Hlavní obsah

Podivuhodná bouda v eko stylu chytí za srdce každého psa. A nejen jeho

Novinky, Jana Nesvadbová

Zelené budovy a trvale udržitelná obydlí nemusí být nutně určena výhradně lidem. Když na to přijde, a vy máte dost peněz, přesně v tomto stylu můžete mít i psí boudu. A váš mazlíček to nepochybně ocení.

Foto: Profimedia.cz

V ekologickém a trvale udržitelném stylu je možné navrhovat i psí boudy. A vypadají velmi hezky!

Článek

Psí bouda, kterou navrhli architekti z amerického Studia Schicketanz, nese možná pompézní, ale v jádru přiléhavý název Doggy dreamhouse (volně přeloženo Psí dům snů). Její jediný exemplář byl k vidění v polovině září na soutěži psích bud v americkém Carmelu v Kalifornii, což byla akce pořádaná na podporu Společnosti pro prevenci týrání zvířat (SPCA).

Základem stavby je prostý dřevěný kotec se střechou svažující se směrem dozadu. V čelní stěně jsou zabudovaná velká dvířka určená majiteli pro úpravy boudy, úklid, obsluhu atd. (Pro potřebu vymytí je v podlaze dokonce zabudován odtok.) Ve dvířkách je pak vyříznutý čtvercový vstupní otvor pro psího obyvatele.

Foto: Profimedia.cz

Který pes by nebral boudu se zelenou střešní terasou?

V bočních stěnách domku jsou další dva, menší, rovněž čtvercové otvory sloužící jako okna. Jejich vzájemná pozice je ale promyšlena tak, aby uvnitř nevznikal zbytečně velký průvan. Zvíře má přitom stále možnost sledovat, kde se co šustne, aniž by muselo opustit svůj přístřešek.

Na druhé straně, je-li venku opravdu velké horko, je uvnitř boudy zabudovaný větrák využívající ke svému provozu sluneční energii.

Foto: Profimedia.cz

Boční okénka nesmí chybět. Hlídač musí vidět na všechny strany.

Po straně boudy pak stoupá cestička vzhůru na střechu, aby měl pes kde odpočívat a odkud obhlížet zahradu. A také zde přichází ke slovu ekologický rozměr boudy - cestička i střecha jsou porostlé travou, která tak zcela přirozeným způsobem izoluje vnitřek před přehříváním.

Opravdovou vychytávkou je pak umístění vodovodního kohoutku na střeše domku, který je aktivován pohybovým čidlem. Nedaleko od něj jsou pak do střechy zakomponované také misky na jídlo. A protože autoři mysleli zjevně na všechno, v tělese postranní cestičky je zabudována i přihrádka na skladování hraček, krmiva, úklidových potřeb apod.

Foto: Profimedia.cz

Na střeše má psí obyvatel nejenom zabudované misky s jídlem, ale hlavně kohoutek s vodou, který spouští pohybové čidlo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám