Hlavní obsah

Rozmanité druhy plaménků dodají zahradě pohádkový nádech

Právo, Adéla Taitlová

Představit všechny druhy a odrůdy plaménků (Clematis) by vydalo na celou knihu. To nejdůležitější však můžeme shrnout do jediné věty: S plaménkem, ať už je jakýkoli, získá i to nejobyčejnější zákoutí pohádkové kouzlo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy jako šperky. Z oblouku nad cestičkou visí půvabné květy a zpříjemňují procházku zahradou.

Článek

Plaménky neboli klematisy jsou rok od roku krásnější a bohatěji kvetou. Nabízejí skvostnou podívanou dlouhé týdny, podle druhu buď na jaře, nebo v létě. Existují ale i takové, co si po jarní vlně květů dopřejí krátkou přestávku a ke konci léta vykvetou znovu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ocelová lanka. Na zdi z režných cihel vyniká něžnost květů. Šlahouny vyvedeme po drátěné osnově.

Na první pohled působí tito příbuzní čemeřice a blatouchu něžně a křehce, ve skutečnosti jsou to však houževnaté, nenáročné popínavé rostliny, s jejichž pěstováním si poradí úplně každý.

Podmínky pro skvělou kondici

Kvalitní zahradní zemina s dobrou propustností a přistínění nad kořeny, které zabraňuje jejich přehřívání – to jsou základní předpoklady pro zdraví klematisů. Stejně jako všechny kontejnerované rostliny je lze sázet po celé vegetační období.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Magnet pro oči. Obelisk, který zcela zmizel pod závojem z mohutných květů, dokáže neuvěřitelně pozdvihnout tradiční výsadbu.

Mírné zastínění plaménkům nevadí, stín však nesmí trvat déle jak půl dne, jinak vytvoří jen málo květů.

Výsadbovou jámu do hloubky zkypříme a obohatíme kompostem. Rostliny vyklepneme z obalu a vložíme do půdy zešikma směrem k opoře o 5 až 8 cm hlouběji, než jak rostly v květináči. Podpoříme tím rozvětvení a ukotvení rostliny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nastýlka. Vrstva kůry, oblázků nebo několik placatých kamenů udržuje potřebnou vlhkost a zabraňuje přehřívání kořenů.

Půda by neměla nikdy vyschnout. Přílišnému odpařování vody zabrání silná vrstva mulče z oblázků, kamenů či kůry. Nastýlka rovněž chrání před nadměrným zahříváním kořenů. Stejný účinek přinese podsadba z nižších trvalek nebo keříků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Správná výsadba. Rostliny navedeme šikmo směrem k podpěře a po vysazení je důkladně zavlažíme.

Plaménkům prospívá občasné přihnojování hnojivem pro rajčata nebo růže a každoroční jarní dávka vyzrálého kompostu.

Bez opory to nejde

Na to, aby se plazil po zemi, je plaménku škoda. Šplhat sám vzhůru jako třeba břečťan ale nedokáže, potřebuje vhodnou oporu. Té se přichycuje spirálovitými úponky, které jsou však příliš krátké na to, aby ovinuly sloup pergoly nebo laťky v plotu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Místo ke šplhu. Než si plaménky pořídíme, připravíme pro ně vhodnou konstrukci k pnutí.

Nechceme-li tedy výhony pravidelně vyvazovat, přichystáme jim osnovy z drátů či provazů, hodí se také mřížové konstrukce, bambusové tyčky nebo proutí. Plamének se sám ochotně pne po drátěném plotu a králičím pletivu. Jeho romantický vzhled dokonale podtrhnou dekorativní kované obelisky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyvazování. Široké materiály nedokážou úponky ovinout, proto musíme výhonům v cestě vzhůru pomoci provázkem.

Na zdi i v záhonu

Plamének je jednou z mála rostlin, kterými lze ozdobit téměř každý kout v zahradě, městské i té na venkově. Během několika let ozelení zahradní besídku, sloupy u pergoly a vytvoří elegantní zástěnu skrývající sud na vodu či kompostovou hromadu. Květovaným šatem promění i starou oprýskanou zeď nebo kůlničku na dříví v pastvu pro oči.

Nápady pro kreativce

Procházku zahradou nám zpříjemní plaménkem porostlý oblouk, který vytvoří půvabný kvetoucí rámec pro sochu nebo jezírko s vodotryskem. S plaménkem rozkvetou do krásy také stromy a keře, stačí vyvést šlahouny po kmenu a nechat je proplétat mezi větvemi v koruně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Posezení pro princeznu. Pod rozkvetlou střechou spletenou z plaménků a růží se krásně odpočívá i sní.

A co třeba takový vodopád květů? Lépe než v závěsném koši zapůsobí plamének přepadající přes okraje vyvýšeného záhonu nebo přes zídku.

Ostatně v převislém růstu mu nebráníme ani poté, co přerostl opěru v záhonu. Za vysokým obeliskem posetým květy, jimž sekundují kakosty a růže, krásenky, máky nebo denivky, se každý rád otočí. Za zkoušku stojí také kombinace s okrasnými trávami či stálezelenými dřevinami.

Pěstování v nádobě

Na balkóně nebo v prázdném koutu zahrady, kde je špatná půda, vysadíme klematis do nádoby, alespoň 45 cm hluboké a stejně široké. Nevhodné jsou materiály z plechu či tmavé barvy, ty se totiž rychle přehřívají.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prodloužená radost. Husté centrální růžice některých plnokvětých odrůd zůstávají atraktivní i poté, co vnější lístky opadají.

Kromě pravidelné zálivky a hnojení uvítají rostliny v květináči každoroční obměnu asi 5cm horní vrstvy substrátu.

Zajímavé tipy

Jako na zámku - Plaménky a pnoucí růže tvoří perfektní pár. Když svými dlouhými výhony ozelení altánek z kovových trubek, vznikne útulné místo k sezení pod rozkvetlými nebesy.

Prodloužená krása - Sáhneme-li po některém z plnokvětých kultivarů s výraznými centrálními růžicemi, prodloužíme si radost z kvetení. Středy totiž zůstávají dekorativní ještě dlouho poté, co vnější okvětní lístky opadají.

Vzhůru do koruny - S plaménkem vpleteným do větví rozkvetou stromy podruhé. Kromě kmene s napnutým pletivem či drátky můžeme rostliny nechat šplhat vzhůru po vysloužilém žebříku.

Zdobné koncovky

Na tyčky v podpěrné konstrukci nasadíme prázdné šnečí ulity. Zajímavě ji ozdobí a současně zabrání bolestivému zranění oka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám