým štítem, který zabrání případným odlétávajícím kouskům dřeva a trávy, aby člověka poranily ve tváři. Kdo se chce zvláště dobře chránit, použije i brýle, které zachytí agresívní šťávy vystřikující z drcených stvolů silnějších druhů rostlin.

Proti odlétávajícím kouskům dřevin, ale i trávy, je dobré chránit nejenom obličej, ale i celé tělo. Ideální je proto mít pro takové příležitosti pracovní overal, stačí však ale i staré triko a pevnější kalhoty. V každém případě jsou ovšem nutností pevné boty a kvalitní pracovní rukavice.

7.  Křovinořez ani vyžínač není kosa!

Ačkoli se jim zpočátku říkávalo „motorová kosa”, je třeba s vyžínači a křovinořezy zacházet trochu jinak.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Při sekání travnatých ploch máme zcela přirozenou tendenci pohybovat s vyžínačem jako s kosou. Je tu však jeden podstatný rozdíl, který bývá překvapivě často opomíjen. Zatímco kosa seká pouze při pohybu jedním směrem, vyžínač pracuje stejně intenzivně obousměrně, tedy i při pohybu zpátky. Jakkoli se toto doporučení může zdát triviální, mnoho uživatelů v něm chybuje a při pohybu zpět automaticky snižují otáčky motoru. Tím se nejen zbytečně prodlužuje čas potřebný k úpravě pozemku, ale opět dochází k výše popsaným neduhům – ztrátě výkonu a zvýšené spotřebě paliva,” dodává Pavel Haluza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám