Hlavní obsah

Přenosná kuchyňská farma přináší revoluci do zahradnictví

Právo, nes

Ani zeměpisná šířka, ani kvalita půdy a dokonce ani aktuální klimatické podmínky již nemusí omezovat zájemce o pěstování bylinek pro kuchyňské účely. Alespoň tak to tvrdí autor přenosné domácí bylinkové farmy nazvané GroPod, která automaticky pěstuje vybrané druhy rostlin na principu speciálního typu hydroponie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V domácí hydroponní farmě lze pěstovat bylinyVideo: AP

 
Článek

„Stačí ji prostě zapnout. Spustíte ji tím, že ji zapnete do sítě. Propojíte s WiFi, aby s vámi mohla komunikovat prostřednictvím chytrého telefonu nebo kteréhokoli jiného chytrého zařízení. Poté farmu připojíte k rozvodu vody. A od této chvíle můžete už pěstovat rostliny, které chcete,” popisuje způsob, jak uvést domácí farmu do chodu, její autor Scott Massey.

Samotná zahrada umožňující pěstování především bylinek a listových druhů zeleniny na principu hydroponie je velká zhruba jako domácí vinotéka, nebo menší lednice.

„Plně jsme zautomatizovali proces pěstování využitím proprietárního způsobu hydroponie zvaného rotační aeroponie. GroPod je schopen vyprodukovat denně celou porci bylin a salátů,” říká pro agenturu AP Massey.

Víte, co je rotační aeroponie?
Rotační aeroponie je způsob pěstování rostlin na principu hydroponie, tedy pěstování rostlin v trubkách, jimiž nepřetržitě protéká roztok s živinami. Rostliny vyrůstají z trubek malými otvory. Při rotační aeroponii rostliny navíc rotují pomalu okolo zdroje světla, takže ho pak mají všechny stejný příděl a z více stran. Zároveň mají po určitý čas kořeny na vzduchu, aby měly lepší přísun kyslíku a oxidu uhličitého.

V domácí farmě je možné najednou pěstovat na 60 rostlin. Díky pravidelnému sklízení jsou v různých stadiích čerstvosti a majitel tak nikdy nezůstává v situaci, že by neměl k dispozici nic dorostlého či dozrálého.

„Do technologií jsme se zamilovali, protože demokratizuje zemědělství. Nezáleží na tom, v jakém klimatickém prostředí žijete, nezáleží na tom, jak je venku, nebo jakou kvalitu má půda ve vašem okolí. Takhle máte možnost mít svou přenosnou farmu přímo ve své domácnosti,” uvádí Massey.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Farmu, která je zatím na světě v podobě prototypu, v současnosti představuje na veletrhu spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas. Její cena činí v tuto chvíli 2000 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 45,5 tisíce korun. Pokud se ale podaří farmu začít vyrábět sériově, je jisté, že se její cena sníží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám