Hlavní obsah

Romantické i divoké růže v zahradě bezkonkurenčně kralují

Právo, Adéla Taitlová

Jakmile se růže ověnčí květy, zastíní krásou všechno ve svém okolí. K mání jsou v úžasných variacích a záleží jen na vás, jak s nimi naložíte. Vysadíte je mezi bylinky, do lemu v pěšině, nebo je necháte stoupat vzhůru k nebi po opoře?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jednoduchý oblouk z dřevěných kůlů poskytuje dostatečnou oporu dlouhým výhonům obtěžkaným květy. (výřez)

Článek

Nádherným aristokratkám rozhodně dopřejte místo, kde mohou být obdivované a kam se za nimi pokaždé rádi vrátíte. Rostliny z kontejnerů lze vysazovat po celé léto.

To, že právě kvetou, není na škodu, naopak. Dává vám to možnost vybrat si nejen podle barvy či tvaru květů, ale taky podle vůně.

Zajistěte jim dostatek sluníčka, živin a kyslíku, který se ke kořenům dostane při pravidelném kypření půdy, a bohatě se vám odmění.

Po oblouku

Pnoucí růže jsou skvělým řešením pro všechny, kdo touží po záplavě květů, ale nemají místa nazbyt.

Vhodné jsou k ozelenění pergol, obelisků v záhonech, sloupů u vrátek či treláží vyvedených po fasádě okolo domovních dveří nebo oken.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jednoduchý oblouk z dřevěných kůlů poskytuje dostatečnou oporu dlouhým výhonům obtěžkaným květy. (výřez)

Necháte-li je šplhat po obloucích, vznikne romantické loubí jako z pohádky.

Zahradníci rozlišují dva typy pnoucích růží: tzv. climbery se silnými pruty a velkými květy, které se většinou objevují opakovaně, a zpravidla jednou kvetoucí ramblery s drobnějšími kvítky a delšími, tenkými výhony, které snadno prorůstají do korun stromů i na střechy domů.

Půdní kryt

Miniaturní růže sotva dosahují výšky 30 cm. Hodí se do skalek, k okrajům podél zahradních cestiček a pro pěstování v nádobách.

Hledáte-li růže s přirozeným růstem do šířky, ideální k ozelenění větších ploch ve svahu, v popředí záhonů, podél vodních břehů či patia, sáhněte po půdopokryvných druzích s dlouhými plazivými výhony, které na zemi časem vytvoří hustý květovaný koberec.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hustý koberec utkaný z půdopokryvných růží Heidetraum prospívá i poblíž dřevin. Nesmějí však vrhat temný stín.

Nemusíte se přitom držet jediného druhu nebo barvy, všechny by však měly mít stejné vlastnosti. V případě potřeby můžete 30 až 60 cm vysoké pokryvné růže zpětně seříznout nůžkami na živý plot.

Rozkvetlá zeď

Živý plot z planých růží oplývá krásou a prospívá i bez velké péče. Když je však zapotřebí ohraničit zahradu něčím bytelnějším, přicházejí v úvahu moderní gabiony, což jsou vlastně klece vyplněné nasucho skládanými přírodními kameny.

Takové řešení přijde vhod ještěrkám a střevlíkům, jenže na pohled působí příliš surově.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zeď z gabionů se téměř celá zahalila do oblaku z květů a vůně a vytváří malebnou kulisu pro letní stolování venku.

Alespoň do té chvíle, než se masivní blok promění v barevný obraz se stovkami voňavých květů. Zvolte pnoucí růže s jemnějšími výhony, drátů se zachytí háčkovitými ostny.

Na rozdíl od robustních druhů s těžkými pruty a květy je nebudete muset pravidelně vyvazovat.

Mezi bylinkami

Leckoho napadá spojení s levandulí. Zas až tak dobrý nápad to ale není, protože kvůli vyšším dávkám živin potřebným pro zdraví růží se levandule naopak stává neduživou.

Raději dejte přednost zavinutce (Monarda didyma), meduňce (Melissa officinalis), která ve vlhké, propustné půdě vyroste až do pasu, nebo šalvěji lékařské (Salvia officinalis) se širokými, plstnatými, zelenými listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Žluté skvrny na listech šalvěje lékařské (Salvia officinalis) Icterina si barevně notují s velkými květy záhonových růží.

K dostání je i pestrá odrůda Icterina, jejíž krémové žíhání zvlášť pěkně ladí se žlutými plátky růží. Bylinku nepostradatelnou při bolestech v krku vysázejte před keře, aby se k ní dostalo co nejvíc slunce.

Na koberečku

Impozantní keře působí překvapivě dobře v doprovodu trvalek držících se nízko při zemi.

Třeba kontryhel (Alchemilla mollis), voňavá šanta (Nepeta), hebounký stříbrošedý čistec (Stachys byzantina) nebo rozpínavé kakosty (Geranium x cantabrigiense a G. sanguineum) prokazují keřům dokonalou službu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nízké kakosty se k romanticky vyhlížejícím keřům hodí stejně dobře jako tradiční společník zimostráz.

Nejenže hustým pokryvem zabraňují bujení plevelů, navíc šikovně zakrývají spodní holé zdřevnatělé výhony.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Čistec zůstává zelený i v zimě, všechny ostatní jmenované trvalky před zimou nebo brzy zjara seřízněte k zemi, abyste uvolnili cestu novému rašení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám