Hlavní obsah

Pomněnkám se daří na louce, u vody i na zahrádce

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirujte se přírodou a přeneste si jarní scénku z luk a potočních břehů, které každé jaro zmodrají houfy křehkých pomněnek, přímo do svojí zahrádky! Začít můžete s jediným trsíkem. Pomněnka je totiž nesmírně plodná a dravě se množí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Modré vlny. Stará amfora vzbuzuje dojem ostrova, do kterého naráží mořský příboj. Křehké rostliny díky ní daleko lépe vynikají.

Článek

Okotěšinka, vzpomínáček, žabí očko – tak se pomněnce (Myosotis) lidově říká.

V přírodě ji uvidíte kvést skoro všude – na loukách, lesních pasekách, v blátě u vody, na skále mezi kameny i na poli. Nejde ale o tentýž druh.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sluníčko na nebi. Pětičetné modré kvítky zvýrazňují žluté prstence, které mají za úkol přilákat opylující hmyz.

Těch je několik desítek, z nichž nejvíc povědomé jsou pomněnka lesní (M. sylvatica), bahenní (M. palustris) a alpská (M. alpestris).

Už z názvu poznáte, v jakých podmínkách prosperují. Dopřejte jim, co potřebují a zůstanou vám věrné po celý život!

Jak ji dostat do zahrady

Při troše štěstí se k vám pomněnka sama zatoulá. Když ne, kupte sazenici v květináči nebo ji vypěstujte ze semen vysetých na jaře přímo do volné půdy. Osivo v sáčku seženete skoro u každého zahradníka za cenu okolo 15 Kč.

Kromě základních druhů můžete vyzkoušet také různé kultivary v intenzivněji modrých odstínech. Nedivte se však, pokud časem vyblednou, stává se to docela často.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jarní něha. Mandloň nízká a nadýchané trsy pomněnek umocňují půvab jarního období. Barevně jim lichotí purpurové listy dlužich v záhonové obrubě.

Přestože modrá sluší pomněnkovým kvítkům nejvíc, potěší i variety v růžové a bílé barvě. Ty se na přírodních stanovištích vyskytují jen vzácně.

Věrná dvouletka

Jakmile se jednou ujme, bude vás těšit tak dlouho, jak jí to dovolíte, klidně desítky let. Slušný výkon na to, že nejde o trvalku, ale o dvouletku. Ani ji nemusíte každý rok znovu vysazovat či vysévat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dokonalá kamufláž. Listy okrasných česneků usychají už před rozkvětem. Toho si ale díky hustému porostu skromných dvouletek vůbec nevšimnete.

Pomněnka se bujně množí samovýsevem. Sotva však někoho zaslechnete bědovat nad její rozpínavou povahou. I když zabloudí za hranice záhonu, není to žádná pohroma, spíš milé zpestření.

Jediné, co musíte udělat, je nechat ji po odkvětu na pokoji, než úplně uschne a vytrousí všechna semena. V případě nutnosti lze nové semenáčky snadno odstranit bez použití nářadí či chemie. Také je můžete přesadit do květináče a darovat. Říká se, že ten, komu pomněnku věnujete, na vás nikdy nezapomene.

Správný druh na správné místo

Pomněnka alpská snáší modré z nebe do skalky mezi kameny. Libuje si tu v drenážované zemině, ale pozor, úplné sucho ani horko tomuto zakrslému druhu nesvědčí.

Jediný den bez vody nepřežije pomněnka bahenní, skvostný doplněk potočního břehu, bažiny i jezírka. Do jezírka ji můžete uložit až 10 cm pod hladinu v děrovaném koši pro lekníny. Právě kytice uvázaná z téhle pomněnky vydrží po utrhnutí ve váze nejdéle.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kytice pro radost. Kombinace barevných tulipánů a něžných pomněnek vypadá stejně úchvatně ve džbánu s vodou jako na okrasném záhonu.

Na záhonech a v květináčích se nejlépe osvědčila pomněnka lesní, která obratně vyplňuje hluchá místa a maskuje uvadající listy cibulovin, jimž na jaře dělá skvostný doprovod.

Umocňuje krásu bohatě kvetoucích keřů mandloně nízké (Prunus tenella), orlíčků (Aquilegia), srdcovek (Dicentra), kakostů (Geranium), purpurových dlužich (Heuchera) i svítivě žlutozelených pryšců (Euphorbia). Hezky vypadá u všeho, u čeho druhý rok od vyklíčení vykvete.

Dvojníci

V čeledi brutnákovitých (Boraginaceae) se vedle pomněnky objevují kromě brutnáku lékařského (Borago officinalis), kostivalu (Symphytum) či plicníku (Pulmonaria) také rostliny, které jako by pomněnce z oka vypadly – jsou to především pupkovec (Omphalodes) a pomněnkovec (Brunnera).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Náruživá cestovatelka. Ve smaltovaných hrncích roste šalvěj a pomněnka. Ta se vysemenila a v dalším roce rozkvetla už i mezi kameny v dlažbě.

V květech opravdu mnoho rozdílů nenajdete, zato listy mají tyhle dvě trvalky s bujnými podzemními oddenky mnohem větší. Ve srovnání s nimi působí pomněnky jako křehké víly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám