Hlavní obsah

Poničený trávník zachráníte vertikutátorem

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima dala trávníkům pěkně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou zahrady, je teď spíš pro ostudu. Mnohde se na střídačku objevují fleky shnilé trávy s rašícím mechem nebo kusy udusané holé hlíny. Prostě hrůza!

Článek

Kdo chce takto poničený trávník zachránit, musí začít jednat. „Právě teď v březnu je nejvyšší čas zajistit, aby byl v nadcházející sezoně trávník znovu krásný a zdravý. Je totiž ideální doba na vertikutaci,“ říká odborník na úpravy zahrad František Koloc . „V první řadě bych chtěl všechny vyvézt z omylu, že tento ozdravný proces je určen jen poškozeným travním porostům. Doporučil bych ho i pro pažity zdravé, kterým dodá ještě větší hustotu, svěžest a zdraví.“

Vertikutátor se podobá travní sekačce, ale na rozdíl od ní má místo žacího nože řady svislých nožů, které se zařezávají do trávníku, a tak ho zbavují nepropustné travní plsti a mechu.

FOTO: Mountfield

Travní plsť nám pažit dusí

Stejně jako člověk potřebuje váš trávník dobře dýchat. V tom mu brání travní plsť tvořená odumřelými rostlinami, zbytky posekané trávy, plevelem a mechem. Tato několikacentimetrová vrstva dokáže vytvořit nepropustnou hradbu, která zabraňuje pronikání vody a živin do půdy, takže může trávu doslova udusit. Navíc vytváří vhodné podmínky pro vznik plísňových a houbových onemocnění. Nezbývá tedy nic jiného, než ji právě při vertikutaci z trávníku důkladně mechanicky odstranit.

Vertikutaci můžeme provádět s nejrůznějšími pomocníky, kterým se říká vertikutátory, provzdušňovače nebo aerátory. Obecně platí, že na malé plochy zhruba do 50m2 postačí mechanické vertikutační hrábě, pro plochy větší se již vyplatí pořídit stroje s elektrickým nebo spalovacím motorem. Modely s elektrickým motorem jsou velmi tiché a hodí se na menší a střední zahrady, kde je blízký přívod proudu. Benzínové najdou využití na větších a členitějších zahradách až do 2000 m2. Jsou vybavený výkonnými motory a pracovat s nimi můžete všude tam, kde je to potřeba.

Vertikutátor se podobá travní sekačce, ale na rozdíl od ní má místo žacího nože řady svislých nožů, které se zařezávají do trávníku, a tak ho zbavují nepropustné travní plsti a mechu.

FOTO: Mountfield

Trávník řádně „prodrbejte“

Stroje s motorem mohou navenek připomínat sekačku, ale pod kapotou nemají rotující nůž, nýbrž hřídel se soustavou svisle uložených nožů, které se zařezávají do trávníku. Tím je provzdušní, vymetou mech a rozruší neprostupnou vrstvu vzniklou z odumřelých částí rostlin či zbytků posečené trávy. Veškerý odpad, který vertikutátor nasbírá do připojeného koše, lze zužitkovat v kompostu. Tímto způsobem kromě očisty trávník zároveň i zmlazujeme. Jak nože přesekávají travní výběžky, podporují tvorbu nových výhonků.

Nezpomeňte přihnojit

„Před první vertikutací bych chtěl všechny varovat,“ upozorňuje pan Koloc. „Pohled na ošetřený trávník totiž není příliš vábný a leckoho může vylekat. Zachovejte ovšem klid, protože do čtrnáctí dnů se znovu zazelená a vy uvidíte ten rozdíl.“ Aby byl výsledek skutečně perfektní a váš trávník byl ještě svěžejší, zelenější, zdravější a hustější než kdykoliv předtím, je podle pana Koloce dobré na holá místa přidat odpovídající travní osivo a použít i speciální travní hnojivo.

Reklama

Související články

Pohodlné sekání? Osedlejte zahradní traktor

Je zbytečně trávit hodiny při běhání za sekačkou, když se majitelé zahrad mohou pohodlně posadit za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů jakými...

Kyslík pro trávník na zahradě

Trávník nyní klidně odpočívá, ale vy se můžete v klidu zamyslet, jestli si kromě sekačky nepořídit pro novou sezonu i další vybavení.

Jak na plevel na zahradě

Některé plevely jsou skutečně velmi úporné. Stále a stále se na zahradě objevují a někdy dokonce v takové míře, že zahrádkáře zcela připraví o radost ze...

Výběr článků

Načítám