Hlavní obsah

Rozmanité cypřišky vyženou ze zahrady nudu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako zeravy se i cypřišky často pojí s výrazem hřbitovní stromy. K ozelenění hrobů se opravdu dobře hodí, ale jinak tyhle krásně barevné jehličnany díky svým rozmanitým tvarům zatočí s nudou v zahradě raz dva.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šišky cypřišku Lawsonova obsahují klíčivá semena. Jeho odrůdy se množí vegetativně řízkováním.

Článek

Stálezelené cypřišky (Chamaecyparis) si oblíbíte i pro jejich všestrannost. Poklidným a téměř neměnným výrazem dokonale umocňují meditativní náladu japonských zahrad a vřesovišť. Ani v alpínu nezklamou.

Toužíte-li po zahradě ve středomořském stylu, hravě v ní zastanou roli pravých cypřišů. Můžete je rovněž libovolně tvarovat nebo z nich tvořit zelené hradby, které se postarají o příjemné soukromí dvanáct měsíců v roce. Stačí jen zvolit správný druh na správné místo.

Cypřišek nutkajský (Chamaecyparis nootkatensis)

Chcete-li se radovat z tohoto čarokrásného stromu s korunou tyčící se vysoko nad střechy domů, vysaďte ho do zahrady dřív než cokoli jiného, protože v mládí přirůstá velmi pomalu. Kultivar Variegata s úzce kuželovitou korunou dosahuje výšky až 20 m a jeho šupinovité listy zdobí bělavé kropení.

Foto: Adéla Taitlová

Cypřišek nutkajský (Ch. nootkatensis) Variegata zaujme bělavě kropenatými šupinatými listy.

K nerozeznání je od něj o pár metrů nižší smuteční forma Pendula, na kterou jako by někdo pověsil dlouhé zelené záclony. Této elegantní odrůdy se nemusíte vzdávat ani na malém pozemku. Vypadá totiž půvabně i se zvednutou korunou a odhalenou kůrou připomínající sekvoji.

Slunomilná nutka je velmi atraktivní solitéra. Prospívá i na chudší půdě, ovšem jen za předpokladu, že má dostatek vlhkosti.

Cypřišek tupolistý (Chamaecyparis obtusa)

V Japonsku, odkud pochází a kde dorůstá až do 40 m, je považován za posvátnou dřevinu. Evropským zahradníkům učaroval svým osobitým rázem, třebaže mnohdy působí malinko neupraveně a větvičkami šermuje do všech stran. To platí zejména pro oblíbený zlatožlutý kultivar Crippsii vysoký do 5 m a široký okolo 3 až 4 m či temnozelený Filicoides s kapradinově tvarovanými listy.

Foto: Adéla Taitlová

Cypřišek tupolistý (Ch. obtusa) Nana Aurea dělá na přihlížející dojem už z dálky.

Zvláštními, jakoby do vějířků stočenými větvičkami k sobě poutá pozornost dvoumetrová zlatolistá odrůda Nana Aurea a smaragdově zelená Nana Gracilis. Žádné vřesoviště by bez nich nebylo perfektní. Použít je můžete i ve smíšených výsadbách, na pozadí alpína či v předzahrádce.

Foto: Adéla Taitlová

Oblíbená odrůda Nana Gracilis cypřišku tupolistého (Ch. obtusa) má skutečně osobitý ráz.

Životu na menší skalce nebo v nádobě se snadno přizpůsobí trpasličí, kulovitě rostoucí Juniperoides. Všem nejlépe vyhovuje vlhčí, spíše chladnější stanoviště s dobře propustnou živnou půdou.

Cypřišek hrachonosný (Chamaecyparis pisifera)

Až uvidíte všechny krásné odrůdy, které z něj vzešly, a které se od sebe mnohdy velmi výrazně liší, nezůstanete jen u jedné a dost možná ani u dvou. Kdo by odolal čtyřmetrové graciézní odrůdě Filifera Aurea nebo její zmenšenině Aurea Nana, jejichž nitkovité větve připomínají dlouhé zlaté vlasy?

Foto: Adéla Taitlová

Cypřišek hrachonosný (Ch. pisifera) Filifera Aurea si rozhodně zaslouží výjimečné postavení v zahradě.

Vlasatá Filifera Nana je jen čistě zelená a neměří víc jak metr, přesto ani ona nebyla stvořena k tomu, aby v komponované výsadbě hrála druhé housle.

Stejně nepřehlédnutelný je okolo 3 m vysoký Boulevard se široce kuželovitou fazónou a stříbřitě modrou barvou jehlic.

Foto: Adéla Taitlová

Stříbřitě modrými jehlicemi se chlubí cypřišek hrachonosný (Ch. pisifera) Boulevard.

Všechny cypřišky tohoto druhu přirůstají pomalounku, což je zejména u skalkových kultivarů Plumosa Compressa s mechovitě nařasenými výhonky či převislého Sungold žádané. Spokojí se s polostínem a s každou zahradní půdou, která nevysychá, zároveň však dobře propouští vodu.

Cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana)

V Americe se z něj staví lodě a vyrábí nábytek. U nás ho známe především jako okrasnou rostlinu, která se díky výborné regeneraci po řezu bezvadně hodí do neprodyšných, až k zemi ovětvených živých plotů.

Zajímavě působí pohledové clony vytvořené z barevně odlišných kultivarů nebo v kombinaci se zeravy (Thuja). Na jeden metr budete potřebovat tři až čtyři rostliny. Najde uplatnění také ve skupinách s ostatními dřevinami, kam přispívá nápadnou vertikální růstovou formou a výraznými barvami.

Foto: Adéla Taitlová

Živý plot, ve kterém se cypřišek Lawsonův (Ch. lawsoniana) Columnaris střídá se zeravy, není ani trochu nudný.

K nejkrásnějším vysokým, štíhlým kultivarům patří ocelově modrý Alumii či Columnaris a zlatolistý Stardust, Golden Wonder či Ivonne. Kuriózním kapradinovým efektem vzpřímených větví okouzluje sytě zelená odrůda Wisselii.

Foto: Adéla Taitlová

Vesele žluté jsou mladé výhony cypřišku Lawsonova (Ch. lawsoniana) Ivonne.

Vzrušení mezi kameny v alpínu přináší žlutá kuželovitá Minima Aurea s modravou kulovitou Minima Glauca. Platí, že nejlépe se vybarvují rostliny, na které alespoň část dne svítí sluníčko. Základní druh lze množit ze semene, odrůdy je nutné řízkovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám