Hlavní obsah

Připravujeme zahradu na zimu

Právo, Karolina Černá

Příprava zahrady na zimu zahrnuje nejen její úklid, ale také zpracování všeho, co v říjnu a v listopadu nabízí.

Foto: Gardena (5x)

Česačem ovoce sesbíráme plody i bez žebříku. Zuby mezi plastovými hroty usnadňují sběr i menších kousků. Všechno ovoce se shromažďuje v robustním vaku, ve kterém je obsah jasně viditelný.

Článek

V tomto období zbavujeme stromy nejen sladkých plodů, ale také suchých, starých a nemocných větví. Se šikovnými přístroji z nich získáme štěpku nebo špalky na otop. Rozdrcené větve, malé větvičky a opadané listí můžeme dát do kompostu, který prospěje budoucí úrodě.

Zpracujeme dřevo

K odstranění slabších větví poslouží zahradnické nože, nůžky, lehká ruční pilka. Na silnější staré větve použijeme pákové nůžky, které napomohou k vynaložení větší síly. Ve vyšších patrech korun stromů a u vysokých živých plotů si usnadníme práci nářadím na teleskopické tyči s dosahem až 3 metry.

Spolehnout se můžeme také na elektrické, akumulátorové i benzínové pilky, plotostřihy, křovinořezy. Na nejsilnější větve je nutné použít klasickou nebo motorovou pilu.

Foto: Mountfield

Benzinová motorová pila Oleo-Mac GS 520 je vhodná na přípravu palivového dřeva i k ořezání větších větví. Má motor o výkonu 2,5 kW a americkou řeznou lištu o délce 41 cm. Vyniká nízkou spotřebou paliva.

Většina obcí zakazuje pálení opadaného listí, odřezků a větví stromů, nabízí se však jejich ekologičtější zpracování a hospodárnější využití. S drobnějšími větvemi si poradí drtič, který je přemění na odpad využitelný k mulčování či ke kompostování. Drtiče pracují na bázi disku se dvěma až třemi noži, které vloženou hmotu rozdrtí na malé kousky. Ty zachytí integrovaný plastový box nebo látkový pytel.

Štěpkovače díky pomalu se otáčejícímu ozubenému válci zpracují silnější, uschlé a tvrdší větve. Některé typy zvládnou i průměr 4,5 cm. Standardně mají ochranu proti přetížení a zpětný chod, aby v případě zaseknutí větve došlo k jejímu uvolnění. Vzniklá štěpka je větší než drť, po vyschnutí se hodí na podpal do kamen nebo kotlů.

Foto: Mountfield

Štěpkovač Powersilent 2800 zpracuje ořezané větve až do průměru 4,5 cm na štěpky, které můžeme použít do kamen i na jiné účely. Box pojme až 62 litrů odpadu.

Při štípání dřeva přijde řada na klasickou sekeru a různé pily, k výrobě polen na otop z většího množství dřeva však raději využijeme štípač. Vertikální typ je vhodnější na dlouhá polena, na krátká stačí horizontální.

Odstraníme listí

V určité fázi podzimu je listí všude – v okapech i pod stromy, na chodnících, na terase. Ať už ho sbíráme jakýmkoli způsobem, vždy patří do kompostu. Listí je bio odpad, který mu vedle suché trávy díky rychlému tlení prospěje nejvíce. Do kompostu dáváme pouze zdravé listí!

Foto: Gardena

Combisystem posuvné hrábě z plastu jsou ideální pro hrabání listí, travních odstřižků, zbytků po provzdušňování nebo jiných zahradních odpadů. Šířku mezi hroty lze nastavit. Pracovní šířka 35 až 52 cm umožňuje hrabání jak hrubých, tak jemných materiálů.

Kdo zvládne náročnější pohyb, vezme do ruky smeták, hrábě, skvělé jsou odlehčené s tzv. prsty, nastavitelnými prsty nebo vějířem. Není od věci do práce zapojit kombinovaný fukar/vysavač k vysávání a foukání lehkých a suchých materiálů jako listí, zahradní odpad, tráva, malé větvičky.

Horní část dvoukomorového těla se zúženým nástavcem fukaru odstraňuje nečistoty z okapů a ze špatně dostupných zákoutí. Spodní část tvoří rozšířený nástavec k vysávání. Přístroj můžeme použít i v zimě k odstranění čerstvého sněhu.

Foto: Gardena

Elektrický fukar umožňuje rychlou přestavbu z režimu foukání na vysávání nebo obráceně. Integrované drticí kolo zpracuje na odpad malé nečistoty.

Samostatnou a důležitou disciplínou je odstranění listí, mechu a dalších nečistot z okapů. Ucpaný okap totiž způsobí, že dešťová voda bude přetékat, což může poškodit krov a fasádu.

Do prohlubně okapu se dostaneme ze žebříku s fukarem/vysavačem, ale také speciálním kartáčem s teleskopickou násadou, s nímž při práci můžeme zůstat nohama pevně na zemi. Abychom zabránili zanášení okapů a svodů nečistotami a listím, zakryjeme je síťkou.

Foto: Gardena

Pevné štětiny čističe na jedné straně a dvě pevné ozubené plastové škrabky na druhé straně umožňují efektivní čištění okapů. Díky integrované přípojce pro připojení zahradní hadice je propláchneme vodou.

Sklidíme ovoce

Sklizeň ovoce je další výšková činnost. Nechceme-li ji provozovat ze žebříku, můžeme si pořídit česač či otočný sběrač ovoce na teleskopické násadě, jimiž bez problémů sklidíme plody o velikosti 4 až 9 cm. Díky násadě se také dostaneme na méně přístupná místa v koruně stromu a pod ním.

Foto: Gardena

Na podzim sklidíme ovoce, stromy i keře zbavíme suchých a nemocných větví, které dáme do kompostu. A můžeme se těšit na zimu.

Plody skladujeme v nezamrzající, vlhké místnosti, při teplotě asi 2 až 5 °C. Pravidelně kontrolujeme, zda mezi uloženými plody nejsou nahnilé kusy, protože by se hniloba mohla rychle rozšířit na další ovoce. Z tohoto důvodu by nemělo být skladováno ovoce spadané.

Na úzké půlměsíčky nakrájené hrušky a jablka můžeme v sušičce proměnit v křížaly, které si zachovávají vitaminy a minerály. Ovoce nakrájené na malé kousky nebo nastrouhané lze také zmrazit. A samozřejmě můžeme zavářet a vyrábět marmelády.

Ošetříme trávník

Trávník má letos za sebou obzvlášť náročnou sezónu. Kvůli tropickému létu byl vystaven velké zátěži a potřebuje provzdušnit. V říjnu nastává optimální doba na podzimní vertikutaci, která je stejně důležitá jako ta jarní. Provádí se po posledním sekání.

Vertikutátor při ní vyčeše z trávníku všechny mechy a travní plsť, čímž zpřístupní travní kořen živinám a vláze. Vybírat můžeme elektrický i benzínový podle typu pozemku. Elektrické zvládnou menší pozemky s dostupností zásuvky, benzínové užijeme na větších, případně členitějších zahradách.

Na takto ošetřeném trávníku se nahromadí spousta cenného materiálu. Rozhodně ho nevyhazujeme, ale recyklujeme a použijeme znovu jako hnojivo. V případě, že neobsahuje semena plevelů, lze ho použít jako kompost na záhoncích. Trávník nakonec pohnojíme podzimním trávníkovým hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku, aby měl v zimě dostatek živin.

Foto: Mountfield

Podzimní trávníkové hnojivo podporuje lepší vyzrávání trávníku před zimou, zvyšuje odolnost proti vymrzání a vůči suchu, snižuje riziko napadení houbovými chorobami.

Zakládáme kompost

Podzim je optimálním obdobím pro založení nového kompostu. Pokud ho již máme, přeházíme jeho obsah odkrajováním vidlemi z boku – každá odebíraná část tak zahrnuje všechny vrstvy. Materiál přehazujeme přes hrubé síto. Nezetlelý bio odpad přidáme k novému kompostu.

Foto: Mountfield

Kompostér K 700 pojme až 720 l biomasy. Je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. V patě jsou boční dvířka pro vyjímání zralého kompostu.

K výrobě hnojiva z bioodpadu můžeme využít otevřené nebo uzavřené kompostéry, nejčastěji se vyrábějí z plastu, na trhu jsou dřevěné i kovové.

Uzavřené kompostéry zvyšují tepelnou izolaci, větrací systém urychluje průběh kompostování, takže zrání trvá jen čtyři týdny. V otevřených kompostérech lépe prosychá vlhčí materiál, např. tráva ze sekačky.

Foto: Hornbach

Do otevřeného kompostéru ukládáme spíše vlhčí materiál.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Bezpečnost

Při práci máme ochranné rukavice, vyztužené užijeme na hrubší práce se dřevem.

U drtiče, štěpkovače a při řezání pilou použijeme ochranné brýle.

Hrozí-li vymrštění větve, špalku z přístroje, dáme si na hlavu ochrannou helmu se štítem.

Před hlukem motorové pily nás ochrání sluchátka.

Péče o pomocníky 

Očištění zahradního nářadí před zimou prodlužuje jeho životnost.

Nástroje chráníme proti korozi speciálním ošetřujícím olejem.

Náčiní skladujeme na krytém suchém místě, můžeme využít věšák přišroubovaný ke zdi a nářadí na něj zavěsit.

Benzínové, elektrické i akumulátorové přístroje ošetříme a uskladníme podle doporučení výrobce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám