Hlavní obsah

Rostliny v nádobách umocní půvab zahrady

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osázené nádoby jsou pro zahradu, terasu i balkon tím, čím je třešnička pro dort. Kam přijdou, tam vnesou lákavější rozměr i šmrnc.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Skupina květináčů rozveseluje místo u dveří, kde nebylo možné založit klasický záhon.

Článek

Jaké volíme rostliny? Takové, co krásně kvetou, mají zajímavou strukturu a výdrž. Sázkou na jistotu jsou tradiční balkonovky, nic ale nepokazíme kombinací trvalek, trav a dřevin. Klidně zapátráme ve vlastních záhonech.

Kdo využije oddělky z přehoustlých trsů nebo keřík z náletu, může ušetřené peníze investovat do nádob. Ty by si měly rozumět se zelení i s místem, které je obklopuje.

Pak už zbývá jen nasypat do nich výživný substrát. A výsledek? Ten může vypadat třeba takhle…

Nové poslání

Koho omrzely tradiční květináče, ten si pozve na pomoc fantazii. Díky ní zahrada nebude nikdy nudná, protože překvapí hravostí a vynalézavostí.

Jako v tomto případě, kdy se nevyužívané krmiště pro drůbež proměnilo v útulné zázemí dvoubarevných fuchsií a modrých lobelek (Lobelia erinus).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Fantazie vykouzlila z krmítka pro slepice stylový domek pro lobelky a fuchsie.

Nejvhodnějším místem je pro ně polostín až lehký stín. Ve tmě a na celodenním slunci nasazují méně poupat a rychleji odkvétají. Fuchsie se dožívají vysokého věku, nesmějí ale zůstat venku na mrazu.

Nevšední kontrasty

Také vám tato sestava připomíná koráb s růžovými plachtami plující v moři oblázků?

Dokonale se tu snoubí moderní květináč s oblíbenou trvalkou našich babiček, plamenkou latnatou (Phlox paniculata). Rovněž na kontrast mezi černí glazury a zářivými květy je radost pohledět.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ze záhonu do nádoby si to namířily růžové plamenky a zlatě panašované brsleny.

Pokud plamenku nezapomeneme zalévat a zabráníme tvorbě semen, vydrží jí elán na dlouhé týdny. Až její nádhera pomine, chopí se hlavního slova brsleny (Euonymus fortunei) zdobené zlatou výšivkou s celoročním efektem.

Uvítací sbor

V polostínu u domovních dveří (top foto) vítá hosty skupinka pod vedením pestrolisté cesmíny (Ilex) na kmínku, která stojí uprostřed ve čtverhranné plechové nádobě.

Vpravo se košatí jednoletá šalvěj (Salvia guaranitica), k jejímž černomodrým květenstvím vysílají slastný odér aromatické muškáty s otočníkem (Heliotropium).

Něžné skalničky oživí zahradu barvami

Zahrada

Trojici květináčů z terakoty obsadily křehké ostruhatky (Diascia), které nesnášejí přelití, verbeny a šater latnatý (Gypsophila paniculata). Na schůdku se rozlévají květy drchničky (Anagallis monellii) v překrásném hořcově modrém odstínu.

Klasika ve fialové

V květináči z pálené hlíny našly společnou řeč kalibrachoa (Calibrachoa) s verbenou neboli sporýšem (Verbena).

Verbeny ve dvou tónech fialové rostou vzpřímeně, zatímco zdrobnělá sestřenice petúnií, oblečená do temného sametu, zanedlouho spustí své dlouhé výhony přes okraj nádoby.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Fialové obláčky verben a minipetúnií se ladně zvedají nad květináčem z terakoty.

Obě milují slunce, odolávají větru, nesnášejí sucho ani přemokření a kvetou neúnavně od května až do nástupu mrazů. Ovšem jen za předpokladu, že je nenecháme hladovět a odstraníme z nich květy hned, jak uvadnou.

Hyacintovec vnáší do zahrady barvu čisté oblohy

Zahrada

Výstavní bedýnky

Místo lahví vína se v dřevěných přepravkách uvelebila celá zahrádka v čele s úchvatnými dračinkami (Cordyline), jejichž bronzově vybarvené listy tryskají jako gejzíry nad levandulemi a panašovanými keříky hebe (Hebe). Chceme-li hebe s dračinkou použít i příští rok, přeneseme je na zimu pod střechu.

Bedýnky jsou vystlané plastovou fólií, aby vydržely déle. Na dně však nesmějí chybět průstřihy kvůli snadnému odtoku zbytkové vody. Když rostliny vyzdvihneme na stůl, budou k sobě lákat pohledy jako herci na jevišti.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vyzvednutím do výšky se osázeným bedýnkám dostává větší pozornosti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kosatečky klepou na brány jara

Dřív, než na nás jaro dýchne z plných plic, rozněžní zahradu cibulnaté kosatečky ze skupiny Reticulata. Roztomilí bratříci klasických záhonových kosatců se...

Výběr článků

Načítám