Hlavní obsah

Pergola pro rostliny i pro vás

Novinky, Kateřina Nová, časopis Domov

Ze zahradních staveb je pergola tou, která není v první řadě určená lidem, ale rostlinám, jež se po ní pnou. Nicméně může velmi příjemně nabídnout i další příjemné služby i vám, a to především příjemný stín v horkém létě. Co stavba takové pergoly obnáší a kdy se pro ni rozhodnout?

Článek

Zahradních staveb je několik druhů, každá plní svou funkci a má specifické vlastnosti. Co se tedy skrývá pod pojmem pergola? Je to zahradní dřevostavba, nejčastěji obdélníkového tvaru bez zastřešení jen s dekorativními krokvemi, které jsou často popnuty rostlinami. Případně je na krokvích položen rákos či bambusová rohož, aby pod pergolou vznikl v letních slunečních dnech stín. Pergoly mohou být i plně zastřešené, přičemž na zastřešení se v současnosti nejčastěji používají průhledné polykarbonátové desky.

Ilustrační foto

Kam s ní?

Chcete-li stavět pergolu, zjistěte nejdříve, zda váš pozemek splňuje nutné podmínky. Týkají se prostoru, terénu, ale i účelu, který má pergola plnit. Samozřejmě by také měl existovat důvod, proč postavit právě pergolu, stín totiž mohou poskytnout i jiné, možná i méně náročné prostředky. Místo pro pergolu by mělo být rovné nebo s možností jej do roviny srovnat. Toužíte-li po pergole ve svahu, terén je možné upravit do roviny a pergolu zapustit (okolní svah lze pak osázet květinami) nebo pergolu postavit na vyvýšené místo a využít ji i jako místo pro rozhled do okolí.

Častěji se pergoly stavějí v zahradách samostatně, ale lze ji samozřejmě přistavět i přímo k domu a rozšířit tak například stávající terasu nebo zastřešit balkón. Výhodou samostatné dřevostavby je nezávislost na stylu domu, větší variabilita v umístění v zahradě, kde pak není nutné podřizovat se obytné stavbě ani velikostí, ani umístěním. Na druhou stranu výhodou přistavěné pergoly je možnost rozšíření odpočinkového místa v blízkosti domu a také fakt, že „ušetříte“ některé nosné prvky pergoly.

Proč pergola

Podle účelu, které mají pergoly plnit, je lze rozdělit na obytné a čistě dekorativní. Posledně jmenované mají pouze dekorativní úlohu a jejich rozměry bývají mnohem menší než v případě obytných. Patří mezi ně i různé oblouky nebo stěny, které nechávají majitelé zahrad popnout různými rostlinami.

Ilustrační foto

Hlavní funkcí pergoly, která není určena pouze jako opora pro popínavé rostliny je pak poskytovat místo k odpočinku, relaxaci, posezení. Je to v podstatě odpočinková zóna, která nabízí bezprostřední kontaktem s přírodou, zahradou, zelení. Na rozdíl od altánů a obytných zahradních domků je tento kontakt silnější, a to díky otevřenosti stěn a možnosti pohybu. Nevýhodou je, že nezastřešená pergola vás většinou neochrání před nepříznivým počasím, kterému je na rozdíl od ostatních zahradních staveb plně vystavena.

Obytné pergoly svou konstrukcí a umístěním mohou plnit ještě několik dalších úloh: jsou nejen dekorativní, fungují jako podpora pro pnoucí rostliny, ale zároveň zastiňují plochu pod pergolou před sluncem a také zakrývají klidovou zónu před zraky sousedů či kolemjdoucích.

Ilustrační foto

Z čeho a jak?

Na stavbu pergol se nejčastěji používá smrkové dřevo, které je dostupné a levné. Vzhledem k tomu, že se na dřevo pro stavbu pergoly nejsou kladeny takové nároky jako na obytné dřevostavby, tento materiál postačuje. U přistavěné pergoly se musí dát velký pozor na výběr vhodného materiálu, protože dřevo má tendenci se kroutit, existuje tedy nebezpečí, že by taková pergola mohla poničit samotný dům.

Co se týče upevnění, měla by být tato zahradní stavba kotvena do země na betonové patky sahající do nezámrazné hloubky. Nosné dřevěné sloupky pergoly se k této betonové patce připevňují pomocí železných pozinkovaných kotev.

Zvládnete to sami?

Pokud přemýšlíte o tom, že vystavíte pergolu svépomocí, mějte na paměti, že vyžaduje určitou znalost práce se dřevem, vhodné pracovní nářadí a hlavně vhodný materiál. Důležité je v první řadě vytvořit dobré základy, tedy vykopat jámy do nezámrazné hloubky, zhotovit betonové patky s železnými pozinkovanými patkami (aby odolaly korozi), které jsou nad okolním terénem. Dále je třeba si připravit a postavit nosné sloupy s pozednicí. Pozednice s nosnými sloupy pak zpevníte vzpěrami a nakonec na pozednice přiděláte krokve.

Ilustrační foto

Pozor však na úskalí, která by mohla výsledný efekt zhatit. Jsou jimi především dobré ukotvení k zemi, kolmost samotné dřevostavby a odolnost a zabezpečení proti větru. V případě plného zastřešení je dobré uvážit nosnost dřevostavby v zimních měsících, kdy bude pergola zatížena i sněhem. stejně tak přemýšlejte při jejím zastřešení (nebo se raději nechejte poradit od odborníka), zda bude schopna odolat silnému větru.

Samozřejmě pokud nepatříte mezi zručné domácí kutily nebo nejste přímo truhláři, pergolu zaměří, navrhne a postaví některá z mnoha firem, která na ni přirozeně poskytne i záruku.

Ilustrační foto

Co na podlahu?
U obytné pergoly budete nejspíš přemýšlet i o pevné podlaze. Můžete zvolit dřevo, stejně jako na samotnou konstrukci, které je pohledově zajímavější i příjemné na dotek bosou nohou, ale náročnější na údržbu. Dlažba je proti tomu bezúdržbová a více odolná proti poškození zahradním nábytkem.
Jak dlouho vydrží?
Životnost pergoly je řádově desítky let a závisí samozřejmě na několika faktorech. Mezi jiným na klimatických podmínkách, ale také na ošetření dřeva kvalitním lakem odolným proti vodě a UV záření a dále na samotné údržbě pergoly během roku. S tím by vám měl poradit truhlář nebo dodavatel materiálu.

Reklama

Související články

Stavíme podlahu terasy

Podlahu terasy si můžeme zvolit dřevěnou, keramickou, z přírodního nebo umělého kamene či z cihel. Položíme si ji buď sami, nebo se obrátíme na firmu, která...

Zákoutí pro odpočinek

V létě si co nejvíc užíváme pobyt na zahradě. Aby byl co nejpříjemnější, vytvoříme si v ní různá zákoutí – podle toho, jak tu chceme trávit čas. Své místo...

Výběr článků

Načítám