Hlavní obsah

Plody atraktivních dřevin skýtají na podzim jedinečnou barevnou podívanou

Právo, Adéla Taitlová

Jedinečnou podívanou nabízí zahrada v tomto čase na pozdně kvetoucí trvalky, okrasné trávy a dřeviny. Právě dřeviny teď jako šperky zdobí atraktivní plody.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimolez lesklý (Lonicera nitida) se pyšní kulatými, lesklými bobulemi vzácné fialové barvy.

Článek

Aby nám dřeviny přinášely radost co možná nejdéle, vyplatí se pořídit si takové druhy, které jsou výrazné a zajímavé, mají krásné podzimní vybarvení i plody a v zimě se pak mohou chlubit svou zdobnou kůrou a dekorativními větvičkami.

Pro malé zahrádky

Velkými, dužnatými, červenými šípky vyniká oblíbená růže svraskalá (Rosa rugosa). S jejím střihem vyčkáme až do jara, abychom se nepřipravili o zimní podívanou, kdy se šípky krásně lesknou jinovatkou.

Extrémní vitálností, oranžověčerveným podzimním vybarvením a červenými drobnými plody se vyznačuje dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii), který dorůstá až do 2 m. Dobře snáší střih, stejně tak jako stálezelená cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium). Cesmínu zdobí nejen lesklé, až 8 cm veliké listy, ale i světle červené bobule. Celé větvičky jsou ideální do podzimních a zimních aranžmá.

Nebudeme-li pravidelně a často stříhat keře ptačího zobu (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’), budou mít šanci ozdobit se množstvím černých bobulí. Efektní podívanou nabízí i krásnoplodka (Callicarpa). Právě plody jsou hlavní ozdobou tohoto 2 až 3 m vysokého keře, jehož fialové peckovičky vyniknou zejména v zimě na holých větvích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Červené masité plody tisu (Taxus) nádherně vynikají na pozadí černozelených jehlic.

Mezi malé, zato robustní keře patří také populární kdoulovec (Chaenomeles), z jehož zářivých květů vznikají žlutozelené pevné plody, které se dodnes vkládají kvůli jejich příjemné vůni do prádelníků. Významnou dřevinou malých zahrádek především na venkově je hloh obecný (Crataegus monogyna) s temně červenými plody. Můžeme si vybrat mezi keřovitě či stromkovitě rostoucí formou.

Výška i šířka hlohu se dá snadno omezovat střihem. Komu se nechce čekat až vyroste nízký plot ze zimostrázu, může si pořídit jeho kvalitní náhradu v podobě zimolezu (Lonicera nitida). Bonusem jsou mu pak navíc jeho krásně lesklé, fialové plody.

Do většího prostoru

Na větším pozemku oceníme krásu vzrůstných nestříhaných keřů a vysokých stromů. Mimořádně dekorativní jsou ve všech obdobích ozdobné jabloně (Malus). Jejich velká koruna je na podzim ověšena množstvím drobných žlutých, žlutooranžových nebo červených jablíček. V nabídce jsou nyní i menší formy, vhodné do nádob na terasy a balkony.

Milou společnost jim mohou dělat zářivě oranžové bobule jeřábu (Sorbus aucuparia). Stejně sytým a nápadným odstínem se pyšní stálezelená hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea) dorůstající do výšky až 3,5 m. Kultivar Soleil d’ Or pro změnu nabízí žluté a ‘Red Column’ rudé malvice.

Na předních příčkách těch nejzdařileji vybarvených plodů se již dlouho drží brslen evropský (Euonymus europaeus) s fuchsiově růžovými plody s oranžovým míškem, doplněné červenožlutě zbarvenými listy. Brslen je naprosto nenáročný. Snáší vedra i přechodné zaplavení. Daří se mu na všech stanovištích – i v hlubokém stínu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Svítivě žluté plody má stálezelená hlohyně (Pyracantha Soleil d’Or). vlevo Okrasným, ďábelsky ostrým papričkám (Capsicum anuum) se dobře daří v nádobách. - vpravo

Problémy při osazování stinných míst pomůže vyřešit také téměř nezničitelný až 10 m vysoký neopadavý tis červený (Taxus baccata), jehož temně zelené jehlice dávají vyniknout červeným dužnatým plodům, které se však tvoří pouze na samičích jedincích. Tis se s oblibou využívá do tvarovaných stálezelených živých plotů.

Okrasných, dokonce i chutné jedlé plody červenočerné barvy má muchovník hladký (Amelanchier laevis Ballerina). Dostatek prostoru a volný růst je to, co muchovníku zajišťuje jeho malebný vzhled, který bychom při stříhání lehce pošramotili.

Plody 2 v 1 (tedy ozdobné i užitečné) nabízí rakytník (Hippophae rhamnoides), jehož oranžové bobule jsou plné vitaminu C. Abychom se jich dočkali, musíme vysadit i samčího jedince. Stříbřitě lesklý rakytník je ideální k osazení na horkých, suchých a chudých stanovištích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skalníky (Cotoneaster Coral Beauty) bohatě kvetou i plodí. Kulaté, červené malvičky vydrží až do jara.

Krásné, ale jedovaté

Plody jsou vítaným dekorativním prvkem v zahradě, někdy s sebou ale přinášejí určité riziko, zvláště pak pro malé děti. Mezi jedovaté patří mj. bobule břečťanu obecného, pámelníku, cesmíny, tisu, bobkovišně, brslenu, ptačího zobu, kaliny obecné, mahónie či lýkovce.

Spokojení opeřenci

Ptáci milují chutné a šťavnaté plody. Osvědčenými lahůdkami jsou pro ně modré kuličky jalovce (Juniperus), bílé plody pámelníku (Symphoricaropus), nepohrdnou ani hlohyní a černými, modře ojíněnými kuličkami mahónie cesmínolisté (Mahonia aquifolium). Hojně vyhledávané jsou rovněž masité šípky růže svraskalé a růže šípkové (Rosa canina) a sladké, červené plody slivoně myrobalánu (Prunus cerasifera Nigra.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obyčejný, ale velice dekorativní je jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia). - vlevo Na miniaturních jablíčkách (Malus) si smlsnou hlavně ptáci. - vpravo

Efektní dekorace

Okrasnými plody se může pochlubit i plodová zelenina a popínavé rostliny. Sbírka svítivě oranžových dýní a žlutozelených tykviček (Cucurbita) roztodivných tvarů rozzáří spolu s nádobovými listopadkami, maceškami a trávami terasu i balkon.

O něco pikantnější dekorace vytvoříme okrasnými, sice jedlými, ale ďábelsky ostrými papričkami (Capsicum anuum) s podlouhlými špičatými či kulatými plody ve žhavých odstínech žluté, oranžové, červené, ale také temně fialové a zelené barvy. Z popínavek nejvíce vynikají oranžovožluté plody na jesenci (Celastrus), kdežto přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia) je zajímavý zase díky svým modrým bobulím zavěšeným na červených stopkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám