Hlavní obsah

Připravte se na jaro včas. Zkontrolujte si a doplňte sadu zahradnického nářadí

Novinky, nes

Zatímco zima se u nás ještě pořádně neujala vlády, výrobci a prodejci se zahradnickými pomůckami myslí už na jaro. Pokud se i vy nemůžete dočkat, až zase znovu vyrazíte mezi záhony, čekání si můžete zkrátit probírkou své výbavy, vytříděním kusů, které již dosluhují, a nákupem nových. Připomeňme si, co by vám určitě nemělo chybět.

Foto: Gardena

Máte všechny druhy nářadí, které jsou na zahrádce potřeba?

Článek

Základem jsou kvalitní ochranné rukavice. Výrobci je v současnosti nabízejí v kombinaci textilií a kůže, ať již přírodní, nebo syntetické.

Tužší materiál chrání především dlaně a spodní část prstů. Hřbet ruky pokrývá pružný materiál, může to být například neopren se zvýšenou odolností proti oděru.

Foto: Fieldmann

Pro většinu prací na zahradě se vyplatí použít rukavice. Mohou zabránit drobnějším poraněním a ochrání i pokožku.

Praktickým prvkem pracovních rukavic je manžeta na suchý zip zajišťující, že se rukavice z ruky během práce nesveze.

Lopatka, hrabičky a ti druzí

Veškeré drobnější nástroje na opečovávání rostlin je dobré mít v kovové verzi, ideálně hliníkové. Takové nástroje jsou pevnější a v případě hliníku nepodléhají navíc ani korozi při práci s vlhkou hlínou. Hliník je navíc jako materiál lehký, takže se člověku jen tak neunaví ruka.

Na druhé straně, samotný hliník nestačí, rukojeť je mít lépe s měkčeným tvarovaným povrchem, který je příjemný na dotek a zároveň dostatečně ergonomický, což opět oddaluje moment únavy.

Vaše základní sada drobných nástrojů by rozhodně neměla postrádat lopatku, kterou využijete například při sázení či přesazování rostlin. K pletí využijete plečku nebo tzv. vidličku. S její pomocí plevel nejenom snadno vyjmete z půdy, ale zároveň jej i pohodlně přenesete, kam potřebujete.

Foto: Mountfield

Lopatka, plečka, kultivátor, švédské hrabičky. Žádná sada zahradnického nářadí by bez nich nebyla kompletní. Praktické jsou otvory v držadlech nástrojů umožňující jejich zavěšení v kůlně.

Praktickým pomocníkem je rovněž kultivátor s charakteristickými třemi prsty, jimiž půdu kolem rostlin pěkně provzdušníte a nakypříte.

Dalším pomocníkem pro odstraňování obzvláště odolného plevele s dlouhými kořeny může být speciální vyrývač kořínků.

Pro odhrabání listí nebo naopak přihrnování mulče blíže k rostlinám je možné využít ruční švédské hrabičky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám