Hlavní obsah

Pět okrasných prvků, které by žádné zahradě neměly chybět

Právo, Gisela Růžičková

Zahrada prospívá tělu i duši - odpočíváme v ní a její zvelebování pěstuje nejen naši fyzičku, ale i fantazii a tvořivost. Možná máme dojem, že zrovna ta naše není dobře založená. Pro inspiraci nabízíme kombinaci pěti prvků zahrady a důvody, proč by v ní neměly chybět.

Foto: Václav Jirsa, Lukáš Táborský a Petr Hloušek, Právo

Ozdobou zahrady a ideálním prvkem, který zkrášlí její kouty, je například skalka.

Článek

Pokud chceme, aby se naše zahrada oblékla do nového kabátu, musíme nejdřív pečlivě promyslet plán. A to tím důkladněji, čím je menší. Velkou roli hraje poloha zahrady a místní povětrnostní podmínky. Zahrada je součástí celku, proto by se příliš neměla stylově vymykat širšímu okolí. Na rozdíl od domu nebude mít nikdy definitivní podobu.

Dobře založená zahrada z trvalých prvků, jako jsou vodní plocha, stromy, keře, trvalky či trávník, moc práce nepotřebuje. Máme-li jasno, co od zahrady chceme, můžeme se pustit do práce. I když - rada zkušeného zahradního architekta našim úpravám rozhodně zpevní základy.

1. Stromy jsou střechou zahrady

Přinášejí potěšení a měli bychom je sázet tak, aby se v jejich stínu v budoucnu dalo odpočívat. Vzbuzují dojem uzavřenosti a ochrany, i když jim na podzim opadají listy. V zimě, kdy mnoho rostlin přežívá jen pod zemí, si stromy zachovávají působivou siluetu, oživují zahradu a poskytují ochranu ptákům, kteří v nich na jaře i hnízdí.

foto: Právo/Václav Jirsa, Lukáš Táborský a Petr Hlouše

V posledních letech v mnoha nových příměstských zahradách stromy chybějí. Majitelé se bojí, že by jim na malém prostoru zabíraly místo. Přitom dobře umístěný strom dává zahradě větší hloubku a opticky ji zvětšuje. Nabízí bezpečí, dělá zahradu přívětivější, ale také zadržuje vítr, udržuje vyšší vlhkost vzduchu.

Stromy s výraznými tvary zdůrazní strukturu zahrady. Jehličnany mají strohý pyramidální nebo sloupovitý tvar, čímž se nápadně odlišují od listnatých dřevin, u kterých převládá volnější stavba. A tip pro působivý kontrast? Nápadný strom by měl mít v sousedství méně nápadné rostliny.

2. Klidná vodní plocha

K nejpřitažlivějším prvkům zahradní architektury patří vodní plocha. Hlavní roli při jejím umístění hraje prostor a styl zahrady. Do menších formálních zahrad se hodí nádrže geometrických tvarů, na rovných plochách dobře působí rybníčky vysypané štěrkem. Volně modelované vodní plochy více splynou s přírodní zahradou.

foto: Právo/Václav Jirsa, Lukáš Táborský a Petr Hloušek

Nejoblíbenější je v současnosti jezírko vyložené fólií. Podmínkou dobrého výsledku je kvalitní fólie a dodržení pracovního postupu. Biologickou rovnováhu ve vodě zajistí vodní rostliny a ryby. Pro rostliny má být nádrž dostatečně veliká a pro ryby patřičně hluboká.

3. Trvalky dodají barvy i vůně

V přírodě rostou trvalky, ať už to jsou skalničky, cibuloviny, trávy, bylinky nebo vodní rostliny, na nejrůznějších stanovištích. A podle toho také mají různé požadavky na vláhu i slunce, takže není problém vybrat z nepřeberné spousty druhů ty správné pro podmínky v naší zahradě.

foto: Právo/Václav Jirsa, Lukáš Táborský a Petr Hloušek

Trvalkové záhony mohou hýřit barvami od jara do podzimu a nedají moc práce, pokud je dobře umístíme podle jejich potřeb. Výborně se doplňují s okrasnými dřevinami. Některé druhy se hodí k řezu, jiné jako náhrada trávníku nebo jako obruba záhonů.

Navíc nám nepřinášejí jen krásu květů nebo listů, ale často i příjemně voní. Z mnoha jmenujme třeba kosatce a pivoňky, o bylinkách ani nemluvě - takový záhon meduňky, máty nebo levandule pod kuchyňským oknem se nám neomrzí dlouhá léta.

4. Půvabný kout zahrady

Ozdobou zahrady a ideálním prvkem, který zkrášlí její kouty, je skalka. Jaký kámen do ní použít? Tuto otázku řeší každý začátečník a odborník pokaždé doporučí kámen typický pro okolí domu, aby skalka působila přirozeně. Pokud nám chybí potřebný svah nebo prostor, můžeme vytvořit mini skalku v korytě.

foto: Právo/Václav Jirsa, Lukáš Táborský a Petr Hloušek

Výrazně pomoci může také břidlice - vznikne z ní tzv. spárová skalka, do které můžeme vysazovat hodně rostlin vedle sebe, aniž bychom se museli vyhýbat kamenům nebo hledat zastínění.

Výhodné je soustředit na jedno místo rostliny, které potřebují stejný typ zeminy (vápenitou, neutrální nebo kyselou). Na typu kamene přitom nezáleží. Rostliny vybíráme i podle toho, jestli máme k dispozici půdu těžší nebo lehčí, písčitou či jílovitou.

5. Trávník jako základ i pro kontrast

Zelený a pečlivě pěstěný trávník už dlouho většina majitelů zahrad chápe jako nezbytnost. Na rozdíl od nesekaných ploch sytou jednolitou barvou i přesnou výškou kontrastuje s vyššími a barevnými rostlinami.

foto: Právo/Václav Jirsa, Lukáš Táborský a Petr Hloušek

Zelený porost v některých zahradách dokonce vytváří alternativu k vodní ploše. Tam pak trávník působí jako klidná plocha a neutrální základ, od něhož se ostatní části zahrady dobře odlišují.

Přitom dobře propojuje různé části zahrady. Trávník dá také vyniknout tvaru povrchu pozemku -zvýrazní jeho příjemné zvlnění. Zahradě dodá i základní barvu, protože se zelená brzy na jaře a ještě dlouho na podzim i v době, kdy jsou listnaté porosty holé a jehličnany mají jen smutnou tmavou zeleň. A uklidňuje.

Reklama

Související články

Magie japonské zahrady

Právě před rokem dokončil Václav Wiesner podle vlastního návrhu tvorbu přenádherné japonské zahrady v Olešku u Prahy. Stal se naším průvodcem po velkorysém...

Udělejte svému trávníku dobře

Komerční článek - Také se vám už stalo, že trávník, na který jste byli tak pyšní, pravidelně ho sekali do podoby příjemného měkkého koberce, náhle začal...

Stavíme podlahu terasy

Podlahu terasy si můžeme zvolit dřevěnou, keramickou, z přírodního nebo umělého kamene či z cihel. Položíme si ji buď sami, nebo se obrátíme na firmu, která...

Výběr článků

Načítám