Hlavní obsah

Ředkvičky - nedílná součást zahrádek i zdravého jídelníčku

Právo, Jiří Antal

Ředkvička je oblíbenou a velmi zdravou zeleninou. V Evropě se pěstuje přibližně od poloviny 18. století. Jejím prapředkem je planá ředkev.

Foto: Jiří Antal, Právo

Kulaté ředkvičky Albenz (bílé) a Faraon (červené).

Článek

V jejích nejčastěji kulatých červených bulvičkách je obsaženo mnoho vitaminů C a B, minerálních látek, zvláště síry, železa, vápníku a hořčíku. Za typicky štiplavou chuť může hořčičná silice, která podporuje trávení.

Pěstování je snadné

Ředkvičky mají velmi krátkou vegetační dobu (zpravidla 4-5 týdnů) a jejich kořeny nepronikají hluboko. Jsou poměrně odolné chladu, může je však poškodit pozdní jarní mrazík. Má-li dojít k takovému ochlazení, pomůžeme si např. bílou netkanou textilií.

Foto: Jiří Antal, Právo

Dvoubarevná kulovitá ředkvička Polonéza

Půda má být lehčí, kyprá, humózní, dostatečně zásobená živinami a pravidelně zavlažovaná. Při nedostatku vláhy může dojít k zintenzivnění palčivé chuti.

Ředkvička je rostlinou dlouhého dne. To znamená, že kvete až v době, kdy se den významněji prodlouží. Pak může docházet k tzv. vybíhání do květu, což je při jejím pěstování naprosto nežádoucí.

Kdy a jak provést výsev

Osivo sejeme do řádků vzdálených 1015 až 20 cm a v řádcích jednotíme rostliny na 3 cm.

Rané odrůdy vyséváme do teplého pařeniště již v únoru a v druhé polovině března už můžeme sklízet.

Do studeného pařeniště lze vysévat v druhé polovině března, na záhony od konce března až do půlky června.

Foto: Jiří Antal, Právo

Protáhlé ředkvičky Slovana

Mnohem méně se využívá podzimní pěstování ředkviček, kdy začínáme s výsevy od půlky srpna a poslední várku vysejeme v polovině září. Během léta by nám ředkvička vykvetla. Sklízíme včas, aby bulvičky nebyly dřevnaté.

Tip: Výhodné je vysévat v týdenních až čtrnáctidenních intervalech, abychom měli stále čerstvé.

Šlechtitelské novinky

Ředkvičky již dávno nemají bulvičky jen červené, červenobílé a kulaté. Najdeme ředkvičky kulaté v barvách červené (Cherry Belle, Granát, Prima, Primara F1, Ria, Teko, Faraon), červenobílé (Duo, Poloneza), fialové (Viola), bílé (Blanka, Albena) a žluté (Zlata).

Foto: Jiří Antal, Právo

Fialová ředkvička Viola

Dále typy podlouhlé v barvách červené (Forum), červenobílé (Slavia, Slovana) a bílé (Rampouch).

Co dělat, když:

Ředkvičky mají dlouhé, protažené krčky: osivo bylo vyseto příliš hluboko

Na listech se objevují vykousané dírky: dírky vykusují dřepčíci. Jejich činnost omezíme urychlením vývoje ředkviček - zakrytím netkanou textilií a pravidelnou závlahou.

Rostliny vybíhají do květu a netvoří bulvičky: všimneme si charakteristiky jednotlivých odrůd. Některé vybíhají dříve, jiné téměř vůbec ne. Na podzim a brzy na jaře vyséváme rané odrůdy, pozdní vyséváme v pokročilém jaru.

Bulvičky jsou tuhé a pálí: Aby byly ředkvičky máslové, musejí růst rychle a plynule. To vyžaduje dostatečnou výživu a pravidelnou zálivku. 

Mezi odrůdami jsou takové, u kterých výrobce uvádí celoroční možnost pěstování, což znamená, že je potlačeno vybíhání do květu (Kvinta, Tercia). Větší bulvičky tvoří např. odrůdy Lada, Ester a Vinara F1. Někdy se prodávají směsi odlišně barevných odrůd.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy vysévat hrášek

Tento oblíbený druh zeleniny můžete sít hned, jen co trochu oschnou záhony. Nepromeškejte tedy tu správnou chvíli.

Co dělat, když rostliny marodí

Těšíte se na novou pěstební sezónu, chystáte semenáčky, a přesto se něco špatného děje a nerostou tak, jak byste si přáli? A co jarní poslové - narcisy,...

Prvosenky patří jaru

Prvosenky známé také pod názvem primulky či petrklíče jsou nerozlučnými průvodci jara. Tvrdívá se dokonce, že jaro otvírají. V posledních desetiletích však...

Výběr článků

Načítám