Hlavní obsah

Plicníky vyniknou v upravené zahradě i divokém porostu

Právo, Adéla Taitlová

Jen co se slunce trochu osmělí, vytáhne z peřin půvabné plicníky. Tyhle skromné trvalky se cítí a vypadají dobře jak na upraveném záhonu mezi cibulovinami, tak v divokém porostu pod lískovými keři.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nebesky modré květy kultivaru Little Star si hrají do noty s mléčně strakatými listy.

Článek

Mezi zahradníky nejčastěji kolují plicník dlouholistý (Pulmonaria longifolia), červený (P. rubra), cukrový (P. saccharata), z našich domácích druhů pak plicník úzkolistý (P. angustifolia), měkký (P. mollis) a především plicník lékařský (Pulmonaria officinalis), který se v zahradách pěstoval vůbec jako první.

Tříbarevné kvítí

Jedno z lidových jmen prozrazuje, kolik barev se v květenství objevuje. Nálevkovité květy, stejně jako u petrklíče výrazně rozlišené na kalich a korunu, jsou zprvu růžové až do červena, postupně nabíhají do fialova, až nakonec zmodrají.

Barevná proměna závisí na stupni kyselosti. Včely častěji navštěvují růžové květy, protože jsou mladší než ty modré a mají víc nektaru.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevné květy vytrubují do světa, že s konečnou platností přišlo jaro. Nevoní sice, zato poskytují hmyzu nektar v době, kdy je ho poskrovnu.

Některé druhy a odrůdy zůstávají jednobarevné nebo jejich přeměna není tak patrná – třeba plicník červený má celou dobu květy v korálově růžové barvě, zatímco odrůda Sissinghurst White, vhodná pro temné kouty, je čistě bílá.

Krásné modré květy, které stářím fialoví, nese kultivar Little Star.

Dekorativní listy

Existují zahrádkáři, kteří víc než na barvu květů soustřeďují svůj zájem na dekor povětšinou drsně štětinkatých listů. Nejrůzněji žíhané, puntíkaté a skvrnité listy nejen že předčí pomíjivou krásu květů, ale taky do jarní zahrady přinesou nezvyklou mléčně bílou, mentolově zelenou a stříbrnou barvu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Něžná kytička plicníků, modřenců a petrklíčů vydrží ve džbánku s vodou skoro celý týden.

Asi nejvíc nad hlínou září téměř celostříbrné dlouhé listy kultivarů Moonshine, Silver Bouquet či Majeste. Co světlá místa na listech způsobuje? Nikoli nedostatek chlorofylu, jak tomu u panašovaných rostlin zpravidla bývá. Zelené barvivo tu překrývají kapsičky vyplněné vzduchem, které zabraňují přehřívání listů.

V množství je síla

Blízký příbuzný kostivalu, pupkovce, brutnáku či pomněnky vytváří až 40 cm široké trsy s výškou lehce nad kotníky. Sám se rozšiřuje semeny a podzemními oddenky, vyplatí se ale sázet ho rovnou ve větším množství, aby náležitě vynikl.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nezvykle bledé listy kultivaru Majeste spolu s květy žlutobílých narcisů prosvětlují záhon i při zakaboněném počasí.

Jen co se k němu přidají stálezelené kapradiny, zlatolisté pšeníčko rozkladité (Milium effusum) Aureum a časně kvetoucí jarničky, jako jsou čemeřice, dymnivky, sasanky, přízemní variety srdcovek či cibulnaté modřence a narcisy, vznikne malebný obrázek.

V té době už jsou k vidění jen plicníkové listy, které se doplňují s bohyškami, dlužichou a okrasnými hluchavkami.

Zjara slunce, potom stín

Také jste plicníky viděli poprvé při procházce lesem, v křoví nebo na břehu potoka? Časně zjara jim totiž svědčí sluníčko, později však upřednostňují chladivý stín vrhaný korunami stromů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pod lískovým keřem se na místě sotva větším než otevřená dlaň k sobě tulí křivatec, sasanka, plicník a dymnivka. Není hajní flóra kouzelná?

Půda má být humózní, nejlépe s přidanou listovkou, vlhká, ale dobře propustná. V suchu a při špatném proudění vzduchu trpí padlím.

Vyplatí se občasné protrhání odumřelých listů nebo sestřižení trsu.

Nové rostliny zadarmo

Na nové rostliny, které nejsnáze získáme dělením, nemusíme čekat pět šest let, než se trs pořádně zahustí. Rozkouskovat můžeme i dobře prokořeněné sazenice, které jsme si právě přinesli.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V jarním zákoutí kvetou čemeřice, rané pěnišníky a plicníky, jejichž tečkované listy vytvářejí působivé kontrasty se zlatožlutým pšeníčkem.

Tento způsob množení zaručí, že výpěstky budou mít shodné znaky s mateřskou rostlinou, a to i v případě kultivarů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Necháme-li plicníky v porostu několika variet vysemenit, vznikne rozmanité potomstvo, protože se mezi sebou snadno kříží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám