Hlavní obsah

Příprava zahradních grilů na sezonu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První teplé dny jsou za námi a plno dalších nás teprve čeká. A s pěkným počasím je spojeno grilování na zahradě – vůně steaků, zlatavá barva masa, špízy a grilovaná zelenina. Po dlouhé zimě je však nejdříve třeba gril na sezonu pečlivě připravit.

Foto: Mountfield

Po nekonečné zimě je třeba údržbě grilu věnovat náležitou pozornost.

Článek

Na konci loňské grilovací sezóny jste měli seškrábat všechen popel připečený na dně topeniště. Že jste zapomněli? Nevadí. Udělejte to před prvním grilováním. Všechny nečistoty odstraňte pomocí jemného kartáčku a mýdlové vody. Hořáky a mřížky na pečení zbavte usazeného prachu a potřete je kuchyňským olejem.

Nezapomeňte na kontrolu plynu

Zkontrolujte knoflíky hořáků a rozvody plynu, jestli se na nich přes zimu nevytvořily vrstvy prachu, případně pavučiny, a vše odstraňte. Zkontrolujte, zda jsou všechny přípojky utěsněné a hadičky neporušené a zda z místa připojení plynové láhve ke grilu neuniká plyn. Na kontrolu úniku používejte směs vody a tekutého mýdla v poměru 1:1. Po připojení plynové láhve ke grilu zkontrolujte, zda jsou všechny regulátory hořáků nastaveny na OFF (vypnuto). Plynovou láhev otevřete o jednu otočku. Potřete mýdlovým roztokem všechny spoje plynové láhve – mýdlové bubliny znamenají, že dochází k úniku .

Pokud se vám nepodaří únik opravit, gril nepoužívejte, láhev odpojte a kontaktujte kvalifikovaného pracovníka.

Foto: Barbecook

Všechny části grilu zbavte prachu a potřete je kuchyňským olejem.

Při přípravě plynového grilu na sezonu nezapomínejte na odkládací skříňku grilu a na misky Aromaz systému, je-li jimi váš gril vybaven. I ty je třeba pečlivě zbavit prachu a ostatních nečistot, které se v nich přes zimu nashromáždily.

Péče o grily na dřevěné uhlí

Stejně jako z plynových grilů jste na konci loňské grilovací sezóny měli seškrábat všechen popel připečený na dně topeniště. Jestliže jste zapomněli, udělejte to před prvním grilováním.

Grilovací mřížku vyčistěte jedlou sodou nebo speciálním čisticím prostředkem – nejlépe se k tomu hodí jemný kartáček. Až bude grilovací rošt čistý, namažte ho bohatou vrstvou oleje.

Máte-li gril na dřevěné uhlí s ventilačním systémem v podobě kovové nohy, podívejte se do části, kam běžně vylíváte směs vody a popele, zda zde nejsou usazeny nečistoty. Vše, co do nohy grilu nepatří, odstraňte.

Foto: archiv

Před prvním grilováním seškrábejte z grilu na dřevěné uhlí všechen popel připečený na dně topeniště.

Nezapomeňte, že různé modely grilů se mohou řídit různými pravidly údržby. Proto se vždy řiďte pokyny z manuálu od výrobce.

Reklama

Související články

Dovolte trávníku dýchat

V rámci péče o trávník se do povědomí zahrádkářů stále více dostává vertikutace. Co to je?

Jarní pozdravy z květináče

Přestože se zahrada teprve probouzí, balkóny, terasy a vstupy do domu už jsou v plné jarní kráse. Stačí si přinést z obchodu několik předčasně vyrašených...

Jabloně a hrušně bez chemie?

Biologická ochrana sice patří k moderním termínům při zahradničení, ale vůbec není snadné ji konkrétně provádět. A protože praktické zkušenosti bývají ty...

Výběr článků

Načítám