Hlavní obsah

Rozkvetlé květináče

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile minou poslední mrazy, vrhněte se na květináče, truhlíky nebo jiné venkovní nádoby a osázejte je. Poradíme vám, jak nejlépe postupovat.

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto

Článek

Vysazovat můžete zakoupené nebo předpěstované letničky, dvouletky nebo balkonové rostliny.

1) Pokud jste si vybrali hliněný nebo terakotový květináč, namočte ho před výsadbou do vody. Pálená hlína je totiž porézní materiál a suchá by po osázení květináče nasála veškerou vlhkost použité zeminy.

2) Na dno květináče (musí mít odtokový otvor) použijte jako drenáž hliněné střepy, které zajistí dobrý odtok vody. Pokud osazujete několik velkých nádob a nemáte půdy nazbyt, můžete na drenáž až do třetiny květináče nasypat kousky polystyrenu.

3) Zeminu určenou k výsadbě smíchejte s kompostem a s dlouhodobě působícím hnojivem a naplňte jí květináč asi pět centimetrů pod okraj.

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto

4) Předpěstované rostliny v sadbovačích nejdříve zalijte. Každý sadbovač potom ze stran trochu zmáčkněte a vysazenou rostlinu i s půdním balem vyndejte.

5) Rozmyslete si, jak budou rostliny v květináči rozmístěny. Pokud vysazujete několik různých druhů, vysaďte větší dozadu a menší nebo převislé do popředí. Vzdálenost mezi rostlinami podřiďte konkrétním rostlinám.

6) Nakonec vytvořte v půdě jamky, vložte do nich kořenové baly rostliny a zahrňte je okolní půdou. Zeminu kolem vysazených rostlin mírně přimáčkněte a celou nádobu po výsadbě zalijte.

Další péče

Osázenou nádobu postavte podle rostlin na slunce nebo do stínu a přiměřeně zalévejte. Odkvetlé květy pravidelně odstřihávejte, rostliny tak déle pokvetou. K udržení vlhkosti můžete použít štěrkový nebo dekorativní mulč.

Reklama

Související články

Chyby ve skleníku

Pěstování rostlin ve skleníku má určité zákonitosti. Chyby při pěstování často pocházejí nejen z neznalosti a nezkušenosti, ale také z rutiny a ledabylosti....

Je nejvyšší čas pro založení trávníku

Hustý a sytě zelený trávník si přejí všichni. Tráva sice roste sama, ale stává se, že nám doslova zmizí před očima. Proto bychom měli trávníku věnovat...

Výběr článků

Načítám